Tv: Doris Day – Ideale schoondochter of carrièrevrouw?
Het beeld wat velen nog hebben van haar, is die van een perfecte vrouw en een ideale schoondochter. Echter, als we de documentaire gaan bekijken komen we uit op een geheel ander beeld van deze multifunctionele vrouw. Ze zou zo een vrouw uit deze tijd kunnen zijn: veelzijdig, gedreven en zelfstandig. In feite was ze haar tijd ver vooruit, ook al zou je dat in eerste instantie niet zeggen. In haar films speelde ze vooral in het begin van de jaren vijftig een ongecompliceerde vrouw, die met veel optimisme en goed moreel gedrag in het leven stond. Door haar fantastische zangstem, kreeg ze vooral rollen in musicals, zoals Calamity Jane en Love me or Leave me. Later ontwikkelde ze zichzelf meer door karakterrollen te spelen in bekende films, zoals Alfred Hitchcocks The man who knew too much en Pillow Talk, met de bekende tegenspeler Rock Hudson.
Doris Day was een artiestennaam, haar echte naam was Doris von Kappelhoff. Haar grootouders waren afkomstig uit Duitsland en hadden zich gevestigd in Cincinnati. Doris werd geboren in Cincinnati op 3 April 1924, haar vader was muziekleraar en haar moeder huisvrouw. Doris begon zelf op jonge leeftijd met dansen en op dertienjarige leeftijd was ze al een gewilde danseres. Een gebroken been na een ongeluk, veranderde haar ambitie en ze richtte zich meer op zingen. Op zeventienjarige leeftijd werd ze aangenomen bij een bekend radiostation in Cincinnati, trouwde met een trombonist en veranderde haar naam in Doris Day. Ze was daarna betrokken bij vele studio opnames en in 1948 kreeg ze haar eerste filmrol in de film Romance on the high seas.
Doris bleek een natuurlijk talent te zijn voor de camera's en ze heeft in de jaren vijftig en zestig nog 38 films gemaakt. Haar laatste film was in 1968 en daarna veranderde het genre van films en werd zij steeds meer beschouwd als ouderwets.
Nog steeds zijn er veel mensen, die haar naam met het woordje 'saai' identificeren. Zo kwam het vaak over in de films, maar in haar privé leven was ze alles behalve saai. Ze is vier keer getrouwd geweest, heeft één zoon gekregen, die inmiddels overleden is en heeft haar eigen tv show geproduceerd. Dat was in die tijd vrij uniek, omdat weinig vrouwen zo zelfstandig waren als zij, want de jaren vijftig vooral stonden bekend als zeer conservatief. De man werkte, de vrouw bleef thuis en zorgde voor het huishouden en de kinderen. Zij stond altijd klaar voor haar man om hem te verzorgen, zijn pantoffels aan te geven als hij thuis kwam en zijn eten klaar op tafel. Heel wat anders dan nu, waar de vrouwen van tegenwoordig hun eigen carrière volgen naast het opvoeden van kinderen en het organiseren van een huishouden. Doris was haar tijd dus vooruit en liet zien dat een vrouw alles kon.
Het is daarom een aanrader om de documentaire te gaan zien, die door de AVRO wordt uitgezonden op 29 maart om 18.25 uur: Doris Day Superstar.