Over narcisme: Posttraumatisch stress-syndroom en narcistisch misbruik
Er wordt geregeld over Posttraumatisch Stressstoornis (PTSS) geschreven, maar wat is dit nou eigenlijk en hoe relateert dit zich tot narcistisch misbruik?
Posttraumatisch Stress-syndroom (PTSS) is volgens diverse bronnen “een psychische verwonding die zich kan ontwikkelen of het gevolg is van blootstelling aan bedreigende of angstaanjagende gebeurtenissen. Traumatische gebeurtenissen die PTSS kunnen veroorzaken zijn gewelddadige persoonlijke aanvallen, natuurlijke of onnatuurlijke rampen, ongelukken et cetera, wat resulteert in het ontbreken of verlies van controle, hulpeloosheid en vervormingen van identiteit en eigenwaarde”.
Dit is vaak ook het geval met narcistische mishandeling, we worden voortdurend vernederd, ontregeld en gedevalueerd door de narcist in kwestie, wat uitermate bedreigend is. Hierdoor wordt je identiteit minder met als gevolg verlies van eigenwaarde en vermindering van je eigen ik-kracht, waardoor je als het ware “grenzeloos” wordt. Je begint steeds meer te accepteren en staat steeds minder met jezelf in contact. Vaak door de toename van een negatief zelfbeeld, ontwikkel je meer en meer onzekerheid en een gevoel van hulpeloosheid, vaak zie je dit ook gepaard gaan met angsten. En dat is niet zo vreemd, je bent immers jezelf kwijt.
Wat je daarnaast vaak ziet, is dat mensen die een trauma hebben opgelopen na narcistisch misbruik, relaties kunnen gaan saboteren die gezond kunnen zijn, dit vaak uit een diepe angst die is ontstaan.
Nu klinkt dit allemaal heel heftig en zwaar en dat is het ook, maar er is ook herstel mogelijk.
Er wordt vaak gedacht dat er voortdurend over praten kans op herstel biedt, maar dit is een misvatting. Als we nog niet terug in contact zijn met onszelf en nog onvoldoende ik-kracht bezitten, activeren we hiermee namelijk alleen nog maar meer stresshormoon (zoals adrenaline en cortisol) waardoor we een nog dieper gevoel van machteloosheid kunnen gaan ervaren. Hierdoor komen we vast te zitten in negatieve overtuigingen van zelfvernedering, schuld en schaamte.
Het gaat erom dat jij jezelf niet nog meer naar beneden gaat halen, maar dat het jij het juist bent, die je eigen ik zo hard nodig heeft, meer dan wie dan ook.
Lees ook: Bouwke (36) heeft borderline: 'Het crazy bitch-imago klopt niet'
Jij moet weer terug naar de gezonde ik die je eens bent geweest. Hoe doe je dat? Door te gaan werken aan je eigen innerlijke wonden. Realiseer je dat herstel mogelijk is door jezelf af te vragen waarom je dit is overkomen, niet wat er met je is gebeurd. Dit is een groot verschil. Stop met te focussen op de narcist, maar ga de focus verleggen naar jezelf. Begrijp me niet verkeerd, het is heel erg belangrijk om stil te staan bij je pijnen, maar het is nog belangrijker om er weer uit te komen en te ervaren/voelen dat je dit ook kunt. Traumatische stress-stoornissen blijven vooral aangewakkerd, niet door wat ons is overkomen, maar door onze belaste persoonlijke ontwikkeling en de beleving die je hierbij hebt als slachtoffer. Hoe meer we vastzitten/gevangen blijven zitten in dit trauma, hoe intensiever de pijn en overtuiging kan zijn of worden dat je geen eigen ik-kracht bezit om hieruit te komen en geen eigen ik meer hebt. Hoe extreem pijnlijk het ook is wat er is gebeurd, het is heel erg belangrijk om uit de rol van slachtoffer te kruipen en je eigen kracht terug te gaan nemen.
Je zult dan merken dat ook fysieke klachten zelfs gaan afnemen; iedere emotionele, mentale en fysieke pijn is gerelateerd aan vastzittende pijnlijke emoties (trauma’s) die je ervan kunnen weerhouden om daadwerkelijk te gaan leven.
Het is belangrijk om methodes te gebruiken die in je onderbewustzijn terechtkomen en je op die manier kunnen genezen.
Hier gebruik ik in mijn therapie verschillende methodes en technieken voor.
Dit artikel is geschreven door Charlotte van der Hoeven, Coaching & Training. Iedere maand verschijnt zij hier met een column op Ze.nl. Charlotte van der Hoeven is professioneel coach en therapeut en heeft zich gespecialiseerd in narcistisch misbruik. Meer informatie hierover kun je vinden op haar website www.narcismevrij.nl of op de Facebook-pagina van Narcismevrij.nl.
Charlotte schreef eerder:
Emotioneel misbruik en narcisme
Hoe herken je een verborgen narcist?
Zelfverwijt na narcistisch misbruik
Zelfliefde na narcistisch misbruik
Vergeving na narcistisch misbruik: hoe doe je dat?
Leren om jezelf los te zien van je eigen ego na narcistisch misbruik
Hoe kun je ervoor zorgen dat je niet vast blijft zitten in je verhaal over je narcistische ex?
Hoe te dealen met co-ouderschap met een narcist
De dynamiek tussen een narcist en een empathisch persoon
Dealen met een narcistische familie
4 tekenen dat je te maken hebt met een gewelddadige of narcistische partner
5 redenen waarom we in een destructieve narcistische relatie blijven