?Ik word gediscrimineerd vanwege mijn hoofddoek?

De maatschappij door Karin

In een multiculti land als Nederland zou je denken dat er anno 2012 nog maar weinig discriminatie voorkomt. Maar niets is minder waar. Ze.nl sprak een aantal dames van buitenlandse afkomst over hun ervaringen met vooroordelen en discriminatie.

Zelf heb ik een vriend die op zijn dertiende met zijn familie is gevlucht uit Afghanistan. Toen ik hem voor het eerst ontmoette en hij vertelde dat hij oorspronkelijk uit Afghanistan kwam, dacht ik alleen 'goh, wat interessant'. Ik had wat dat betreft geen mening of oordeel over hem. (Althans dat probeerde ik, want onbewust heb je veel meer vooroordelen dan je denkt.) Maar blijkbaar hebben sommige mensen dat wel direct. Toen we een keer door de stad aan het slenteren waren, liepen we langs een draaiorgelman die stiekem in zijn oor fluisterde: ?Ali, Ali, jij gaat lekker naar huis!? Pardon?!


Vooroordelen

Maar ook meiden met een hoofddoek hebben soms last van vooroordelen. Zo ook Aïcha (25). "Op zich heb ik niet vaak met discriminatie te maken gehad. Ik word geaccepteerd op de werkvloer; er is niemand die een probleem maakt van mijn achtergrond. Tot er op een dag een nieuwe interimmanager werd aangesteld. In de week dat hij op de afdeling als manager begon, had hij met alle medewerkers gesprekken ingepland om nader kennis te maken, behalve met mij... Na een paar weken had ik nog steeds geen gesprek of uitnodiging gehad, tot een collega hem er twee keer op aansprak, want inmiddels had iedereen een gesprek gehad. Goed, gesprek was ingepland. Meneer bleek echter vol vooroordelen over mij. 
'Je bent de eerste Marokkaanse die ik leiding ga geven, want Marokkanen werken meestal niet op zulke afdelingen (hbo+). Je hebt zeker mbo gedaan?'
'Uhm? nee hoor, ik heb hbo gedaan.' 
'Oh, wel? Je hebt het niet afgemaakt zeker? En ik heb helemaal geen goede ervaringen met allochtonen en tsja, Marokkanen zijn dan toch wel het ergst.'
'Uhm.. jawel hoor, ik heb m'n opleiding gewoon in vier jaar afgemaakt.'

Ik reageerde nog redelijk rustig op hem, maar van binnen kookte ik. Ik vroeg hem waarop zijn beeld gebaseerd was. Zijn antwoord was: 'Tsja, toch wel de media en weleens in de trein.' Ik had zoiets van 'WTF, de trein?!' Maar goed, na dat gesprek heb ik hem een beetje genegeerd en twee weken later was hij vol lof en strooide hij met complimentjes naar me. Alsof ik ons eerste gesprek zou vergeten?"

Maar niet alleen botte mensen komen voorbij. Ook mensen die het hartstikke goed bedoelen, maar onbewust ook vol vooroordelen zitten. Daar kan Lina (26) over meepraten: "Acht jaar geleden heb ik ervoor gekozen om een hoofddoek te gaan dragen. Ik kom uit een redelijk klein dorp, dus toen ik net mijn hoofddoek was gaan dragen werd ik soms even nagekeken. Ik was me er echter niet van bewust dat men meteen een oordeel over je klaar zou hebben. Ik had op het nippertje mijn trein gemist en de volgende trein zou vanaf een ander spoor gaan. Een mevrouw van Nederlandse afkomst die langsliep dacht de trein die ik gemist had nog moest komen, dus wilde ze mij duidelijk maken dat de trein van een ander spoor ging. Heel attent natuurlijk, alleen de manier waarop... In gebrekkig Nederlands met een soort Marokkaans accent zei ze: "Trein niet van dit spoor, jij moeten naar andere kant". Madame dacht dat ik de taal niet sprak. Ik dacht nog, ik spreek de taal waarschijnlijk nog beter dan u."

Discriminatie
(Onbewuste) vooroordelen zijn al erg genoeg, maar directe discriminatie kan helemaal kwetsend zijn. Salima (28) weet hier helaas alles van. "Ik was op zoek naar een bijbaantje naast mijn studie en belde naar een speelgoedwinkel om te vragen of ze daar nog iemand zochten voor in het weekend. De man aan de telefoon klonk heel enthousiast. Ik maakte een afspraak om langs te komen en door te spreken over hoe en wat. Toen ik daar binnenkwam en hij m'n hoofddoek zag, zei hij letterlijk: "Oh. Je hebt een hoofddoek. Wij nemen geen meiden aan met een hoofddoek op." Ik ben niet eens met hem in discussie gegaan. Ik was zo flabbergasted dat ik meteen ben weggelopen zonder een woord te zeggen."

Wat vind jij van de verhalen van deze dames? Ben jij weleens gediscrimineerd of heb jij het weleens om je heen zien gebeuren?