Schrijf het van je af!
Opschrijven helpt je brein te ordenen, schoon te maken. Dit komt omdat je meer zintuigen gebruikt bij dat proces. Wil je beter kunnen onthouden dan zijn daar meer zintuiglijke ervaringen voor nodig zoals voelen, horen en zien. Je kunt dit ook met het goed onthouden van je boodschappenlijstje.
Bij het maken van een boodschappenlijstje 'zie' je de dingen voor je die je nodig hebt en dan schrijft je ze op. Als je tenminste je lijstje op een rustig moment kunt maken.
Door het opschrijven zet je het beeld om in tekst. Dit proces zorgt ervoor dat, als je in de supermarkt loopt, eigenlijk je boodschappenlijstje amper nodig hebt. Het brein kan het simpel uit je systeem halen. De voorbereidende werkzaamheden bij het maken van je boodschappenlijst zorgden voor een structuur in je brein. Zou je dit lijstje vooraf niet gemaakt hebben en sta je na een hectische dag in de supermarkt dan 'zie' je de dingen die je nodig hebt niet voor je en vergeet je dingen mee te nemen. Dit komt door een bijkomende emotie. Stress, boosheid, de complexheid aan dingen die je in de winkel ziet of bijvoorbeeld haast. Die emoties zitten je dan aardig in de weg.
Zo ook met negatieve gebeurtenissen in je leven. Je blijft die negatieve momenten uit je verleden elk moment weer 'zien' waardoor je brein negatieve emotie naar je lichaam stuurt. De emotie wordt gevoed door 'beelden' die we ons herinneren uit een ver verleden, 'geuren' die we toen roken, dan weten we weer wat er toen was. Voor je brein maakt het niet uit of dit een situatie van twintig jaar geleden was of iets is wat nu aan het gebeuren is. Bij het repeteren van je nare gevoelens over het verleden, ga je elk moment dat je daar mee bezig bent je steeds rotter voelen. Ook dat doet het brein goed. Iets wat je vaak herhaalt 'weet' het brein als vanzelf op te roepen.
Doorbreek dat patroon en zet je herinneringen op een rijtje! Maak schoon schip met je brein! Dus: schrijf het van je af. Maar voordat het zover is, moet je er eerst wat voor doen. Want een boek over je verleden schrijven als therapie werkt pas echt goed als je jezelf op je best voelt. Je mag natuurlijk niet de emoties meer voelen terwijl je die beelden van vroeger weer 'ziet'. Voordat je gaat schrijven zijn er zo'n twee tot drie coachings-sessies noodzakelijk. Je schrijft je beste verhaal namelijk als je lekker in je vel zit. Als je dan gaat schrijven, is het een perfect verwerkingsproces en heeft jouw boek draagvlak voor een grote groep mensen die jouw werk zien als hulp bij hun proces.
Het is een combinatie van coaching en verwerken, en echt, je verleden is met deze methode uit je gedachte voor je het weet. Maar gelukkig heb je dan je eigen boek nog.
Kijk voor meer informatie op: www.tic-coach.nl