Hoofddoekjes: geloof, geschiedenis & trends
Veel westerlingen zien het dragen van een hoofddoek als een verplichting voor Islamitische vrouwen, maar daarentegen worden deze hijabs vaak gedragen omdat vrouwen het mooi vinden of worden ze gebruikt als modeaccessoire.
Hoofddoeken zijn er in verschillende soorten, maten, stoffen en patronen, maar wat zijn momenteel eigenlijk de modetrends?
Hoofddoeken zijn er in verschillende soorten, maten, stoffen en patronen, maar wat zijn momenteel eigenlijk de modetrends?
Het Arabische woord ?hijab?, waar in Nederland vaak de hoofddoek mee wordt bedoeld, komt oorspronkelijk uit het Arabisch waar dit ?bedekken? betekent. Het houdt niet alleen de manier van kleden in - zoals het dragen van gepaste kleding en het bedekken van het haar - maar ook het ?gedragen? qua innerlijk. Dit betekent dat de vrouw zich fatsoenlijk en goed hoort te gedragen en let op haar reputatie.
Hoofddoek in Nederland
In de jaren ?50 was de hoofddoek erg populair in Nederland. Het was vooral Audrey Hepburn die deze accessoire favoriet maakte bij de Nederlandse vrouw. De hoofddoek was naast elegant en stijlvol ook erg handig als bescherming tegen regen en wind. En laat dit weer nou net heel vaak voorkomen in Nederland. Als je haar maar goed zit!
In de jaren ?70 verandert het beeld van de hoofddoek wanneer Turkse en Marokkaanse vrouwen de hoofddoek in Nederland introduceren. Deze wordt niet langer meer gezien als mode-item en de Nederlandse vrouw wil niet langer meer geassocieerd worden met dit ?onderdrukkingsmiddel? en religieuze item. De hoofddoek verdwijnt als accessoire bij Hollandse vrouwen.
Lovely Modesty
De Vlaamse Asmahane houdt haar eigen blog bij op internet waarop ze de nieuwste hijab- en andere moslimmode deelt. ?Ik gebruik mijn hoofddoek niet als modeaccessoire, omdat dit niet de reden is waarom ik 'm ben gaan dragen?, vertelt Asmahane. ?Ik doe dit vooral uit liefde voor Allah, maar ik pas bijvoorbeeld wel de kleur van mijn hoofddoek aan op de rest van mijn outfit. Ik heb ze nooit geteld, maar ik heb er zeker meer dan honderd!?
Volgens Asmahane is het aanbod in Nederland en België wat betreft hoofddoekjes erg beperkt. ?Ik koop mijn hoofddoekjes meestal via internet. Ze zijn hier enkel in Islamitische winkeltjes of op de markt te koop en daar is het aanbod weinig gevarieerd. We lopen achter met de Islamitische mode, terwijl het juist een gat in de markt is denk ik.?
Bron: WeHeartIt
Hoofddoekjes in Indonesië
In Indonesië, het grootste moslimland ter wereld, ziet de hoofddoekjesmarkt er heel anders uit. Overal waar je loopt staan kraampjes met hoofddoeken in allerlei verschillende kleuren, maten en stoffen. In elk warenhuis en op elke straathoek vind je wel een verkoper van hoofddoekjes. Ook de Indonesische vrouwen zijn zeer te spreken over het aanbod dat er in hun land is. ?In bijna alle kledingwinkels zijn wel hoofddoekjes te koop?, vertelt Nirmala Fauzia enthousiast. ?Tegenwoordig zijn er ook accessoires en allerlei andere versieringen voor je hoofddoek te koop. Zo kun je ?m helemaal naar je eigen stijl maken.?
De Javaanse Cindy Fadilla Hariyono heeft enkele maanden geleden haar eigen Islamitische kledinglijn Dyfadilla geopend. ?Hier in Indonesië zijn veel designers die kleding maken speciaal voor moslims?, vertelt Cindy. ?Zij ontwerpen kleding dat soms voor mij nog te bloot is.? Cindy is streng gelovig en sinds enkele jaren heeft ze haar eigen community op de Gadjah Mada University in Jogjakarta, Centraal-Java. Met een groepje vrouwen komt ze elke week bijeen om te praten over hun geloof en te lezen in de Koran. Samen praten ze over de interpretatie ervan. ?Veel vrouwen kleden zich niet zoals het volgens ons hoort. Je kleding hoort je hele lichaam te bedekken en alle vormen te camoufleren. Alleen je gezicht en handen mogen zichtbaar zijn.? Cindy probeert door middel van haar kledinglijn het ?goed? dragen van de hoofddoek te bevorderen. Niet alleen het haar mag niet zichtbaar zijn, maar ook de hals en nek horen bedekt te zijn, iets dat volgens de Javaanse niet altijd gebeurt.
De laatste hoofddoekjesmode
Volgens Cindy zijn er pas sinds enkele jaren modetrends voor hoofddoekjes. ?Voor het jaar 2005 ongeveer droeg bijna elke vrouw de hoofddoek op de standaardmanier. Deze bedekt de oren en de hals?, vertelt Cindy. Tegenwoordig zijn er ook nieuwe manieren van dragen. ?Je hebt kapjes, verschillende doeken over elkaar, rafeltjes, maar ook bijvoorbeeld broches of haarbandjes die je bij een hoofddoek kunt combineren. Hier in Indonesië zie je dat veel vrouwen op straat twee verschillende hoofddoeken over elkaar dragen. Ze combineren meerdere kleuren en maken het af met kleurrijke accessoires.?
Een hoofddoek en make-up: kan dat wel? Volgens Cindy is het dragen van make-up juist wel toegestaan voor vrouwen. ?Ik vind het dragen van een hijab in combinatie met make-up niet tegenstrijdig?, vertelt ze. ?Ik draag mijn make-up zodat ik er minder moe en verzorgder uitzie. Het is juist belangrijk dat we goed kunnen communiceren en als je tegen iemand moet aankijken die er onverzorgd uitziet, is dat niet prettig.?
Geschreven door: Jessica Kapelle