Interview: Ginny Mooy over ex-kindsoldaten.

Lifestyle door Redactie Ze.nl
Waarom zo radicaal het roer om?

Ik deed iets wat leuk was voor de portemonnee van een ander, maar haalde hier zelf totaal geen voldoening uit. Als ik thuis kwam van mijn werk voelde ik me leeg. Vanaf de eerste berichten over kindsoldaten in het nieuws hielden deze kinderen me bezig. Wie waren ze, wat was hun verhaal? Ik had de mogelijkheid om met studiefinanciering terug naar school te gaan en besloot die kans te grijpen.

Hoe reageerde je omgeving?

Er waren mensen die het begrepen en mensen die me voor gek verklaard hebben. Maar vanaf het eerste moment voelde het goed. Mijn aankomst in Freetown was overweldigend, overal mensen en een enorme stank. Ik heb er bewust voor gekozen onder de allerarmsten te leven. Het verschil met Nederland is enorm, toch voelde ik me er, ondanks alle ongemakken, meteen thuis. Niet iedereen begrijpt waarom ik bewust voor dit leven kies. Maar het voelt goed, dit is wat ik wil!

Waarom de stichting Mind to Change?

De ooit zo jonge kindsoldaten zijn nu groot geworden en vallen buiten alle doelgroepen van hulporganisaties. Direct na afloop van de oorlog zijn er weliswaar verschillende programma's voor ex-kindsoldaten uitgevoerd, maar die waren lang niet altijd efficiënt genoeg. Veel ex-kindsoldaten hebben op eigen kracht hun levens opnieuw moeten opbouwen en dat is hen bewonderenswaardig goed afgegaan. Zeker als je je bedenkt dat Sierra Leone het armste land ter wereld is en kansen niet bepaald voor het oprapen liggen. Maar ze zijn er nog niet. En bij dat laatste stuk komen wij in beeld. Door een goede opleiding en uitzicht op een baan verstevigen ze hun positie in de maatschappij.

Wat doen jullie om ze verder te helpen?

We geven ze de financiële middelen, de kennis en de know-how om hun levens opnieuw op te kunnen bouwen. Wij stellen ze in de gelegenheid er iets van te maken, waarbij we onze blik stevig gefixeerd hebben op hún toekomst. Door middel van scholing, vaardigheidstrainingen, het helpen opstarten van kleine ondernemingen, het helpen zoeken naar een baan, geven we ex-kindsoldaten de tools in handen weer grip op hun leven te krijgen, zodat ze zelf een nieuwe toekomst op kunnen bouwen.

Doordat alles lokaal geregeld wordt door lokale vrijwilligers en de ex-kindsoldaten zelf ontstaat er een onderling netwerk. Dit zorgt weer voor sociale banden, controle en een (dwingend) steuntje in de rug.

Waarom ex-kindsoldaten?

Over kindsoldaten wordt vaak beweerd dat ze, vanwege hun gewelddadige verleden, voor het leven verloren zijn. Sommigen van hen hebben tientallen moorden gepleegd, mensen gemarteld, vrouwen verkracht en andere gruweldaden verricht. Dat is inderdaad schokkend, maar ex-kindsoldaten zijn meer dan hun geweer en hun gewelddaden. En lang niet alle kindsoldaten hebben gemoord of gevochten. Door middel van uitgebreid veldwerk, waarbij onze onderzoekers maanden achtereen tussen de ex-kindsoldaten leven, ondervond Mind to Change dat ex-kindsoldaten nadrukkelijk géén geweldsmachines zijn, die zich alleen nog maar door geweld en agressie kunnen handhaven in de maatschappij. Veruit de meeste van de jongens hadden geen andere keuze dan de wapens op te pakken. Ieder van hen heeft zijn eigen, persoonlijke verhaal. Voormalig kindsoldaten moeten weer bij de samenleving gaan horen. Niet alleen voor henzelf, maar ook voor de rest van de gemeenschap, die vaak toch angstig is dat ex-kindsoldaten weer in hun oude patroon zullen vervallen. Hun deelname aan de samenleving is dus van essentieel belang voor het opbouwen van duurzame vrede.


Mind to Change werd opgericht door Ginny Mooy, in samenwerking ex-kindsoldaten Lansana Juana en Ibrahim Barry Jr. Samen met een groep van 25 ex-kindsoldaten stellen zij projecten samen, die volgens de samenleving en de ex-kindsoldaten zelf het meest effectief zullen helpen voor hun reintegratie in de maatschappij. Binnenkort verschijnt het tweede boek van Ginny Mooy. Meer weten over de stichting of sponsor worden? Bezoek dan de site.