Stoppen met roken: maar hoe dan?
Stoppen met roken: je wilt het graag, maar je vindt het idee alleen al verdomd lastig. Niet alleen zie je al voor je hoe je misselijk en met barstende koppijn (hoera voor ontwenningsverschijnselen) ellendig naar een peuk staat te snakken, ook weet je eigenlijk gewoon niet hoe je het voor je moet zien, een leven zonder dat gezellige, brandende staafje. Om je een beetje te helpen, zetten we alvast alle stopmethodes op een rijtje. Want voorgoed van die peuk afkomen: het kan. Echt.
Cold Turkey
Als je Cold Turkey stopt met roken, betekent het dat je stopt zonder af te bouwen. Je maakt dus geen gebruik van nicotinepleisters, of probeert niet eerst minder sigaretten te roken. Het lukt sommige mensen om van het ene op het andere moment te stoppen, maar veel (ex-)rokers hebben er moeite mee, omdat het om veel discipline vraagt. Omdat je daarnaast niet geleidelijk went aan minder roken, kunnen je ontwenningsverschijnselen (denk bijvoorbeeld aan hoofdpijn, tintelingen, veel zweten en hoesten) meteen wat heftig zijn. Mocht je bij het Cold Turkey stoppen tegen moeilijkheden aanlopen, dan kun je altijd terecht bij instanties die (gratis) telefonisch of online begeleiding bieden.
Handig om te weten: als je Cold Turkey stopt, moet je een sterke wilskracht hebben het vol te houden. Het kan daarom goed zijn als je naast 'alleen' stoppen ook begeleiding zoekt, zodat je niet alleen staat. Daarnaast kan het helpen boeken te lezen over stoppen met roken, zodat je weet hoe de verslaving in elkaar steekt. Als je dat doorziet, gaat het stoppen je vaak makkelijker af.
Boeken
Je kunt van het ene op het andere moment stoppen, maar dat betekent dus niet dat je nergens een beetje hulp vandaan kunt halen. Zo zijn er naast hulplijnen ook prima stoppen-met-roken-boeken waarmee al miljoenen mensen van het roken af zijn gekomen. Een voorbeeld daarvan is Stoppen Met Roken van Allen Carr, die zelf jarenlang een verstokt roker was. In zijn boek legt hij haarfijn uit waarom die sigaret steeds zo aantrekkelijk lijkt, maar het niet is. Hierdoor gaat de magie van de sigaret eraf, waardoor je na het lezen van het boek – als het goed is – niet eens meer weet waarom je ook alweer begonnen was. Bij redactriZe Fleur was dat in ieder geval zo en nu is ze al ruim twee jaar lekker rookvrij!Handig om te weten:
veel stoppen-met-roken-boeken richten zich vooral op de geestelijke verslaving. Voor het omgaan met de lichamelijke verslaving, zul je, als je dit nodig hebt, dus misschien andere hulpmiddelen moeten gebruiken, zoals nicotinepleisters.
Stoppen-met-roken-programma
Heb je bij het stoppen wat meer nodig dan een goed gesprek, dan kun je eens kijken naar een ‘Stoppen met roken’-programma. Je wordt dan frequent begeleid met het stoppen door gesprekken met bijvoorbeeld je huisarts of door deel te nemen aan een groepstraining. Handig om te weten: mocht je deze vorm van begeleiding overwegen, check dan eerst je zorgverzekeraar even. Onder bepaalde voorwaarden vergoedt die namelijk het programma!
Nicotinevervangers
Als je stopt met roken, kun je dus kiezen voor mentale ondersteuning, maar je kunt ook de hulp van medicinale middelen inzetten. Heb je bijvoorbeeld erg last van ontwenningsverschijnselen, of ben je daar bang voor, dan zijn nicotinevervangers in pleister-, kauwgom- of tabletvorm een optie. Die zorgen ervoor dat je nog steeds wat nicotine in je lichaam krijgt, waardoor de ontwenningsverschijnselen worden verlicht. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat je steeds minder nicotinevervanging nodig hebt. Met nicotinemiddelen kun je dus geleidelijk afbouwen.Handig om te weten:
met nicotinevervangers doe je weliswaar iets aan de lichamelijke verslaving (of vooral: de ontwenningsverschijnselen), maar je geestelijke verslaving pak je er niet mee aan. Het kan dus zijn dat je daarvoor aanvullende begeleiding moet zoeken. Daarnaast zijn nicotinepleisters vooral geschikt voor mensen die tien of meer sigaretten per dag roken of hebben gerookt. Over roken gesproken: het is niet verstandig dat te doen terwijl je nicotinevervangers gebruikt. Je krijgt dan mogelijk een te hoge dosis nicotine binnen. Hoelang je nicotinevervangers moet gebruiken, verschilt per soort. Kauwgom en zuigtabletten kun je zo het best twee tot drie maanden gebruiken en pleisters een paar weken.
Medicijnen
Zijn nicotinevervangers niet voldoende voor je? Dan kun je, in overleg met je huisarts, medicijnen voorgeschreven krijgen, zoals Zyban of Champix. Hoe het precies werkt, is nog onduidelijk, maar het remt waarschijnlijk de ontwenningsverschijnselen af en het vermindert de behoefte om naar een sigaret te grijpen. Naast het slikken van het medicijn, wat je zo'n zeven tot negen (Zyban) of twaalf weken (Champix) doet, krijg je ook begeleiding middels je huisarts, een informatielijn en een boekje over stoppen met roken. Handig om te weten: middelen als Zyban en Champix worden niet 1,2,3 voorgeschreven; het is bedoeld voor mensen bij wie het stoppen met roken eerder echt niet is gelukt. Daarnaast slik je het niet even een weekje, je zit er voor een aantal weken aan vast.
Acupunctuur
Een ander middel om te stoppen met die stinkstokken, is acupunctuur. Een acupuncturist plaatst dan op specifieke punten in je lichaam een naald, bijvoorbeeld in je oor. Als je wilt stoppen met roken, kan acupunctuur worden ingezet om ontwenningsverschijnselen te verminderen, de wilskracht te versterken en je energie terug te krijgen. Daarnaast praat de acupuncturist vaak ook met je over je geestelijke verslaving.Handig om te weten:
bij acupunctuur wordt zowel de geestelijke als de lichamelijke verslaving aangepakt. Je zult gemiddeld zo'n drie à vier sessies (binnen drie weken) nodig hebben. Daarnaast kan de behandeling onder bepaalde voorwaarden door de zorgverzekering (deels) vergoed worden. Check wel altijd eerst de zorgverzekeraar waarbij je aangesloten bent.
Laseren
De laatste methode om af te rekenen met je sigarettenverslaving, is laseren. Dit lijkt een beetje op de acupunctuurmethode, alleen dan worden bepaalde punten in je lichaam door middel van een laser gestimuleerd. Hierdoor zou je behoefte aan nicotine afnemen, maar ook je honger naar suiker en zoetigheid. Daarnaast vermindert het stress. Naast je cravings voor nicotine, worden dus ook je ontwenningsverschijnselen (eten en een stressgevoel) aangepakt. Handig om te weten: een laserbehandeling is eenmalig. Mocht je een nabehandeling nodig hebben, dan is die gratis. Er zijn lasertherapie-aanbieders die je, naast de behandeling, ook wat ondersteuning bieden door het meegeven van informatieboekjes en stoppen-met-roken-motivatie-sms'sjes. Daarnaast kan ook lasertherapie onder bepaalde voorwaarden door de zorgverzekering vergoed worden. Hoe ben jij gestopt met roken? En als je rookt: heb je stopplannen?