Recept: Ricottataart

Eten door Marleen_S
Wij van Ze.nl houden wel van een lekkere taart op z'n tijd. Of nou ja, eigenlijk altijd wel! Vooral deze ricottataart is ontzettend lekker en zeker bij de koffie. Doe ons maar nog een bakkie ? en een groot stuk taart!

Wat heb je nodig?
(taart voor 10 personen)

Voor de vulling:
  • 1 eetl. instantkoffie
  • 1 eetl. water
  • 2 eetl. Baileys
  • 1,25 gr. ricotta
  • 120 gr. fijne kristalsuiker
  • 120 gr. pure chocolade (min. 70% cacao en fijngehakt)
  • 2 eetl. bloem
  • snufje zout
  • 4 eidooiers
  • ½ theel. zonnebloemolie
Voor het deeg
  • 250 gr. bloem
  • 150 gr. boter (in blokjes)
  • 3 eetl. fijne kristalsuiker
  • 70 ml. koud water

Hoe maak je het?

  1. Zeef de bloem, voeg de boter, het water en de suiker toe en meng met de vingers of met een keukenmachine tot een kruimig deeg. Voeg desnoods nog wat water toe. Kneed verder met de hand tot een soepel deeg. Vorm van het deeg een bal en leg deze 15 minuten in folie in de koelkast.
  2. Rol het deeg zo dun mogelijk uit tot een plak van ongeveer 3 mm. dik en bekleed hier een ingevette springvorm van 25 cm mee. Zet de vorm met deeg afgedekt in de koelkast.
  3. Los de instantkoffie op met het water en de Baileys en zet dit opzij. Doe de ricotta in een grote kom, voeg suiker, bloem en zout toe en schep door elkaar. Voeg de eidooiers, het koffiemengsel en de chocolade toe en meng wederom alles goed door elkaar.
  4. Schep de vulling in de springvorm en strijk glad. Dek de vorm af met folie en zet de taart 45 minuten in de koelkast.
  5. Zet vervolgens de taart in een voorverwarmde oven op 180°C en bak 'm 1 uur in het midden van de oven. Draai de oven uit, zet de deur op een kiertje en laat de taart in de oven afkoelen.
  6. Doe de 50 gram chocolade met de olie in een pannetje en smelt de chocolade op heel laag vuur. Roer telkens even door. Haal de afgekoelde taart uit de oven, verwijder de taartvorm en garneer 'm. Doe dit met een vork door de chocolade te halen en vorm strepen over de taart.


Dit recept is afkomstig van Kookse.tv. Voor meer lekkere recepten kijk op de website van Kookse.tv.