Gastcolumn: Fred Omvlee
Ik werk op Curaçao als dominee voor de marine en ik geniet van alle verschillen op het eiland, waar Papiamento, Engels, Spaans en Nederlands gesproken wordt, waar katholieken en protestanten, moslims en joden in harmonie met elkaar samenleven. Waar de Antilliaanse vrouwen sterk zijn en de mannen de hort op. Maar ik mis mijn vrienden in Nederland en probeer via LinkedIn contact te houden met die snelle, koele, botte wereld in Nederland. Maar toevallig is dat ook die geestige, scherpe, spirituele wereld daarginds. Hier op Curaçao is alles er ook, maar het is kleiner.
Ik ben dominee, ik ben dol op de Kerk, op de oranje-gele kerken van Curaçao, op die mooie oude kerkjes in Frankrijk, de stoere Romaanse kerken in Groningen, op de kapel op het Griekse eiland Hydra waar ik ooit een bruidspaar zegende. Maar ik besef ook dat de meesten kerkdiensten te vroeg zijn op die vrije zondagochtend en te saai...
Ik beleef mijn geloof in God als vrijheid en ik wil de vrijheid die ik heb benutten, uitproberen wat kan, mensen verbinden die gelovig zijn, maar niet meer kerkelijk. Ik heb een groeiend aantal connecties op LinkedIn en bedenk het meest voor de hand liggende: waarom niet LinkedIn Church? Als de kerk ergens voor bedoeld is, dan is het wel om te verbinden. Om mensen met elkaar te verbinden en om elkaar te verbinden met God.
Mensen komen al eeuwen in kerken bijeen om hun dagelijkse bevenissen te linken met de eeuwigheid en om weer even tot zichzelf te komen. Het woord religie komt van het Latijnse woord religere, verbinden. Kan het simpeler dan LinkedIn te verbinden met geloof? Linked In Religion, Linked In God, wat klinkt beter? Ik besluit het dicht bij mezelf als dominee te houden en te kiezen voor LinkedIn kerk, LinkedIn church, met uitroepteken: Linked!n Church
De vragen die ik het netwerk en het internet in slinger zijn: wat verbindt jou met mij, met de wereld om je heen, met de mensheid, met God. Wat linkt ons?
Linked!n Church zie ik voor me als een hoge heldere kathedraal, waar je gedachten als vanzelf verstillen en opstijgen. Het gaat er niet om dat je christen bent, katholiek of protestant, humanist of moslim, joods of boeddhist: jouw traditie is jouw traditie en jouw keuzes zijn jouw keuzes. God is too big to fit into one religion, staat op een T-shirt dat ik ooit van een vriend uit India kreeg. Ik draag het met steeds meer overtuiging. We hoeven elkaar niet te overtuigen, we kunnen elkaar alleen inspireren. We zijn een klein onderdeel van een gigantisch geheel.
Ik zit nog steeds op Curaçao, maar begin augustus wonen mijn vrouw, ik en onze kinderen Hinde, Gilles, Lena en Jacob weer in Nederland. Ons Curaçaose avontuur zit er dan op. Maar we voelen ons verbonden en nemen die verbindingen mee. Op zondagochtend ontbijt ik het liefst lang met het gezin, terwijl we luisteren naar muziek van de Sandwich. Ik wil op een zondagmiddag wel naar de Linked!n Church: een hippe, ruimdenkende, inspirerende plaats om mensen te ontmoeten, om te bezinnen, om me te laten inspireren.
De LinkedIn Church is al begonnen, want is niet gebonden aan tijd en plaats. Er werken al mensen mee die ik nog nooit live ontmoet heb: zoals Sergio en Maarten. Anderen denken mee: Kristine, Boele, Johan, Kleis, Eric en Joost. Deel mee wat jou verbindt. Op een plek in Amsterdam, zondagmiddag 27 september 2009, vanaf 16.00 uur willen we ook face to face, vis à vis, van aangezicht tot aangezicht linken. En daarna de glazen laten klinken.
Biba ta bon, hopi bon, zeggen ze op Curaçao: het leven is goed, heel goed!
- Linked!n Church
- Wordpress Linked!n Church
- LinkedIn Fred Omvlee