Sterilisatie: jij of hij?

Kinderwens door Karin
Je hebt een aantal kinderen en jullie vormen een mooi gezinnetje. Inmiddels hebben jij en je partner besloten om het hierbij te laten: jullie willen geen kinderen meer. Sterilisatie is een goede optie. Maar? jij of hij?

De pil, condooms, een spiraaltje: aan anticonceptiemiddelen geen gebrek tegenwoordig. Veel stellen die vinden dat hun gezin compleet is, worstelen dan ook met de vraag: welk voorbehoedsmiddel gaan we gebruiken? De pil (44%) en het condoom (38%) zijn nog altijd de meest gebruikte vormen van anticonceptie bij stellen boven de 35 jaar. Veel koppels hebben echter genoeg van het slikken van hormonen en het gedoe met condooms: echt handig is het natuurlijk niet. Een kwart van hen ziet permanente anticonceptie als een goede oplossing. Dit blijkt uit onderzoek van Motivaction dat zij in opdracht van CASA Klinieken uitvoerden.


Hij of jij?

Onvermijdelijk ontstaat natuurlijk de discussie wie van de twee zich laat steriliseren. In Nederland laten meer mannen dan vrouwen zich steriliseren. Dit komt omdat meer mensen deze behandeling kennen en door de eenvoud van de ingreep. Veel mensen hebben een achterhaald beeld bij behandelingen voor de vrouw. Weinig stellen zijn op de hoogte van de nieuwste vormen van permanente anticonceptie voor zowel de man als de vrouw.

Behandelingen
Gynaecoloog dokter Michel Vleugels, werkzaam bij de CASA klinieken en ziekenhuis rivierenland Tiel, vertelt over de mogelijke behandelingen. ?De man kan de zaadleiders laten onderbinden. Dit gebeurt door met plaatselijke verdoving een sneetje te maken in de balzak, de zaadleider onder de huid op te zoeken en door te knippen; elk uiteinde wordt apart dichtgeknoopt en weer weggestopt.?

"Sterilisatie bij de vrouw kan door middel van een chirurgische ingreep of door middel van een poliklinische ingreep zonder narcose. Bij de chirurgische ingreep worden onder narcose, middels een kijkbuis in de buik, via de navel een tweetal buisjes in de buik ingebracht. De arts kan dan in de buik kijken en de twee eileiders tussen de baarmoeder en de eierstokken dichtbranden, of een klipje erop plaatsen. De vrouw komt in de ochtend in het ziekenhuis en gaat in de avond weer naar huis. Bij sterilisatie door middel van een poliklinische ingreep (de Essure-methode) gebeurt de sterilisatie zonder operatie, narcose, littekens en dichtschroeien of afbinden van de eileiders. In plaats daarvan plaatst een gynaecoloog zachte, flexibele micro-inserts via de vagina, baarmoederhals en baarmoeder in de eileiders. Drie maanden na de plaatsing vormen het lichaam en de micro-implantaten samen een natuurlijke barrière die voorkomt dat sperma een eicel bereikt. De eitjes die maandelijks vrijkomen, worden door het lichaam zelf opgeruimd. De menstruatiecyclus wordt dan ook niet beïnvloed. De behandeling kan binnen tien minuten in het ziekenhuis worden uitgevoerd. In Nederland ondergingen al meer dan 18.000 vrouwen deze behandeling."

Over welke behandeling dokter Vleugels het meest te spreken is, is hij duidelijk. "De sterilisatie via de vagina zonder narcose raad ik het meest aan; het gaat snel, je houdt er geen littekens op de buik aan over, je kunt direct weer naar huis en het is het meest betrouwbaar. Vergelijkend onderzoek heeft daarbij aangetoond dat de pijn minder is dan na een kijkbuissterilisatie via de buik.?


Ervaringen
Els (43)

heeft zich twee jaar geleden laten steriliseren via de Essure-methode. "Het gezin is compleet en we wilden geen verrassingen meer. Je zult maar even niet opletten en het is raak! Dat wilde ik voorkomen. Een vriendin van mij is zwanger geworden tijdens het gebruik van de pil. Het traject dat ze in moest gaan, dat wil je niet. Zeker als je weet dat er geen kinderen meer komen, omdat je met de huidige kinderen alweer de volgende fase ingaat. Als je gezin compleet is dan ga je het regelen. Ik heb er lang over nagedacht en gesproken, ik heb altijd geroepen: ik de zwangerschappen, jij de sterilisatie! Uiteindelijk hebben we een discussie gevoerd over hoeveel risico de vrouw loopt met de Essure-methode en hoeveel risico de man loopt met de klassieke sterilisatie methode. Hoeveel 'hinder' heeft de vrouw hiervan en hoeveel de man? De doorslag heeft uiteindelijk gegeven dat er bij Essure geen narcose wordt toegediend en je weer na tien minuten buiten staat, je daarna weer je programma kan vervolgen en normaal kunt functioneren. Daarnaast kon ik nu het heft in eigen handen nemen, want de partner bleef het maar uitstellen. Ik heb er geen seconde spijt van gehad."

Voor meer informatie over de Essure-methode kun je een kijkje nemen op de website, essure.nl.

Zou jij je laten steriliseren? Of laat je je man dat doen?