6 drankjes zonder toegevoegde suikers
Het is gezond en je kunt er zo veel van maken als je wilt: een groene smoothie. Maak je zelf een lekker groen sapje, dan ben je ervan verzekerd dat er geen suikers aan zijn toegevoegd. Bovendien zijn groene smoothies dikke vitaminebommen. Hup, die keuken in, dus! Groenten die supergeschikt zijn voor je smoothie? Je kunt beter vragen: welke niet? Of je nu kiest voor wortel, tomaat, paprika, boerenkool, bloemkool, courgette of spinazie, je bent gegarandeerd wat energie en vitamines rijker. Natuurlijk kun je de groenten, om een eventuele vieze smaak te verbloemen, mixen met fruit. Wat dacht je bijvoorbeeld van een smoothie met boerenkool, banaan en blauwe bes? Kom maar door, vitamines en anti-oxidanten!
Kokoswater
Het hydrateert als een malle en zit bomvol vitamines en mineralen: kokoswater. Dit water, dat afkomstig is uit een jonge kokosnoot, is een absolute dorstlesser. Ja, het is zo dat er suikers in zitten, maar die zijn van de kokosnoot zelf, al zijn er genoeg pakjes kokoswater te koop waar wel nog suikers aan zijn toegevoegd. Kijk dus in de (ecologische) supermarkt goed op de verpakking. Sommigen houden niet van de wat zurige smaak die kokoswater heeft en kiezen voor een variant met een smaakje. Kokoswater zelf is namelijk vrij naturel en smaakt, in tegenstelling tot kokosmelk, niet naar kokos. Mocht je voor een versie met een smaak gaan (ananas is favoriet van velen), hou er dan wel rekening mee dat er suikers aan zijn toegevoegd.
Groene of witte thee
Zelfgemaakte amandelmelk
Ideaal voor als je op zoek bent naar een vervanger voor melk, en je nog wel wat vitamine E kunt gebruiken: amandelmelk. En dan bij voorkeur zelfgemaakt, want dan weet je 100% zeker dat er geen suikers aan zijn toegevoegd. De melk maak je ook nog eens in een handomdraai. Voor 1 liter heb je ongeveer 220 gram amandelen (ongeroosterd en ongezout) nodig, 1 liter water, ½ theelepel vanille-extract, een beker en een pantykousje (ongebruikt). Laat de amandelen een nachtje weken in water; hierdoor zijn ze gemakkelijker te malen. Daarna doe je ze, met de liter water, in een blender, waardoor een wit, glad mengsel ontstaat. Doe nu een pantykousje om een smalle beker heen en giet de amandelmelk uit de blender. Het kousje dient als filter; hier blijft de amandelpulp in achter. Hieruit kun je nog meer amandelmelk knijpen, maar je kunt er ook voor kiezen de pulp te gebruiken voor bijvoorbeeld het maken van amandelkoekjes. Bewaar de amandelmelk in een afsluitbare fles of pot in de koelkast. Hierin is hij tot vijf dagen houdbaar.
Zelfgemaakte ijsthee
Welke drankjes zonder toegevoegde suiker drink jij altijd?