Tarte Tatin
Appeltaart kennen we allemaal. Maar voor de keukenprinsesjes onder ons gaan we een stapje verder: Tarte Tatin! Een heerlijk recept uit Frankrijk. Misschien lekker voor dit weekend?
De lekkerste Tarte Tatin is uiteraard in Frankrijk zelf te vinden en is een reisje langs de Loire zeker waard! Op de website fietsen-loire.com kun je gemakkelijk een trip plannen, waarbij je fietstochten kunt maken van de ene heerlijkheid naar de andere. Want naast de taart, staat de regio ook bekend om haar heerlijke kazen, bijvoorbeeld de geitenkaas Crottin de Chavignol. En hoe zouden we de fruitige en frisse wijnen zoals de Sancerre en Rosé d?Anjou kunnen vergeten? Frankrijk en het gebied rond Val de Loire in het bijzonder blijft dé plek voor lekker eten en drinken.
Kun je niet wachten tot de vakantie? Dan is de Tarte Tatin ook simpel thuis te bereiden. Speciaal voor de zomer, een recept van het beroemde taartje!
Tarte Tatin
(voor 6 personen)
(voor 6 personen)
Bereidingstijd: 40 minuten
Deeg
Wat heb je nodig?
Wat heb je nodig?
- 250 gr bloem
- 20 gr suiker
- 130 gr boter in stukjes
- snufje zout
- ¼ glas water
- Kneed de ingrediënten tot een deegbal.
- Laat het deeg even in de koelkast rusten. Mocht je weinig tijd hebben, dan kun je ook voor plakjes roomboterbladerdeeg kiezen (ongeveer vijf stuks).
Vulling
Wat heb je nodig?
Wat heb je nodig?
- 6 stevige appels bijvoorbeeld Jonagold
- 70 gr suiker
- 35 gr boter
- snufje kaneel
Hoe maak je het?
- Karameliseer de suiker op matig vuur in een steelpan tot de suiker lichtbruin is.
- Voeg de boter en kaneel toe en roer het geheel even door.
- Giet dit mengsel in een ingevette taartvorm en leg er de plakken appel op.
- Rol het deeg uit (of plak de vellen roomboterbladerdeeg aan elkaar) en drapeer het over de appels.
- Prik een aantal gaatjes in het deeg en bak de Tarte Tatin 25 minuten op 180 á 200 °C.
- Serveer de Tarte Tatin met crème fraîche of vanille ijs!
Tip: voor een Tarte Tatin met een exotische twist, vervang de appels door plakjes verse ananas.
EetZe!