8x doodnormale superfoods

Sport & gezondheid door Esmee Noelle
Superfoods zijn booming. Zonder alle exotische besjes en zaden zou je jezelf bijna niet meer gezond kunnen noemen. Bijna, want zonder dat je het door hebt krijg je al aardig wat superfoods binnen.

De aanval van Het Voedingscentrum

Gojibessen, chiazaadjes, lijnzaad, moerbeien, tarwegras, en zo zou ik nog wel een alinea door kunnen gaan. Allemaal kosten ze een fortuin, maar waarom eigenlijk? Vaak komen deze producten uit het buitenland, zijn ze biologisch, onbewerkt én het zijn nou eenmaal 'superfoods'. Maar wat is een superfood precies? Eigenlijk wordt iets alleen een superfood genoemd wanneer er veel meer vitamines en/of mineralen in zitten dan andere voedingsproducten en ze een bepaalde werking zouden hebben. Vorige week waarschuwde Het Voedingscentrum voor de superfoods en gingen daarbij flink de mist in naar mijn mening. Je eet superfoods vaak bij of door je eten en vult hiermee je voeding dus op een gezonde manier aan. Behalve dat je er misschien geen wonderen van moet verwachten, hoef je er natuurlijk niet voor gewaarschuwd te worden. Beter hadden ze kunnen waarschuwen voor bepaalde E-nummers, het Ik Kies Bewust-logo (horror!) of de foute margarines.


Normale superfoods

Maar terug naar de superfoods. Niet iedereen heeft zin of geld om deze voeding tot zich te nemen. Superfoods zijn een zeer gezond extraatje, maar met een gezond voedingspatroon kun je absoluut zonder. Toch krijg je aardig wat superfoods binnen met normale voeding. Ik heb ze voor je onder elkaar gezet!

Boerenkool

Nog even en het is lente; niet de perfecte periode voor boerenkool. Maar schrap hem toch maar niet uit je voedingspatroon, want deze kool mag zich met recht een superfood noemen. Boerenkool bevat een grote hoeveelheid aan mangaan, vitamine A, C en K. En dan heb ik het nog niet over de vezels, calcium, vitamine B6 en kalium.

Havermout

Probeer eens good old havermout als ontbijt of lunch. Havermout heeft veel voordelen. Zo bevat het bèta-glucan vezels die het cholesterolgehalte verlagen, vermindert havermout insulineschommelingen in je bloed en bevat het veel vitamine B, magnesium en aminozuren.


Cacao

Goed nieuws chocoladelovers! Bij chocola denk je al snel aan verboden. Maar chocola is vaak ongezond gemaakt door de melk en het suiker, niet door de cacao. Rauwe cacao is zeer gezond (en helaas wat duurder). Ga eens voor rauwe cacao nibs of een reep met meer dan 72% cacao. Volgens verschillende wetenschappelijke onderzoeken zorgt rauwe cacao voor een lagere bloeddruk, verbetering van de vertering (stimuleert de nieren) en beschermt het tegen hart- en vaatziekten.

Broccoli

De groene roosjes bevatten niet alleen vitamine A, B, C, E en K, maar ook mineralen calcium, kalium, fosfor, betacaroteen, zink, ijzer en koper. Bovendien bevat broccoli de stof sulforafaan, die antioxidanten en enzymen in onze immuuncellen activeert.

Walnoten

Deze noten bevatten omega-3 vetzuren en enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Het eten van zeven walnoten zou er al voor zorgen dat je beschermd bent tegen hart- en vaatziekten en daarbij bevatten ze anti-oxidanten die je beschermen tegen vrije radicalen.


Zoete aardappel

Officieel geen aardappel maar groente. Deze zoete 'bataat' zit bomvol vitamine A, C, calcium, magnesium, kalium en héél veen anti-oxidanten (meer dan de gemiddelde bes). Ook bevatten ze weinig koolhydraten en voorkomen ze een insulinepiek. Vervangen dus die piepers! 

Rode bieten

Rode bieten bevatten enorm veel foliumzuur (B11),vitamine C, B6, B2 en B5 en is rijk aan mineralen als mangaan, ijzer, koper, kalium en magnesium. Rode bieten helpen het lichaam niet alleen te beschermen tegen hart- en vaatziekten, maar werken ook ontstekingsremmend en voorkomen geboorteafwijkingen.

Avocado

Net als walnoten bevatten avocado's veel enkelvoudig onverzadigde vetten; goede vetten dus. Daarnaast bevat deze vrucht maar liefst twintig essentiële voedingsstoffen, waaronder omega-3, vitamine A, C, D, E, K en de B-vitamines.  

Lees ook de vorige fitspiration artikelen van Esmée!


Dit artikel verschijnt ook op WorkThatEs.nl.
 

 
Esmée (24) is freelance journalist en eigenaresse van de fitspiration website WorkThatEs.nl. Haar passie? Sporten en zo gezond mogelijk eten. Ondanks dat Esmée geen personal trainer of geschoolde voedingsdeskundige is, weet ze inmiddels heel veel over deze onderwerpen doordat ze alles leest wat los en vast zit (je bent journalist of je bent het niet) en door veel te praten met deskundigen. Zo moeilijk is dat sporten en gezond eten helemaal niet namelijk!
 
Wil je meer lezen? Kijk dan op WorkThatEs.nl