Recept: Aardbeien-clafoutis

Eten door Paola
In de zomer bak ik veel minder desserts dan in de winter, maar voor een clafoutis maak ik altijd een uitzondering. Dit Franse dessert wordt traditioneel met kersen gemaakt, maar ik heb het met allerlei seizoensfruit geprobeerd. Hier met mooie, rijpe aardbeien.

Zomerse aardbeienclafoutis
(Voor 6 personen

)

Wat heb je nodig?

  • 500 gr kleine, rijpe aardbeien (schoongemaakt)
  • 200 ml slagroom
  • 100 ml melk
  • 1 vanillepeultje, doormidden gesneden en zaadjes eruit geschraapt
  • 4 eieren
  • 70 gr fijne tafelsuiker
  • 80 gr bloem
  • 1 el kirsch

Hoe maak je het?
  1. Oven op 180°C voorverwarmen en een quichevorm van 25 cm lichtjes met boter invetten. Doe de aardbeien in de vorm met de puntjes naar boven.
  2. Kluts de room, melk en vanillezaadjes. In een andere kom, klop de eieren met de suiker, bloem en kirsch.
  3. Voeg dit mengsel aan het roommengsel toe en nogmaals goed kloppen. Giet het beslag voorzichtig op de aardbeien en bak de clafoutis in 35-40 minuten.
  4. Serveer lauw-warm met een bolletje vanille-ijs of zet de clafoutis op tafel met een bus poedersuiker en een potje crème fraîche zodat mensen zichzelf kunnen bedienen.

Tips
  • In mijn aardbeienclafoutis gebruik ik een vanillepeultje. Koop altijd vanillepeulen die lekker dik, buigbaar en niet hard zijn. Sommige exemplaren zijn zo dun en uitgedroogd dat je ze nauwelijks kunt gebruiken. Snijd het peultje doormidden en schraap de zaadjes eruit met behulp van een mesje of een klein lepeltje.
  • De clafoutis zakt in tijdens het afkoelen.
__________________________________________________________________________________________

Paola Westbeek is culinair schrijfster, receptenontwerpster en kookdocente.

Ze is in 2007 afgestudeerd aan de Leidse Universiteit, geeft kooklessen en schrijft voor verschillende Engelstalige kookmagazines.

Kijk voor meer informatie over Paola en haar werkzaamheden op mijnzoeteleven.blogspot.nl.


Paola is culinair blogger voor Ze.nl en verblijdt ons regelmatig met haar kennis op culinair gebied!