Vegetarisch? Maak dit 3-gangendiner voor Kerst

Eten door Kristie
Steeds meer mensen worden flexitarisch, of zweren vlees helemaal af. En dit kan ook heel erg lekker zijn! Daarom hebben we voor jullie een vegetarisch 3-gangendiner voor Kerst gemaakt. Smullen maar!

Voorgerecht: Soep van geroosterde bloemkool, kastanjes en zuurdesemcroutons


Deze soep
is nét even anders door de toegevoegde kastanjes en is naast vegetarisch ook suiker- en glutenvrij! Wil je de croutons ook glutenvrij eten, maak ze dan van glutenvrij brood. Het recept gaat uit van ongepelde kastanjes, maar bij sommige supermarkten kun je ze gepeld en al kopen.

Wat heb je nodig?

  • 3 eetl. olijfolie
  • 2 stuks prei
  • 2 teentjes knoflook
  • 500 gr. verse kastanjes
  • 600 gr. bloemkool
  • 3 aardappelen
  • 1,5 liter bouillon
  • 100 gr. geraspte kaas
  • 1 laurierblad

Hoe maak je het?
  1. Verwarm de oven voor op 220 graden celsius.
  2. Kerf een kruisje aan de bovenkanten van de kastanjes, zorg ervoor dat je door de schil heen snijdt.
  3. Plaats de kastanjes op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze zo'n 20 minuten. Ze zijn klaar als ze goudbruin zijn en als de schil aan de bovenkant begint te krullen. Laat ze vervolgens afkoelen en pel ze dan. Zorg ervoor dat je ook het donkerbruine velletje verwijdert. 
  4. Was de prei en snijdt 'm fijn. Snijd ook de knoflook in dunne plakjes. Schil de aardappels en snijd ze in kleine blokjes.
  5. Verhit de olie in een pan en bak al roerend de prei en de knoflook op medium vuur voor ongeveer 10 minuten, totdat de prei zacht is.
  6. Voeg dan de rest toe: aardappelen, bloemkool, laurierblad en de bouillon. Laat het zo'n 15-20 minuten pruttelen totdat de aardappels gaar zijn. Voeg tijdens de laatste 5 minuten de kastanjes toe.
  7. Maak in tussentijd de croutons door olijfolie en tijm in een schaal te doen en de blokjes brood hier doorheen te scheppen. Leg ze vervolgens op een bakplaat en bak ze 10 minuten in de oven totdat ze knapperig zijn. Draai ze af en toe om tijdens het bakken.
  8. Haal het laurierblad uit de soep en pureer de soep met een blender of staafmixer totdat je een mooie, gladde soep hebt. Voeg zout en peper naar smaak toe en serveer de soep met de croutons.
Hoofdgerecht: Spinazie-ricottataart met aardappelkorst

Om deze taart te maken heb je enig geduld nodig in de keuken en het recept is voor beginners misschien iets te hoog gegrepen. Maar ach, met Kerst wil je weleens wat nieuws proberen toch? Het gaat tenslotte om de smaak! Ook deze taart is suiker- en glutenvrij.

Wat heb je nodig?

  • 600 gr. aardappelen
  • 2 eieren
  • 200 gr. ricotta
  • 350 gr. spinazie
  • 100 gr. feta
  • 100 gr. peterselie
  • 100 gr. bieslook
  • 100 gr. dille
  • 1 eetl. citroenrasp

Hoe maak je het?
  1. Verwarm de oven voor op 190 graden. Schil de aardappels en snijd ze in de lengte, in schijfjes van 3-4 milimeter dik. Bestrijk een springvorm met kokosolie (of olijfolie) en leg er een laagje aardappels in. Bak deze tot ze verkleurd zijn en draai ze dan om. Herhaal dit met alle andere schijfjes.
  2. Bedek een grote zeef met een theedoek en doe de ontdooide spinazie hier in. Druk het overtollige vocht eruit.
  3. Meng in een andere schaal de eieren, de ricotta, de kruiden, feta en de citroenrasp. Meng dit goed door elkaar en voeg dan de spinazie toe. Breng indien nodig op smaak met zout en peper. Bedek de bodem en de rand van de springvorm met aardappelpartjes en giet het ricotta-spinaziemengsel erover. Zet de taart in de oven en bak het 40 minuten.
  4. De taart is klaar als de ricotta gestold is. Snijd de aardappelkorst voorzichtig los van de springvorm met een dun mes. Serveer de taart warm.
Nagerecht: Vanillecupcakes met botercrème

Deze heerlijke cupcakes zijn gemaakt van een bakvet op basis van plantaardige ingrediënten. Een veel gebruikt product in veganistische recepten zijn die van het merk Crisco, dat bij de Makro te koop is, maar ook bij sommige supermarkten en toko's. Onderstaand recept is goed voor zes cupcakes.

Wat heb je nodig?

  • 250 ml. amandelmelk
  • 350 gr. gezeefd poedersuiker
  • 200 gr. plantaardige boter (of Crisco)
  • 1 stokje vanille
  • 140 gr. suiker
  • 140 ml. koolzaadolie
  • 6 gr. bakpoeder
  • 2 eetl. maizena
  • 150 gr. bloem
  • 70 ml. (soja)room

Hoe maak je het?
  1. Verwarm de oven op 180 graden Celsius. Vet een muffinbakvorm in met (kokos)olie, of gebruik losse papieren cupcakevormpjes.
  2. Giet de bloem, maizena en bakpoeder door een zeef en voeg een snuf zout toe.
  3. Snijd het vanillestokje doormidden, schraap met een scherp mes de zaadjes eruit. Doe dit in een andere kom en voeg daarbij de amandelmelk, olie en suiker toe. Meng dit met de garde tot een gladde massa.
  4. Vul de bakvorm of de bakvormpjes voor ongeveer 2/3 met beslag. Bak ze 20 minuten in de oven.
  5. Maak tijdens het bakken de botercrème. Klop de boter op, voeg de suiker toe en blijf nog 3 minuten mixen. Voeg dan de sojaroom toe en blijf nog 5-7 minuten mengen totdat het een luchtige crème is. 
Al deze recepten zijn afkomstig van ons zusje Foodness.nl. Kijk op deze heerlijke culinaire site voor nog meer smakelijke, gezonde recepten en interessante foodblogs!