Ruziemaken met je lover
Wanneer hij met het mes van de boter rechtstreeks de jampot induikt, houd jij waarschijnlijk heel wijselijk je mond, zucht een keer diep en lepelt het prutje weer rustig uit de pot. Maar wat doe je wanneer je je écht een keer diep gekwetst voelt? Probeer je rustig aan te geven wat er in je omgaat, klap je dicht of gooi je al je emoties in een flinke huil- of schreeuwbui eruit? Waar doe je goed aan in een relatie en wat is nu een echte dooddoener?
Het begint allemaal met niet alleen je partner, maar vooral jezelf te (her)kennen. Vanuit daar kun je werken naar een evenwichtige en gezonde relatie. Met goede, redelijke ruzies. Natuurlijk verschillen we allemaal van elkaar, maar er zijn twee grote hoofdtypes wat ruzie betreft. Wie zie jij als je in de spiegel kijkt?
De binnenvetter
Ben jij iemand die dichtslaat wanneer je lover iets roept waardoor je je gekwetst voelt? Zou je wel willen huilen, schreeuwen of simpelweg vertellen wat je dwarszit maar zit je gevoel op slot? Dan ben jij een echte binnenvetter. Maar vertel je partner dat! Zeg hem dat je later terugkomt op het onderwerp en neem even wat tijd voor jezelf. Vaak wordt het praten een stuk makkelijker wanneer de emotie niet meer zo vers is. Het kan ook helpen je gevoel op te schrijven en dit op een later moment te vertellen.
Waarom?
Ben je bang dat je partner vindt dat je zeurt wanneer je aangeeft dat je gekwetst bent? Denk je dat dit kan leiden tot een relatiecrisis? Dan is het goed om je bewust te worden van de gevolgen van het inhouden van je emoties. Daarbij: probeer te relativeren wat de gevolgen zullen zijn als je je partner vertelt dat je ergens mee zit. Denk je echt dat hij het uitmaakt omdat je 'zeurt'?
Vergelijk jezelf even met een ballon water. Je lijf is als de ballon en al je emoties zijn het water. Net zoals de ballon ben jij ook enorm flexibel en uitrekbaar. Er is veel ruimte voor nog meer emoties, gedachten en gevoelens. Maar er zijn grenzen. Elke keer komt er een klein beetje water bij. Maar wanneer de ballon openklapt komt al het water, lees: de opgespaarde emoties er in één keer uit. En als er iéts een dooddoener is voor je relatie, is dat de oude koeien die je relatie vertrappen. Dus zorg ervoor dat als je ergens mee zit, je het wel aangeeft voordat het uit de hand loopt.
Mevrouw Flapuit
Als je iemand bent die eerst praat en dan denkt, is het belangrijk jezelf aan te leren eerst eens tot tien te tellen voordat je iets zegt. Het klinkt heel kinderachtig maar het werkt echt. Praten of handelen direct vanuit een emotie is in dit geval geen goede stap, en dat doe jij blijkbaar dus wel. Je kunt dingen zeggen of roepen die je eigenlijk niet meent maar die wel je geliefde kwetst. En hoe erg je hem op dat moment misschien ook een schop onder z'n kont wil geven, je wilt hem geen pijn doen.
Waarom?
Als jij boos bent, zul je hem dat zeggen ook! Je wil meteen je frustratie en woede kwijt en neemt geen blad voor de mond. Eigenlijk geldt voor de flapuit dezelfde regel; vertel je lover dat je later terugkomt op het onderwerp en neem even wat tijd voor jezelf. Probeer je agressie, frustratie of ergenis op een andere manier kwijt te raken. Ga een stuk fietsen, sporten of luister naar goede muziek op je iPod. Jij weet zelf het beste waar je rustig van wordt. Hierna kun je je partner op een rustige manier vertellen wat je dwars zit.
Ruzie is goed!
Probeer een ruzie nooit uit de weg te gaan. Wanneer je bepaalde emoties voelt opkomen, probeer deze dan rustig een plek te geven. En natuurlijk is het niet erg om elkaar af en toe eens flink te vertellen hoe vervelend en irritant je elkaar vindt. Het is namenlijk gebleken dat een goede relatie wordt behouden door af en toe eens goed ruzie te maken. Denk maar eens aan de goedmaakseks! Niets is toch fijner elkaar op die manier te vertellen dat je zelfs na dat partijtje bekvechten, nog steeds zielsveel van elkaar houdt..?
Hebben jij en je vriend of man vaak ruzie? En ben jij goed in ruziemaken?