Hoe duurzaam woon jij?
De term vliegt ons te pas en te onpas om de oren: duurzaamheid. Het lijkt maar een saai, nietszeggend woord. Kun je niet exact vertellen wat duurzaamheid inhoudt? Schaam je niet. 31% van de Nederlandse consumenten denkt dat duurzaamheid betekent dat producten langer meegaan. Slechts 16% denkt dat het iets met het milieu te maken heeft, zo bleek uit een onderzoek van Dossier Duurzaam. "En toch is het vrij simpel", vindt Dirk van Genugten, duurzaam wonen specialist en eigenaar van de site www.duurzaamthuis.nl. "Iedereen weet wel dat lege batterijen inleveren en lichten niet onnodig laten branden goed voor het milieu is. Maar duurzaam wonen gaat verder. Met de juiste aanpak ben je milieuverantwoord bezig en bezuinig je zelf een behoorlijke slok op een borrel. En waar kun je beter beginnen en concreter aan de slag dan thuis? Hoe pak je het aan? "Begin klein en pak het stap voor stap", tipt Dirk. "Maak vanaf nu elke keuze bewust. Vraag jezelf ook af of je je wel echt wilt committeren aan het duurzaam kiezen. Biologische kleding kopen is leuk, maar als je het vervolgens nooit draagt is de aanschaf nutteloos. Sta stil bij alles wat je doet en koopt. Heb je een nieuw schoonmaakmiddel nodig? Ga dan zelf eens op onderzoek uit op internet of in winkels en vind uit welke het meest duurzaam is. Nieuw bed nodig? Ook daar kun je duurzaamheidslagen maken", Volgens Dirk van Genugten heeft het aanvankelijk wellicht wat voeten in de aarde, maar de verdiensten zijn navenant. "Het is fantastisch om te zien hoe je huis steeds duurzamer wordt en je begint er al snel lol in te krijgen."
Praktische tips
Het is vaak simpeler dan je denkt. Met behulp van een paar redelijk eenvoudige aanpassingen ben jij al behoorlijk duurzaam bezig. Deze tips helpen je op weg.
1. Kies een efficiënte woonlocatie
"Denk goed na over de juiste woonlocatie", begint Dirk. "Kies voor de locatie met de minste reismomenten. Dicht in de buurt van je werk en je vrijetijdsbesteding. Leven op het platteland is leuk maar als je daar elke dag twee uur voor in de file moet staan is de belasting erg groot."
2. Leef groots maar kies een compact huis
"Hoe kleiner de woonruimte, hoe minder energie je gebruikt. Door je interieur creatief en efficiënt in te delen kun je op een relatief klein woonoppervlak de ideale leefomgeving creëren. Een goede binnenhuisarchitect kan je hierbij helpen. Denk ook eens aan 'levenslang wonen', een methode waarmee je jouw woning geschikt maakt voor verschillende levensfasen. Verhuizen als de mobiliteit afneemt, is niet meer nodig."
3. Kies veilige producten en diensten
"Kies voor een huis, ruimte, materialen en producten die goed zijn voor de leefomgeving en geproduceerd zijn op een maatschappelijk verantwoorde manier en veilig zijn voor alle levende wezens.Lavital biedt bijvoorbeeld een duurzaam bed en kinderledikant en bij de Hema kun je terecht voor biologisch katoen."
4. Kies voor attractief en praktisch in gebruik
"Kies voor producten en materialen die attractief en praktisch in gebruik zijn, zodat je ze graag en blijvend gebruikt. Het minst duurzame product dat je kunt aanschaffen is het hebbeding dat je niet of nauwelijks gebruikt."
5. Bescherm biosfeer / binnenklimaat
"Kies voor producten en materialen die de vervuiling van aarde, lucht en water zoveel mogelijk beperken. Ga bijvoorbeeld voor minder vervuilende schoonmaakmiddelen van Ecover, vermijd chemische luchtverfrissers in huis en kies voor natuurlijke materialen, zoals natuurlijke verf en wollen vloerbedekking in plaats van een synthetische variant."
6. Maak duurzaam gebruik van natuurlijke bronnen
"Maak voor materialen en producten zoveel mogelijk gebruik van onuitputtelijke natuurlijke bronnen. Stel hierbij de bescherming van vegetatie, leefgebieden van dieren, de open ruimte en de natuur voorop. Ingewikkeld? Helemaal niet. Je begint al goed met het kiezen van groene stroom bij de energieleverancier. En ken je de regentonnen van vroeger nog? Die zijn terug van weggeweest. Met een regenton aan je huis hoef je de tuin niet langer met schoon drinkwater te besproeien. Duurzame inspanningen worden overigens beloond. Er bestaan interessante subsidies voor mensen met een HRE ketel, zonneboiler of warmtepomp in huis."
7. Reduceer afval
"Reduceer afval door het verminderen, hergebruiken of recyclen van producten en het stimuleren van gebruik van herwonnen, tweedehands en gerecyclede producten. Sleutelmethode hiervoor is: Maak het leuk en gemakkelijk! Zet verschillende bakken binnen handbereik. En bang dat een paar verfomfaaide dozen je geraffineerde interieur verpesten? Tegenwoordig bestaan er hele hippe verzamelbakken."
8. Maak verstandig gebruik van energie
"Probeer energiegebruik zoveel mogelijk in te perken. Neem energiebesparende maatregelen thuis en kies daarnaast voor onuitputtelijke energiebronnen. Gebruik bijvoorbeeld LED lampen in plaats van de gewone gloeilamp. Ze zien er hetzelfde uit, maar verbruiken negentig procent minder energie en gaan vijftig keer langer mee. Een gewone gloeilamp werkt doorgaans duizend branduren, spaarlampen zesduizend en een LED lamp vijftigduizend! Met lichte kleuren in je huis heb je minder lampen nodig. Een waterbesparende douchekop bespaart 30 tot 50% waterverbruik, zonder dat je douchecomfort eronder lijdt. Door je tv uit te zetten in plaats van op stand-by bespaar je tientallen watts per uur. Voor het voorzien in sluikstroomverbruik zijn in Nederland namelijk twee grote elektriciteitscentrales nodig."
9. Haal groen dichterbij
"Haal het maximale uit je tuin of dakterras. Bomen zijn bijvoorbeeld ideale natuurlijke thermostaten. In de zomer zorgen bladeren ervoor dat het huis lekker koel blijft en in de winter laten de (kale) takken de zon lekker door om het huis te verwarmen."
10. Maximaliseer je behoeftebevrediging en minimaliseer je consumptie
"Probeer je zoveel mogelijk te richten op bevrediging van je (basis)behoeften op een niet materiële manier. Bewust minder consumeren, kan je uiteindelijk meer geluk opleveren."
Meer info? Op www.duurzaamthuis.nl vind je nog meer praktische tips en adviezen.