Recept: Kerstkalkoen
Bij een echte kerstmaaltijd hoort ook een grote kalkoen! Het staat feestelijk op tafel en je hebt gelijk voor de hele familie genoeg vlees. Wil jij dit jaar een kalkoen serveren maar heb je geen idee hoe? Leer het hier!
Wat moet je doen?
De kerstkalkoen in dit recept wordt ingevet met citrusboter. Dit voorkomt uitdroging en geeft een extra lekkere smaak aan het vlees. Het braden vergt eigenlijk helemaal niet zoveel tijd. Voor elke kilo is de braadtijd 40 minuten. Als je wilt controleren of de kalkoen door en door gaar is, moet je in het vlees prikken. Als het vocht dat eruit loopt roze is, dan is de kalkoen niet gaar. Hij is pas gaar als het vocht helder is!
Wat heb je nodig?
(Voor 6-8 personen)
- 1 kalkoen ( in dit recept 2 ½ kilo)
- 140 gr boter
- rasp van 1 sinaasappel
- rasp van 1 citroen
- 2 takjes tijm (blaadjes fijngehakt)
- 1 takje rozemarijn (blaadjes fijngehakt)
- 3 grote uien
- 2 laurierblaadjes
- 2 eetlepels olijfolie
Wat moet je doen?
- Voor de kerstkalkoen begin je met het verwarmen van de oven op 180 graden. Zorg dat de kalkoen droog is. Dep eventueel droog met keukenpapier. Bereken de baktijd (40 minuten per kilo). In dit geval 2,5 x 40 = 100 minuten.
- Doe de geraspte schil van een citroen en sinaasappel samen in een kom met de gehakte kruiden, peper en zout. Roer totdat alles goed gemengd is en de boter zacht is.
- Maak met de hand de huid los van de kalkoen (begin bij de nek). Verdeel de citrusboter tussen de huid en het vlees en schuif de huid weer op z?n plaats.
- Vul de kalkoenholte met de doormidden gesneden sinaasappel en citroen, een doormidden gesneden ui plus de laurierblaadjes. Smeer de kalkoen in met de olijfolie en bestrooi met zout.
- Snijd de rest van de uien in grove stukken en doe die in een braadslee en zet de kalkoen erbovenop. Maak met aluminiumfolie een soort tent over de kalkoen.
- Haal 30 minuten voor einde baktijd de kalkoen uit de oven, verhoog de temperatuur naar 200 graden, haal de folie weg en plaats de kalkoen weer terug.