Waarom borstvoeding? (+WIN!)
Onderzoek van TNO heeft het aangetoond: 74% van de moeders begint met borstvoeding als hun kindje geboren wordt, maar 47% geeft het nog geen maand. Daarbij blijft slechts 26% doorgaan tot hun baby een halfjaar is. Zonde, want borstvoeding is ? bewezen ? zó goed voor een kindje! En niet alleen de eerste zes maanden. Jouw melk blijft, ook voor een peuter of kleuter, waardevolle voeding. In moedermelk zitten veel vetten, koolhydraten, eiwitten, vitamines, mineralen, hormonen en antistoffen, allemaal perfect aangepast aan de behoeftes van je groter wordende uk.
Hoe werkt moedermelk?
Moedermelk beschermt je kindje. Het geeft je kindje een bom aan antistoffen, stoffen die je kindje beschermen tegen allerlei ziektekiemen en het immuunsysteem van je kindje helpen ontwikkelen en versterken. Borstvoeding ná de eerste verjaardag verlaagt bovendien de kans op oorontsteking en luchtweginfecties. Daarnaast behoudt moedermelk steeds ongeveer dezelfde hoeveelheid afweerstoffen, ook als je kindje minder gaat drinken aan de borst. Hoe minder melk jij aanmaakt, hoe geconcentreerder jouw melk dus wordt. En hoe ouder je kindje wordt en hoe meer vaste voeding jij hem geeft, hoe minder moedermelk je kindje zal vragen. En hoe minder jij zal gaan aanmaken. Zo zal borstvoeding vanzelf een keer ophouden, zonder dat je daar enige moeite voor doet en zonder dat jouw kindje iets mist in zijn ontwikkeling.
Langvoeden
In Nederland worden moeders vaak raar aangekeken als ze borstvoeding geven aan een kindje ouder dan 1 of 2 jaar. En dat terwijl het in niet-westerse landen volkomen normaal is om je kindje tot 4 à 5 jaar aan de borst te leggen! Maar ook in Nederland wordt het veel gedaan, onder andere door Gabi (28). ?Mijn jongste dochter is drie jaar oud. Inmiddels heeft ze aangegeven te willen stoppen met borstvoeding en dat vind ik prima?, zegt ze. ?Dat was ook mijn streeftijd, tot één van ons twee er genoeg van had.?
Gabi merkt veel van de vooroordelen van langvoeden. ?Hoe ouder je kind wordt, hoe gekker mensen dat vinden, ga daar maar vanuit?, zegt ze. ?Dat mag, er is dan waarschijnlijk veel informatie die deze mensen niet hebben.? Voor Gabi is borstvoeding iets heel normaals. ?Voor mij was het een natuurlijk gevolg van mijn zwangerschap, verder heb ik eigenlijk nooit gedacht. Toen ik het eenmaal gaf was het zo normaal, zo puur en basic. Daarnaast is het heel bijzonder om je kindje op te zien groeien op jouw eigen melk. Maar ook toen ze ouder werden was het heel fijn. Als ze ziek waren kregen ze niet veel binnen, behalve moedermelk. Zo kregen ze toch iets voedzaams binnen.?
Gabi?s dochtertje heeft pas aangegeven dat ze geen behoefte meer heeft aan borstvoeding. En een kind kan dat! Er komt vanzelf een moment waarop je kindje emotioneel én voedingstechnisch geen behoefte meer heeft aan moedermelk. Als je je baby zelf zijn gang daarin laat gaan, dan is dat doorgaans ergens tussen de leeftijd van twee en zeven jaar. Maar hoe laat je je kindje dat nu bepalen?
Het antwoord is heel simpel: bied het aan. Zorg dat je kindje weet dat hij of zij borstvoeding kán krijgen, weet dat de mogelijkheid er is als hij of zij er behoefte aan heeft. Hij of zij maakt deze keuze intuïtief en wordt hier zelfstandiger van. Het klinkt krom, omdat het bij borstvoeding juist lijkt of moeders hun kind zo lang mogelijk bij zich willen houden, maar het werkt andersom. Als je je kindje de vrijheid geeft om zélf voor borstvoeding te kiezen, geef je hem of haar ook de vrijheid om ervoor te kiezen om het niet meer te willen. Je kindje weet dat het steeds bij jou terecht kan. Niet alleen emotioneel, maar ook fysiek. Het besef dat mama altijd in de buurt is, stimuleert je kind om de wereld te gaan ontdekken. Jij bent de terugvalbasis, zowel fysiek als emotioneel. Dat besef geeft vertrouwen om vol goede moed nieuwe dingen te ontdekken. Het geruststellend en rustgevend zuigen aan de borst helpt hem om zijn of haar angsten en stress (van ?het ontdekken van de wereld?) te verwerken.
Maar er is toch kunstvoeding?
Veel moeders schakelen, als zij gestopt zijn met borstvoeding, over op kunstmatige zuigelingenvoeding, kunstvoeding dus. Poedermelk die je aanmaakt met water, waar ? zo wordt gezegd ? alle goede eigenschappen van moedermelk in zitten. De discussie tussen moeders die pro-borstvoeding zijn en moeders die pro-kunstvoeding zijn ligt vaak nogal gevoelig. Voor Gabi is kunstvoeding nooit een optie geweest. ?Ik heb nooit poedermelk in huis gehad?, zegt ze. ?Ik erger me ook aan misleidende informatie over kunstvoeding. Dat je na zes maanden ?moet? stoppen met borstvoeding, bijvoorbeeld. Het is juist wenselijk om door te gaan!?
Gabi heeft haar kinderen vanaf zes maanden vast voedsel gegeven, naast de borstvoeding. ?Rond de 14 maanden aten ze drie redelijke maaltijden op een dag, en daarnaast wat fruit. Vanaf een jaar bouwen ze borstvoeding steeds een beetje meer af, uit zichzelf. In mijn ogen is kunstmelk gewoon niet noodzakelijk.?
Tips voor borstvoeding
Wil jij net als Gabi je kindje zo lang mogelijk borstvoeding geven? Volg dan de volgende tips op.
- Voed je kindje op vraag en niet op schema. Je kindje heeft een natuurlijke behoefte en zal zelf aangeven wanneer hij of zij voeding nodig heeft.
- Geef nachtvoedingen als je kindje daar behoefte aan heeft.
- Moedermelk is voor je kindje de belangrijkste voedingsbron: hij/zij heeft hier genoeg aan en krijgt met de moedermelk alle benodigde stoffen binnen. Mocht je vaste voeding geven, doe dit dan als ?bijvoeding?. Geef tot het kindje bijna een jaar is altijd eerst de borst en daarna eventueel nog vaste voeding.
- Hou je melkproductie op peil door te kolven als het nodig is. Deze melk kun je bewaren en kan je kindje later (als jij niet in de buurt bent) met een fles of beker drinken.
- Wees je bewust van de (vaak subtiele) manieren waarop jij misschien zelf bijdraagt aan het afwennen van de borst. Als je beperkingen oplegt aan de tijden en plaatsen waarop je kindje drinkt, als je je kindje afleidt van de borst, als je hem of haar veel ander drinken geeft óf als je de methode ?niet aanbieden, niet weigeren? gebruikt, zijn dat ook manieren waarop je kindje afgewend kan worden.
- Ook het zuigen aan een speen of fles leidt af van de borstvoeding. Maak hier, als jij in de buurt bent, geen of zo min mogelijk gebruik van.
Geef jij ook borstvoeding en doe je dat graag in stijl? Doe dan mee aan de volgende winactie! Ze.nl mag één lingeriesetje met borstvoedingsbeha van RondomEva.nl weggeven!
De winnares mag een setje uit de Lisa-serie kiezen. Het te verloten setje bestaat uit een voedingsbeha (t.v.w. ? 49,95) en een slip (t.w.v. ? 22,50) of shorty (t.w.v. ? 24,95), allen verkrijgbaar in de kleuren zwart, blauw, vintage en wit en in de maten B tot en met F (de voedingsbeha) en S, M of L (de broekjes). Voor iedere mama (to be) wat wils, dus!
Om kans te maken op deze prijs dien je Ze.nl te liken op Facebook. Meer kans maken?
Klik vervolgens hieronder op de meedoenbutton! Simpel toch? De actie loopt tot en met 23 maart 2013.
Hoe denk jij over borstvoeding? Geef jij het/zou jij het geven? En waarom wel/niet?
Fotocredits: Borstvoedingsfoto.nl (Hans Roes) en Martin Melissen