Recept: Vlechtbrood

Eten door Redactie Ze.nl
Met Pasen voor de deur hebben we weer een goed excuus om allerlei lekkere dingen te snoepen. Zoals chocolade-eitjes en paasstol, hmmm! Dit zoete vlechtbrood is echt heerlijk bij het paasontbijt!

Traditionele Paasbroden worden dikwijls met vruchten gemaakt. Bosvruchten, rozijnen of abrikoos bijvoorbeeld. Maar ook gedroogde vruchten zoals in dit recept zijn zeer smakelijk om in het brood te stoppen. 

Wat heb je nodig?
(Voor één paasbrood)

  • 40 ml. melk
  • 35 gr. suiker
  • 60 gr. boter
  • 200 gr. bloem
  • 1 theel zout
  • ½ zakje gedroogde gist
  • 2 eieren
  • 30 gr. gedroogde vruchten
  • 1 sliert gekonfijte sinaasappelschil

Hoe maak je het?
  1. Smelt in een pan de boter op laag vuur en voeg de melk en suiker toe. Laat het afkoelen zodra de suiker goed is opgelost. Week de gedroogde vruchten 15 minuten in warm water en droog ze goed af.
  2. Meng de gist door de bloem. Kluts de eieren en voeg 1 ei door het melkmengsel.
  3. Voeg het melkmengsel toe aan de bloem en het doe het zout erbij. Kneed het deeg gedurende 10 minuten totdat het soepel en zacht is. Laat het afgedekt 45 minuten op een warme plaats rijzen.
  4. Kneed het deeg nog een keer door en maak er een rechthoekige lap van. Leg de vruchten op het deeg en kneed ze erdoor.
  5. Maak van het deeg een bal en leg die in een ingevette kom. Laat het deeg 1 uur rijzen.
  6. Verdeel het deeg in 3 stukken en rol die uit tot een slang van 30 cm lang met een diameter van 2,5 cm.
  7. Leg de slierten op een bakplaat met bakpapier met een onderlinge afstand van 2 cm. Duw de beginpunten op elkaar en maak de vlecht. Druk nu ook de eindpunten op elkaar. Laat de vlecht nog 1 uur afgedekt rijzen.
  8. Bestrijk de vlecht met het overige ei en versier met de gekonfijte sinaasappel. Bak af in een voorverwarmde oven op 180 C gedurende 25 minuten of tot de vlecht goudbruin is.
     
 
 
Dit recept is afkomstig van Kookse.tv. Voor meer lekkere recepten kijk op de website van Kookse.tv