Hoe hormonen ons beïnvloeden
Signaalstoffen die door endocriene klieren via de bloedbaan aan doelcellen of ?organen worden afgegeven. Goed, laten we het makkelijk houden: hormonen. Het zijn gekke dingen, die voor een heel groot deel bepalen hoe wij ons voelen en hoe wij op anderen reageren. Maar hoe werkt dat dan precies? En heb je er zelf ook invloed op?
Hoe werkt het?
Hormonen zijn in principe chemische stoffen, die boodschappen overbrengen van onze klieren naar weefselcellen of organen in het lichaam. Ze zijn betrokken bij bijna ieder biologisch proces in ons lichaam - van voortplanting tot onze groei en ons immuunsysteem - en werken vaak met miljarden tegelijk.
Hormonen worden geproduceerd door alle klieren in je lichaam (denk aan je alvleesklier, je nieren en de geslachtsklieren). Wanneer ze in je bloedstroom terechtkomen, wachten ze tot het moment dat ze worden herkend door een doelcel. Hormonen hebben altijd één bepaalde cel waar ze voor bedoeld zijn en wanneer ze worden herkend, weten ze dat de functie van de cel begonnen of geactiveerd moet worden. Denk bijvoorbeeld aan het produceren van energie of adrenaline.
Invloed
De invloed van hormonen reikt ver. Niet alleen regelen hormonen een verliefdheid (waar je waarschijnlijk als eerst aan denkt), ook zorgen ze voor je bloeddruk, nachtrust, groei, eetlust, stofwisseling, voortplanting, vruchtbaarheid en ga zo maar door.
Als je hormoonbalans verstoord is, kun je dus van vele kwaaltjes last hebben. Een aantal symptomen zijn bijvoorbeeld een plotselinge gewichtstoename, acne, haaruitval, opvliegers en een ongewoon zware of onregelmatige menstruatie. Ook onvruchtbaarheid kan een gevolg zijn van een verstoorde hormoonbalans.
Onze hormonen zijn ook goed in het beïnvloeden van ons uiterlijk. Slap, dof haar of eenzelfde huid? Hormonen. Voel je je niet aantrekkelijk? Hormonen. De hormonen van de eierstokken, progesteron en oestrogeen, spelen een belangrijke rol als het gaat om schoonheid. Ga het bij jezelf maar eens na: meestal, zo rond de eisprong, voel je je supersexy. En niet voor niets: mama Natuur heeft dit zó geregeld, zodat wij met een gezonde dosis zelfvertrouwen een mannetje weten te verleiden. Jup, voortplanting! Het is allemaal echt geen toeval.
Vrouwelijke hormonen
Vrouwen die de pil slikken kunnen (onbedoeld) last krijgen van een verstoorde hormoonbalans. Waarschijnlijk niet de bedoeling toen je aan de pil ging! Dit ?probleem? komt doordat je lichaam in zo?n situatie gedwongen wordt om een extern hormoon tot zich te nemen, in plaats van het lichaam de natuurlijke cyclus te laten volgen. Je kent het vast: ineens heb je veel meer pijn tijdens je menstruatie, voel je je eisprong enorm of ben je bloedchagrijnig, zo uit het niets.
Ook bepalen hormonen hoe goed (of slecht, in veel gevallen) ons humeur is. Zeker in de menopauze merken veel vrouwen dat ze last hebben van slapeloosheid, hartkloppingen, spierpijn en neerslachtigheid. Om maar een voorbeeld te noemen: het hormoon van de bijschildklier, het parathormoon, zorgt voor een constante calciumspiegel in het bloed. Als hierbij een storing optreedt, krijg je te weinig calcium in je bloed en ben je veel nerveuzer (en bovendien vatbaarder voor infecties).
En ja, ook seks hangt voor een groot deel van je hormonen af. Of je zin hebt in een stevige wip, wordt bepaald door je libido. Dit wordt allemaal geregeld in de hersenschors. Iedere storing die optreedt, heeft invloed op onze zin in seks. Prestatiedruk, tijdgebrek en haast zijn bijvoorbeeld echte killers.
Hoe merk jij de invloed van jouw hormonen op jezelf?