Hoe overleef je een dagje shoppen?

Mode & trends door Marleen_S
Yes! Je salaris is gestort, de nieuwe wintercollectie hangt in de winkels en je hebt een dag vrij om je helemaal te buiten gaan tijdens een dagje shoppen! Of toch niet? Lees: zere voeten en drukke pashokjes. Hoe overleef je dat?

 
Je zuurverdiende eurootjes over de balk smijten is heerlijk zo nu en dan, maar laten we eerlijk zijn. Zodra je het eerste pashokje binnenloopt en gefrustreerd alle kledingstukken weer terughangt is de lol er gauw vanaf. Zeker als na een paar uur de tasjes in je polsen beginnen te snijden en je voeten zo opgezwollen zijn dat je geen schoenen meer aan kan.
 
First world problem of niet, een dagje shoppen is alles behalve aangenaam. Het is een keiharde sport. Dus moet je er ook voor trainen. Of nou ja, je er op voorbereiden dan. Met dit 10-stappenplan kom jij na een dagje shoppen met niet alleen een nieuwe garderobe, maar ook met een big smile terug.
 


Stap 1: Lijstjes

Voordat je ook maar een stap in een winkel hebt gezet, is het belangrijk om goed te weten wat je wilt en wat je nodig hebt. En ja, daar zit een verschil in. Dat begint thuis al. Inventariseer in je kledingkast wat weg kan, wat je wilt houden en wat aangevuld moet worden en je dus écht nodig hebt. Kom je er telkens achter dat een witte blouse of een nieuwe spijkerbroek toch wel handig zou zijn? Zet dat op je lijstje. Die bontjas en knalroze schoenen zijn leuk, maar die vallen onder het rijtje: als het budget het toelaat.

Stap 2: Waar moet je zijn?

Heb je de twee lijstjes compleet? Struin dan de websites van je favoriete winkelketens af en kijk of ze je items daar hebben. Zet deze ook op je lijstje zodat je niet vergeet overal even langs te gaan. Check ook gelijk of ze die zwarte winterjas op meerdere plekken verkopen zodat je uiteindelijk de beste deal maakt. Je wilt niet een paar schoenen scoren voor veertig euro als later blijkt dat je ze voor de helft in een andere winkel had kunnen kopen. 
 
Stap 3: Bepaal je budget
Het is echt een godsgeschenk dat je bankrekening weer lekker gevuld is, maar eerlijk, hoeveel heb je nu daadwerkelijk te besteden voor een compleet nieuwe garderobe? Het maakt nogal wat uit of je honderd of tweehonderd euro kan verbrassen. Dan moet je namelijk keuzes maken. Om het gat in je hand niet groter te maken, kun je van tevoren het bedrag dat je wilt uitgeven pinnen en vervolgens je pinpas thuis laten. Vergeet dan niet wat extra cash mee te nemen voor een lekker drankje of een lunch.

Stap 4: De juiste shopkleding
Trek makkelijke kleding aan. Een jurkje dat je zo over je hoofd heen trekt, een legging of een dun truitje waar je het niet te heet en niet te koud in hebt. Ga niet in de weer met dikke kabeltruien, moeilijk hoge hakken en kleed je ook niet van top tot teen aan in de accessoires. Chic, maar casual. Want in het pashokje wil je alles zo aan en uit kunnen trekken. Tip: trek iets aan waar je het nét te koud in hebt. Van winkelen krijg je het warm zat.

Stap 5: Noodvoorraad

Een hele dag rondlopen met een veel te zware shopper: geen goed idee. Een klein schoudertasje met een mini-noodvoorraad volstaat. Denk aan een flesje water, tissues, een pepermuntje en andere 'redmiddelen'. Scheelt sjouwen en overtollige kilo's.

Stap 6: Auto of openbaar vervoer?

De trein is by far - ondanks haar vele vertragingen, maar goed - de ideale manier om te reizen. Vaak stopt de trein ook nog eens dichtbij het centrum van je shopstad (Maastricht, Almere, Amsterdam) en kun je met de benenwagen zo naar de winkelstraat lopen. Als je met de trein gaat moet je wel van tevoren even checken of er niet aan het spoor wordt gewerkt, voordat je uren moet omreizen. Word je niet vrolijk van.

Ben je meer van de auto? Parkeer hem dan dichtbij de winkelstraat en het liefst niet in een parkeergarage. Daar is meestal geen plek en het is vaak ook duurder dan wanneer je twee straatjes verderop gratis kan parkeren in een woonwijk. De auto heeft wel een extra voordeel. Als je al die tassen zat bent, drop je ze tussendoor even in de kofferbak. I-de-aal.

Stap 7: Pauzes

Het is heel verleidelijk om zodra de klok negen uur slaat alle winkels als een kip zonder kop in te rennen. Probeer eerst ergens een snelle koffie te doen. Even de winkelstraat in je opnemen en alvast je route uitzetten. Zo ga je veel beter voorbereid de winkels in. 

Spreek met jezelf - of als je met een vriendin bent met haar -  af dat je rond het middaguur gaat lunchen. Even een halfuurtje bijkomen en weer je batterij opladen. Sluit de dag tot slot niet af door chagrijnig terug je auto in te stappen omdat je geen succes hebt geboekt, maar neem nog even een lekkere borrel. Of een warme chocolademelk met slagroom.


Stap 8: De route

Werk aan het begin van je shopsessie eerst de winkels af die je echt in wilt. Bekijk daarna pas het aanbod van de overige boetiekjes, budgetwinkels en drogisten. Begin wel zo vroeg mogelijk met schoenen passen. Aan het einde van een dag lopen zullen voeten opgezwollen zijn en past geen enkele schoen je meer.

Stap 9: Gouden Tip

Mijn moeder zei altijd: 'Bij twijfel niet doen'. De keren dat ik tegen deze regel in ben gegaan zijn niet meer op twee handen en voeten te tellen, en helaas: ze heeft, op een enkele uitzondering na, altijd gelijk gehad. Beter is het om er een dagje over na te denken en het later eventueel nog te kopen dan dat je in alle haast een beslissing neemt. Er is een verschil tussen een overhaaste aankoop en een 'ach, laat ik het eens een keer proberen'-aankoop.

Stap 10: Neem de tijd

Trek voor een kick ass shopsessie wel iets meer tijd uit dan een paar uur in de middag. Dan gaat namelijk iedereen shoppen. Tot vervelende tieners aan toe. Ga bij voorkeur een hele dag op pad. Dat betekent niet dat je ook de hele tijd aan het passen, kopen en lopen bent. Welnee, neem ook de tijd om even op een bankje een lekker sapje te drinken of te genieten van de zon op je gezicht.

Heb jij nog tips om een shopdagje te overleven?