De zin en onzin van superfoods
Je wordt tegenwoordig doodgegooid met superfoods. Je kunt geen tijdschrift openslaan of het gaat over chiazaadjes en je gojibessen, en dat je die vooral moet toevoegen aan je dagelijkse dieet. Maar vanuit andere hoeken krijg je weer te horen dat superfoods vooral een hype zijn, en dat die exotische producten vooral de zakken vullen van de slimme fabrikanten die snel op de trend inhaken. Foodness, hét online platform over gezond eten dook in de wondere wereld der superfoods om vier feiten en fabels op een rijtje te kunnen zetten.
1. Superfood is een beschermde term
Niet waar. Sorry dat we je uit je droom moeten helpen, maar de zogenoemde superfoods zijn geen wonderproducten. Superfood is in feite niets anders dan een marketingterm. Er is geen enkele wetenschapper die bepaalde voedingsproducten superfoods noemt. Het is een oncontroleerbare term die iedere slimme marketeer op zijn product kan plakken, net zoals lege termen als huisgemaakt en authentiek. Wel zijn er veel mensen die het met elkaar eens dat er bepaalde producten zijn die qua voedingswaarde en nutriënten boven andere producten uitspringen.
2. Superfoods zijn gezonder dan andere etenswaren
Niet per se waar. Over het algemeen is te zeggen dat producten die in de categorie superfoods vallen extra veel voedingsstoffen bevatten, zoals vitamines, mineralen, goede vetten, essentiële aminozuren en anti-oxidanten. Daarbij bevatten superfoods weinig verzadigde vetten. Volgens de Britse National Health Service is het overigens niet mogelijk om voedingsstoffen afzonderlijk te testen op hun bijdrage aan je gezondheid, maar is wel te stellen dat superfoods erg gezond zijn als je ze eet in combinatie met een gezond dieet.
Superfoods zijn dus zonder meer gezond. De vraag is of ze ook gezónder zijn dan voedingsmiddelen die geen superfoods heten. Als je een gojibes met een hamburger vergelijkt zijn de bessen natuurlijk gezonder, maar dat is appels met peren vergelijken. Als je superfoods vergelijkt met andere gezonde producten zoals groenten, noten en zaden is het verschil minimaal. Het ene product is niet bijzonder veel gezonder dan het andere, het belangrijkste is dat je ze vaak afwisselt zodat je van allerlei verschillende producten de voedingsstoffen binnenkrijgt. Eigenlijk zou je heel veel producten (vooral groenten, noten en zaden) superfoods kunnen noemen.
3. Moet ik nu wel of geen superfoods eten?
De voedingsmiddelen die tot superfoods gerekend worden bevatten allemaal voedingsstoffen die goed voor je zijn. Dus ja, het is goed om superfoods te eten. Alleen geldt dat je van bijna alle goede vitaminen en mineralen een voorraadje aanlegt, waardoor het niet per se zin heeft om elke dag chiazaden en gojibessen te eten. Als je de zogenaamde superfoods afwisselt met andere gezonde producten (groenten, bessen, noten, zaden) hoef je minder dure geïmporteerde producten te kopen en kun je net zo gezond - of misschien wel gezonder - leven en eten. Variatie is de key!
4. Er is een bepaalde, vaste lijst met superfoods
Een beetje waar. Omdat mensen elkaar vaak napraten, is er een bepaalde lijst met superfoods ontstaan met voedingsproducten die elk bijzondere eigenschappen bevatten. Een van de belangrijkste aanjagers van deze lijst (en überhaupt van de term superfoods) is de voedingsexpert David Wolfe, auteur van een vuistdikke bijbel over superfoods met de verrassende titel Superfoods. Zijn definitie van een superfood is dat het product levend en onbewerkt moet zijn en tien of meer unieke eigenschappen bezit. Een superfood is zowel voeding als medicijn. Ook zijn er volgens Wolfe bepaalde superkruiden, die versterkende en adaptogene eigenschappen bezitten en je lichaam in balans brengen.
De bekendste producten uit de lijst Superfoods van David Wolfe, plus waarom ze goed voor je zijn, zie je op Foodness.nl.