Breken met je beste vriendin

Psyche & spiritualiteit door Karin
Vriendinnen zijn fijn. Ze zijn er om samen op jacht te gaan naar leuke mannen, om samen onder een dekentje thee te drinken, te kletsen en om bij uit te huilen. Maar wat als de vriendschap verandert..?

Welke vrouw heeft het niet een keer meegemaakt? Een vriendschap die op een gegeven moment nog maar van één kant kwam, of een altijd negatieve vriendin. Of een vriendin die in plaats van blij voor je is als je een nieuwe baan of vriend hebt, jaloerse steken gaat uitdelen.

Ook Carla (28) heeft meegemaakt dat ze geen energie meer haalde uit een vriendschap met een (destijds) goede vriendin. ?Ik kende haar al bijna tien jaar ? in de brugklas leerden we elkaar kennen. Ik merkte al vrij snel aan haar dat ze vaak down en negatief was, maar goed: we waren pubers en ik was ook niet altijd de vrolijkste in huis. Maar bij haar werd het in de loop der jaren steeds erger in plaats van minder. Op een gegeven moment kreeg ze, gelukkig, ook psychische hulp. Nou probeer ik er altijd te zijn voor vriendinnen die niet lekker in hun vel zitten, dat zou ik tenslotte zelf ook willen. Alleen haar negativiteit putte me echt uit; als ik naar haar toe ging was ik altijd vrolijk, zodra ik wegging was ik een energieloos wrak. De vriendschap vrat energie in plaats van dat ik er blij van werd. Dus toen heb ik heel laf de vriendschap laten verwateren. Ik durfde echt niet tegen haar te zeggen dat ik niet meer met haar om wilde gaan, waarschijnlijk zou ze dan weer in haar ellende verdrinken...?


Hoe moet je nou 'uitmaken' als je het niet meer zitten om met je beste vriendin om te gaan? Volgens Drs. R.E. Klein, psychologe bij Max Ernst GGZ zul je toch echt eerlijk moeten zijn. "Vriendschap is een nauwe relatie tussen twee of meerdere mensen. De belangrijkste peilers waarop een goede vriendschap gebouwd is zijn vertrouwen en onvoorwaardelijkheid. Je doet het contact met je vriendin recht door op een constructieve manier te bespreken waar je moeite mee hebt. Dit kun je doen met behulp van de ik-boodschap, opdat je de ander niet beschuldigend aanspreekt in de jij-vorm. Hierbij vertel vanuit jóuw perspectief waar je last van hebt binnen de vriendschap. In de situatie van Carla kun je bijvoorbeeld zeggen 'ik merk dat ik er moeite mee heb dat je vaak erg negatief bent. Ik voel dat ik daar moe van word'. Je kunt deze uitspraak versterken door het van voorbeelden uit de praktijk te voorzien. Niet gemakkelijk om te zeggen, maar je geeft je vriendin wel constructieve feedback. Idealiter ziet ze hierdoor hoe negatief ze is geworden (spiegel) en kan ze dit veranderen. Daarnaast krijgen mensen zoals de vriendin van Carla, vaak van niemand eerlijke feedback en laten vrienden deze vriendschappen verwateren. Dit leidt ertoe dat zulke mensen nog geïsoleerder en negatiever worden en soms een depressie krijgen."


Wat vaak ook een grote rol speelt bij vrouwelijke vriendschappen is jaloezie. Niet voor niets blijkt uit onderzoek dat we stiekem lelijke foto?s van elkaar op Facebook zetten en elkaars dieet zelfs saboteren..! Ook Mirjam (27) kan hierover meepraten. ?Ik heb een goede vriendin waar ik nog steeds bevriend mee ben. Maar zodra zíj niet lekker in haar vel zit, ben ik daar onmiddellijk de dupe van. Ik heb in m?n leven wat andere keuzes gemaakt dan zij; ik ben in de stad gaan wonen, heb nieuwe mensen leren kennen en ik heb nu net een relatie, terwijl haar relatie net over is. Voor haar genoeg redenen om mij steken onder water te geven over de ?ranzige studentenhuizen? waarin ik heb gewoond, de ?lelijke? mannen waarop ik verliefd ben geweest en m?n ?stomme, nieuwe vriendinnen? die ik heb leren kennen. Eerst zei ik er nooit wat van, tegenwoordig ga ik er wel tegenin. Maar ik weet zeker dat als ik letterlijk het woord ?jaloezie? in de mond neem, dat ze weer gaat steigeren...?


Psychologe Klein:

"In de situatie van Mirjam heb je feitelijk niet te maken met een echte vriendschap. Bij vriendschap is het belangrijk dat je elkaar helpt, meer van elkaar aanvaardt dan van anderen en de ander haar geluk gunt. De vriendin van Mirjam lijkt haar haar geluk niet te gunnen. Dit is een vriendschap die je niet helpt, maar eerder naar beneden haalt. Het is zaak dit tegen een dergelijke vriendin te zeggen en ook te benoemen als jaloezie! Als zo'n vriendin haar gedrag vervolgens niet aanpast, kun je de vriendschap beëindigen. Wanneer je dat besloten hebt kun je je vriendin laten weten dat het jaloerse gedrag er nog steeds is, dat het je stoort, en dat je daarom niet langer vriendinnen wilt zijn."

Lees ook onze vorige achtergrondverhalen!