Ban op het Barbiebeeld
Die dunne sprietjes zonder een grammetje vet en met size zero kom je overal in de media tegen. We weten best dat zo?n lichaam niet realistisch is. Wat als je zo?n vervormd beeld hebt, dat je je daar niet meer bewust van bent?
Nou, dacht anorexia dan, daar kan ik mooi gebruik van maken. Anorexia liet mij zien hoe mooi die modellen waren met hun immens lange benen, slanke tailles en hun kwabloze lichamen. Dat is perfectie, fluisterde anorexia in mijn oor.
Barbiebeeld
Eigenlijk schiep anorexia een soort Barbiebeeld. En dan bedoel ik niet Barbie van Oh Oh Cherso. Ik bedoel die ideale pop, met haar niet-realistische lichaam. Proporties die wij nooit zullen bereiken. Dat is precies het probleem met magere modellen: proporties die wij normale vrouwen niet zullen bereiken. Tenminste, niet zonder ons uit te hongeren en non-stop in de sportschool te staan.
Thinspiration
Dat zijn dus dingen die anorexia er niet bij vertelde. Ik kreeg geen anorexia dankzij die wandelende latjes op de catwalk, in tijdschriften en op internet, maar het werkte absoluut mee aan de eetstoornis die ik al had. In feite was het ? zonder dat ik me daar toen van bewust was ? thinspiration. Inspiratie. Motivatie. Om af te vallen.
Hoge prijs
Er zullen genoeg modellen zijn die van nature een superslank figuurtje hebben, maar ik denk dat ik niemand hoef te vertellen dat de concurrentie om het perfecte figuurtje te krijgen en behouden hevig is. Niet voor niets heeft het twee modellen (Ana Carolina Reston en Luisel Ramos) in 2006 het leven gekost. Later volgden er nog meer, waaronder het achttienjarige zusje van Luisel. Die hoge prijs wordt niet alleen door meisjes in de modeindustrie betaald...
Leven en dood
Zulke situaties heeft Israël doen besluiten om te magere modellen van de catwalk te sturen. Heb je een BMI onder de 18,5 of zie je er ongezond dun uit? Klaar is kees, die catwalk kun je wel vergeten. Dit allemaal in de hoop dat eetstoornissen terug gedrongen worden. Een Israëlische modefotografe zei: ?This is the difference between thin and too thin. This is the difference between death and life.? En dat is meer dan waar.
Voorkomen is beter
Natuurlijk, het is geen waterdicht plan. Maar ik ben opgelucht dat er nagedacht wordt over het beeld dat flinterdunne modellen kunnen scheppen, en de impact die dat kan hebben. Ik kijk ernaar uit om mooie, curvy vrouwen op de catwalk te zien in plaats van modellen met als enige vormen uitstekende botjes. Zo?n maatregel zal het nooit helemaal terugdringen, want een eetstoornis heeft meestal dieperliggende oorzaken. Helpen zal het wel ? voor mij in ieder geval ? want het streefbeeld van die zogenaamde perfectie is anders. Gezonder. Daar word ik blij van.
Weg met dat Barbiebeeld
Weg met die schoonheidsidealen. Laat ik eens beginnen met van mezelf houden, in plaats van mij continu met anderen te vergelijken. Dan word ik pas echt mooi. Die schoonheidsidealen en dat Barbiebeeld kunnen me gestolen worden, want zij maken mij niet gelukkig. Dat kan alleen ik.
________________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________________
Jikke is een twintigjarige studente met veel schrijfambitie. Ze worstelt al sinds haar twaalfde met een eetstoornis en wordt hier nog steeds iedere dag mee geconfronteerd. Jikke hoopt dat schrijven over haar ervaringen niet alleen haarzelf, maar ook andere mensen helpt.
Jikke blogt voor Ze.nl en schrijft regelmatig over de obstakels en overwinningen in haar strijd tegen anorexia.