Een grijs verleden
Een kijkje nemen in een 'vorig leven' is geen spelletje of een zaak waar je lichtvoetig mee dient om te springen. "Het moet heel serieus genomen worden, want je kijk op het leven kan zo totaal veranderen", meent hypnotherapeut Jan van der Heide (60). Het is ook niet wenselijk dit redeloos uit te voeren. Veelal wordt reïncarnatietherapie, zoals het verleden herbeleven wordt genoemd, gehanteerd door hypnotherapeuten en parapsychologen. Want evenals vele andere therapieën richt reïncarnatietherapie zich op het verwerken van trauma's, angsten, bewustwording en inzicht verkrijgen in de eigen persoonlijkheid. Men wil het terug gaan naar een vorig leven ook nog wel eens verwarren met regressietherapie. Jan van der Heide drukt mij op het hart, dat er een wezenlijk verschil is tussen regressie- en reïncarnatietherapie. Met regressietherapie richt je je op het huidige leven en ga je louter terug naar de baby- of kindertijd door middel van trance of hypnose. Bij reïncarnatietherapie ga je een stuk verder, namelijk door terug te gaan naar je innerlijke bewustzijn waarin de informatie van vorig levens ligt opgeslagen. Het doel van deze therapie is, kijken naar gebeurtenissen of emoties uit een vorig leven die debet kunnen zijn aan problemen in het huidige leven.
Jan van de Heide beoefent al meer dan veertig jaar het vak van spiritueel healer. Op zijn 17e genas hij al mensen en begon zijn eigen praktijk toen hij amper 21 jaar oud was. Nu 43 jaar later heeft hij een goedlopende hypnotherapeutisch praktijk in Oegstgeest. Hierover merkt hij gekscherend op: "Ik heb een praktijk in Oegstgeest, aan de Rhijngeesterstraat. Ik heb de naam van het huis nooit wilen veranderen, want het heet Blijgeest en ik werk met geesten!" Over toeval gesproken! Om zijn vak te kunnen uitoefenen heeft Jan van der Heide een speciale opleiding genoten: Kaderopleiding Hypnotherapie. En hij is een gecertificeerd hypnotherapeut met de chique klinkende titel Professional Master of Hypnotherapy (PMH). Jan van der Heide is van alle markten thuis. Iedereen, met traumatische ervaringen, angsten, fobieën, concentratie-, leer-, verslavings en relatieproblemen, kan bij hem terecht voor behandeling. Aan de hand van Ericksoniaanse hypnotherapie*, Neuro-linguïstisch Programma (NLP)**, regressie- en reïncarnatietherapie probeert hij zijn cliënten zo zorgvuldig mogelijk te behandelen. Maar "heel voorzichtig en op ieders eigen tempo zonder te forceren", voegt hij daar aan toe, "Zo’n sessie kan heel leerzaam zijn. Je moet niet iemand iets gaan zitten aanpraten. Je moet een sessie niet sturen, maar juist kijken wat er boven komt." De manier van behandelen siert de man. Hoe vaak maak je niet mee dat dit soort behandelaars en mediums zo aanwezig zijn en je bepaalde ideeën opdringen?
In het spirituele circuit is Van der Heide geen onbekende. Hij is voornamelijk bekend van paranormaal beurzen en van het televisieprogramma Tineke en de paranormale wereld. Daarnaast heeft hij tientallen boeken en healing cd’s op zijn naam staan. Dat Jan van der Heide niet tot de fraudeurs behoort, bewijst de Paravisie Award die hij in 2006 uitgereikt kreeg voor 'het beste medium van het jaar' op basis van zijn voorspellingen, die allen zijn uitgekomen. Niet alleen heeft Van der Heide een award in ontvangst mogen nemen, ook heeft de Amerikaanse parapsycholoog Prof. Dr. Hans Holzer een boek gepubliceerd over zijn werk en voorspellingen.
"Reïncarnatietherapie is een mooie therapie", meent Van der Heide. Ik vraag hem wat er zo bijzonder is aan deze vorm van therapie en in hoeverre het beter is ten opzichte van andere therapieën. "Reïncarnatietherapie is een hele mooie vorm van therapie, omdat je in een betrekkelijk korte tijd goede resultaten kunt behalen. Het is harmonisch. Het werkt met trance, met hypnose, ontspanning, met relevatie. Het gaat heel geleidelijk. Je kan daar hele mooie resultaten mee bereiken. Je kan het vergelijken met een ijsberg. Het bewustzijn kan weinig informatie bevatten en dat steekt boven water uit. Het onderbewustzijn is hetgeen onder water ligt en heeft een enorme omvang. Daar kan een vergeten herinnering in besloten liggen, die een angst of een fobie herbergt. Door middel van trance kan je dat – heel voorzichtig, niks forceren , want mensen moeten ook nog naar huis – begeleiden en naar boven halen. Het kan ook zijn dat het herbeleven van een vorig leven níet werkt. Weet je, het is geen hordeloop, het is geen prestatie. Het kan ook zijn dat iemand voor een zwart gat komt te staan. Als iemand dat meemaakt, moet je diegene heel voorzichtig terughalen naar het hier en nu. Kennelijk is de tijd dan nog niet rijp. Het kan ook zijn dat iemand een vreselijk verdriet of trauma heeft. Dat zwarte komt niet voor niets, dat moet eerst opgelost worden."
Dan begint mijn sessie. Want ik ben nu toch benieuwd naar hoe zo’n therapie in zijn werk gaat. Op het moment van de sessie mag ik het mezelf gemakkelijk maken. Het is zelfs een vereiste. Ik word in een grote stoel genesteld, die ik zelf in de gewenste stand kan manoeuvreren. Ontspannen is belangrijk, ik word dus ook geacht me te ontspannen. Máár alles op mijn eigen tempo. Ik moet bekennen dat dat al een moeilijke opgave is. Jan neemt me mee naar een andere dimensie door middel van trance. Bij trance moet je denken aan de staat waarin je verkeert als je dagdroomt of verdiept bent in een goed boek, waarbij je die wereld visualiseert en geheel doof en blind bent voor hetgeen om je heen gebeurt.
Vervolgens vraagt Jan me te denken aan een wereld die me vervult met blijdschap: een mooi landschap, een huisje of wat dan ook in me opkomt. In ontspannen toestand moet ik me concentreren op mijn innerlijke bewustzijn. Wederom alles rustig aan en in mijn eigen tempo. Eenmaal zover, word ik meegevoerd naar een trap die ik langzaam – tree voor tree – moet afdalen in tien tellen. Als dit werkt zie je een deur en als je de deur open doet, kom je in de wereld van je onderbewuste. Ook dit blijkt een redelijke bevalling. Vooral het kunnen ontspannen en loslaten. Dan sta ik in de wereld waar ik schijn te willen zijn: Een cottage op palen in een groen en heuvelachtig Ierland aan een meer. Het is heerlijk rustig en zelfs aan de stille kant. In deze toestand verkerende, stelt Jan enkel vragen: "Ben je een man of een vrouw?" Met grote stelligheid zeg ik dat ik vrouw ben, hoewel ik het idee heb dat ik dat niet altijd ben geweest. Als kind zijnde noemde ik mijzelf 'een jongetje'. Hij vraagt me te vertellen wat ik zie, wat ik ruik of ik de omgeving kan beschrijven en of er zich mensen in mijn omgeving begeven. Ik zie mezelf aan tafel zitten schrijven en ik kijk naar buiten alsof er niks uit mijn pen komt. Enerzijds voel ik mij op dat moment intens gelukkig en vrij. Anderzijds, voel ik een grote leegte. Als ik verder om mij heen kijk, zie ik een keuken met allerlei planken met kruiden gevulde weckpotten. De meest overheersende geuren zijn die van lavendel en wilde aardbeien. Jan vraagt mij dan in welk jaar ik mij denk te bevinden: "1400", zeg ik. Maar ik heb geen flauw idee waarom!
Langzaam word ik weer teruggehaald naar het hier en nu. In drie tellen en bij drie moet ik mijn ogen openen. Rustig en op mijn eigen tempo. Je voelt je wel enigszins belachelijk als je daar ligt en voor je eigen gevoel aan het bazelen bent. Bewust heb ik niet veel gezegd tijdens de sessie. Uit bewijsdrang. Ik wilde bij voorbaat niet teveel van mezelf prijsgeven, omdat ik weet waar mediums om bekendstaan en ik stiekem toch een bewijs van echtheid wil hebben. En ik voel me ietwat gegeneerd. In hoeverre is de onzin die ik uitkraam gebaseerd op de informatie uit het onderbewuste of heb ik louter een zeer rijke fantasie?
Over de 'visioenen' die ik heb gezien, hebben we het uiteindelijk niet gehad. Misschien was ik nog niet klaar voor de waarheid, was het onzin of wellicht doet het verleden er ook niet toe? Want het eerste wat ik zag toen ik bijkwam, was een spreuk aan de muur die me nog niet eerder was opgevallen. De precieze spreuk kan ik me niet meer herinneren, maar het was in de trant van 'Je moet niet kijken naar het verleden, anders vergeet je de toekomst!' En dat is nu zo typisch. Vaak blijf je hangen in het verleden, omdat bepaalde gebeurtenissen je bijblijven. Het gevaar hiervan kan zijn dat je je eigen groei stagneert en niet alert bent in het hier en nu. Daardoor laat je zoveel liggen, terwijl er genoeg uit het leven te halen valt. En in die zin maakt het ook niet uit wat ik in het 'verleden' mogelijk ben geweest, als ik eerlijk ben wil ik die waarheid niet weten. Het leven an sich is al zo ongrijpbaar, zo onvoorspelbaar en er is nog zo veel te leren! Waarom dan kijken naar het verleden, als mijn leven – in het heden - nog niet eens is begonnen? Ik weet wel dat zijn review op mijn persoonlijkheid – ik zal jullie de details maar besparen – een steun in de rug waren, tips die ik in mijn oren kan knopen om verder te kunnen. Nou ja, tips? Tips en adviezen geeft Van der Heide niet: "Mensen krijgen al alle adviezen uit de wereld en als die hadden geholpen, dan zaten ze hier niet. Het gaat erom dat iemand zijn eigen kracht ontdekt." En uiteindelijk gaat het om inzicht verkrijgen. Inzicht in je eigen persoonlijkheid, inzicht in waar je eigen kracht en specialiteit ligt. Een bewustwording is het streven naar zelfkennis. Jan van der Heide zegt hierover: "Niemand heeft de waarheid in pacht. Paranormale onderwerpen blijven wat dat betreft onverklaarbare en abstracte dingen. Maar ook al is er geen definitief bewijs, het gaat erom of het effect heeft op mensen en het helpt! Ieder mens is de deskundige van zijn of haar eigen leven. En ik geloof in de informatie die huist in ieders ziel."
Wat is waar? Ik denk dat zaken als vorig leven, het herkennen van mensen en situaties en dergelijke, alleszins met je gevoelswereld te maken hebben en misschien..Misschien bestaat er inderdaad iets als een vorig leven. Wie zal het zeggen, niemand kan het bestaan erkennen noch ontkennen.
Kijk voor meer informatie op de site van Jan van der Heide.
* Ericksoniaanse Hypnotherapie: afgeleid van Milton Erickson. Een Ericksoniaanse hypnose is een methode waarmee krachtige ervaringen worden gegenereerd die verandering te weeg brengt en verborgen slapende hulpbronnen activeert bij mensen. De therapeut creëert een sfeer waarbij patiënten, op eigen kracht, verborgen hulpbronnen naar de voorgrond weten te brengen om de problemen op te lossen
** Neuro-Linguïstisch Programmeren (vaak afgekort tot NLP) is de studie van intrapersoonlijke en interpersoonlijke communicatie en verandering van subjectieve ervaringen. De grondleggers zijn John Grinder en Richard Bandler. Deze leer is samengesteld uit diverse wetenschappelijke velden zoals, taal, hypnotherapie en gedragstherapie en is in de 1980er jaren ontstaan in de Verenigde Staten door af te kijken hoe gerenommeerde therapeuten nu eigenlijk precies succesvol waren in therapie.
Deze gereedschapskist met technieken is bedoeld voor mensen die oplossingsgericht te werk willen gaan. NLP is bedacht met als achterliggende gedachte om zowel je interne communicatie als je externe communicatie te verbeteren. NLP helpt mensen zich in een positieve zin te ontwikkelen. NLP maakt gebruik van de verbinding tussen lichaam en geest om bewust veranderingen in herinneringen, emotie en gedrag te bewerkstelligen. Iemands lichaamshouding beïnvloedt de geest en de geest beïnvloedt weer diens lichaamshouding. Rapport, de afstemming tussen mensen, kan bewust worden verbeterd door gebruik van lichaamshouding, stem, en woordkeuze. Dit gebeurt allereerst door lichaamshouding, stem en woordkeuze van de ontvanger te imiteren en in te spelen op diens persoonlijke ontvangstvoorkeuren, waarbij vastgesteld wordt of de ontvanger auditief, visueel of sensitief is ingesteld. Oogbewegingen in een bepaalde richting na vraagstellingen geven aan wat de ontvangstvoorkeur is van de ontvanger. Gebruikmakend van deze voorkeuren zal de band tussen zender en ontvanger al snel hecht worden en het leerproces gunstig beïnvloed worden. (wikipedia)