Shocking: Konijnen gemarteld voor angorawol

De maatschappij door Marleen_S
Om de winterkou te trotseren hullen we ons in de warmste kleren van onder andere wol. Maar hoe de wol - en met name angorawol - wordt verkregen is minder mooi. Konijnen worden extréém mishandeld en leven in een ware hel.

 
Waarschijnlijk is een groot deel van wat jij op dit moment draagt voorzien van een label waarop staat ‘made in China’. Je kleding moet ergens vandaan komen, dus wat er in de winkels ligt, koop je. Het liefst nog voor een zachtaardig prijsje.
 

 
Produtieproces of marteling?

Voordat jouw wollen vestje in de winkels belandt, is er nog een heel productieproces aan voorafgegaan. Of beter, een complete marteling. Want de manier waarop men de wol verzamelt is alles behalve zachtaardig te noemen.
 
Want achter de muren van de wolindustrie spelen zich duistere dingen af. 90% van de angorawolproductie komt uit China. Maar die angorawol wordt niet lieflijk van de lijfjes van de konijnen geschoren, maar hardhandig eraf getrokken! Zonder enige verdoving worden de haren uit de konijnen getrokken. Schreeuwend van de pijn ondergaan ze deze marteling om vervolgens helemaal kaalgeplukt en in shock bij te komen in hun veel te kleine hokjes. Waarna ze dit leed na drie maanden weer ondergaan. En daarna weer, en weer.
 
Na twee tot vijf jaar kunnen hun kwetsbare lijfjes geen wol meer laten groeien en zijn ze rijp voor de slacht. En ook dit gebeurt natuurlijk niet met een prikje van de dierenarts. Ze worden aan hun poten opgehangen, hun keel wordt doorgesneden en vervolgens wordt hun karkas verkocht.
 


Zo zien de konijnen er na hun 'behandeling' uit. 
 
Extreme dierenmishandeling wordt gefilmd

Dierenorganisatie PETA plaatste onlangs een video online waarin dit extreme productieproces wordt vastgelegd. Het is het toppunt van dierenmishandeling, maar in China kan en mag het allemaal gebeuren, omdat er geen wet tegen dierenmishandeling bestaat. Daar hebben dieren geen enkel recht en dus gaan de boeren rustig door met hun ‘alledaagse’ werkzaamheden.
 
PETA wil deze extreme dierenmishandeling direct een halt toeroepen. Met deze video hopen ze wereldwijde aandacht te kunen vragen voor dit brute geweld. Want hoe meer mensen weigeren angorawol nog langer te dragen en te kopen, hoe sneller de boeren geen inkomsten meer hebben en ander werk zullen zoeken.
 
LET OP! Het volgende filmpje bevat zeer schokkende inhoud. LeZeressen met zwakke magen raden we dan ook aan hier niet naar te kijken. Hier op de redactie hielden we het in volle verbazing en afgrijzen ook maar een paar seconden vol...
 

fout in embed: media provider niet ondersteund

 
Hoe het ook kan
Bij ons is de boodschap keihard aangekomen: geen angorawol. Nooit meer. Net zoals angorawol, staat de complete bontindustrie al sinds jaar en dag op z'n kop. Het kan en mag niet dat dieren worden mishandeld voor onze mode musthaves zodat we er een seizoen leuk bij lopen.

Hoe het dan wel moet? Koop minder nieuwe kleren en snuffel eens wat vaker bij de kringloop of houd een kledingruil met vriendinnen. En jezelf warmhouden kan ook zonder (angora)wol dat afkomstig is van mishandelde dieren. Een kwestie van creatief zijn. Wat je beter kunt dragen? Richt je wat vaker op faux leather, namaaksuède, katoen of organic wool bijvoorbeeld. Kijk goed in de labels in de winkels.  

Meer weten over hoe angorawol wordt verkregen en waar het vandaan komt? Het TROS-programma Radar maakte er een item van. Hieronder kun je hem bekijken.

 
Wij roepen jullie allemaal op om deze petitie, deze én deze tegen angorawol te tekenen. Koop alsjeblieft nooit meer angorawol! Check het label en laat het in de winkel hangen als het van angorawol is gemaakt.

Doe jij mee met de boycot van angorawol?