Hanna Verboom ziet het leven als een cadeau
Ik ontmoet Hanna in Amsterdam, waar ze net de website voor deze wedstrijd hebben gelanceerd. Ze oogt heel relaxed en vrolijk, alsof ze echt zin heeft in de wedstrijd. Dat blijkt ook uit het gesprek dat we hebben. Het is voor de blonde actrice de eerste keer dat ze plaatsneemt in de jury. "Ik ben met AMREF Flying Doctors ook actief, daarvoor ga ik bijvoorbeeld in oktober weer naar Afrika, maar voor dit doel is het de eerste keer. Maar het is heel goed doordacht en ik vind het een uitdaging om jongeren te motiveren om geld te geven. Of om überhaupt na te denken over het ontwikkelingswerk. We leven in een heel individualistische maatschappij en ik denk dat dat vroeger veel minder sterk het geval was. Ook omdat men zich eerder veel meer bezig hield met de kerkelijke normen en waarden. Ik vind dit een hele leuke manier om jongeren te enthousiasmeren."
Zelf is Hanna zich altijd al bewust geweest van mensen die het minder hebben. Zij heeft de kerkelijke normen en waarden mee gekregen van haar ouders. "Mijn ouders zijn gelovig, dus dat zit er wel in. Maar dan nog is het een keuze van jezelf of je er wat mee doet. Het is onze taak om andere mensen ook actief te maken en zich betrokken te laten voelen. Ik zie het niet als mijn taak omdat ik een bekend gezicht heb, maar ik zie het wel als mijn taak. Maar ik had op mijn dertiende al een plan geschreven om kansarme kinderen te helpen, dus dat zat er bij mij al vroeg in. Ik was hier veel eerder mee bezig dan met acteren. Dus het is niet nu omdat ik bekend ben, dat ik dit doe. Sterker nog: ik wil niet ergens het gezicht van zijn, alleen maar omdat ik bekend ben. Dat werkt volgens mij ook niet. Het gaat er om dat je iets oprecht doet en niet dat je als bekend grietje het gezicht bent van een goed doel."
"Ik wil gewoon spelen... en goed worden!"
Hanna Verboom kennen we natuurlijk van de Co-assistent en ze heeft in diverse Nederlandse én internationale films gespeeld. Daarnaast heeft ze met een aantal anderen een eigen stichting opgericht, dus ze moest er wel even over nadenken of ze hieraan wilde meewerken. "Ik zit veel in de studio, we maken lange opname-dagen, dus ik moest goed kijken of ik wel voldoende tijd had. Maar ik vind het zo leuk om te doen en ik kan niet wachten tot we al die filmpjes binnenkrijgen van al die kids. Tegenwoordig weet elke tiener hoe ze iets op de computer moeten zetten. Over mijn eigen stichting kan ik nog niet zoveel zeggen, dat komt allemaal als het gelanceerd wordt."
In de Co-assistent speelt Hanna de rol van Elin, een aankomend arts die worstelt met de juiste balans tussen carrière en haar sociale leven. "Elin is heel anders dan wie ik ben. Maar er zitten wel degelijk overeenkomsten en ik denk over het algemeen, dat als je een rol speelt dat je dingen uit jezelf zoekt om de rol goed neer te kunnen zetten. De ene keer is dat wat meer. Maar je moet het gebruiken. Want als je je rol niet gelooft, dan kan je het ook niet goed spelen. Het maakt me ook niet uit of ik in een Nederlandse of internationale film speel. Ik wil gewoon spelen. Het is natuurlijk wel zo dat er in Nederland niet zoveel geld is om films te maken, dus je moet mazzel hebben als er een rol is die bij jou past. Dat is in Amerika wel een luxe dat je kunt kiezen uit meerdere rollen. Er zijn meer mogelijkheden, dus dat is wel aantrekkelijk. Maar ik wil echt gewoon spelen... en goed worden!!"
"Het is een enorm groot cadeau dat ik dit mag doen..."
Een bezig bijtje dus, Hanna Verboom. "Ik probeer goed te slapen en te sporten. Het is wel druk, maar ik vind het fantastisch dat ik dit allemaal mag doen. Drie jaar geleden droomde ik ervan om mijn eigen stichting op te zetten, dit soort projecten op te zetten en elke dag naar de set te mogen. Het is een enorm groot cadeau dat ik dit mag doen. Ik moet wel af en toe mijn grenzen aangeven, maar verder is het gewoon ongelooflijk genieten."
Deelnemers kunnen tot en met 1 november aanstaande hun filmpjes indienen via de website. Bezoekers van de site kunnen vanaf 1 oktober tot en met 3 november stemmen op de verschillende inzendingen en kans maken op vele prijzen. De 5 best gewaardeerde filmpjes worden aan de zeskoppige jury voorgelegd, waar naast voorzitter Hanna Verboom ook ondermeer Jörgen Raymann en Eric Bouwman deel van uitmaken. De jury kiest eind november de uiteindelijke winnaar. Voor jongeren is dit de kans om hun steentje bij te dragen aan een gezonder Afrika én kans te maken op een onvergetelijke ervaring.