Recept: Griekse moussaka

Eten door Redactie Ze.nl
Geen zin in de gebruikelijke groente, aardappelen en vlees? Ga dan voor deze heerlijke Griekse moussaka. Griekse wat? Moussaka is een ovenschotel met aubergine, aardappelen en bechamelsaus. Erg lekker en makkelijk om te maken!
 
Wat heb je nodig?
(voor 4 personen) 
 
  • 2 aubergines
  • 1 kg vastkokende aardappelen
  • 2 teentjes knoflook
  • olijfolie
  • 1 ui 
  • 500 gr. lams- of rundergehakt 
  • 1 tl. gemalen komijn
  • 0.5 tl. kaneel
  • 0.5 tl. paprikapoeder
  • 1 takje rozemarijn 
  • 1 el. tijm
  • 0.5 tl. nootmuskaat 
  • 200 gr. tomatenpuree 
  • 50 gr. boter
  • 50 gr. bloem
  • 500 ml. melk
  • kaas 
  • nootmuskaat 


Hoe maak je het? 
  1. Snijd de aubergines in plakken van ongeveer 1 centimeter. Bestrooi de plakken met zout, zodat het vocht uit de aubergines kan trekken. Laat het minimaal 30 minuten staan.
  2. Snijd de aardappelen in plakken en kook ze vervolgens halfgaar in ongeveer 10 minuten en giet ze daarna af. 
  3. Verhit een beetje olijfolie in een pan en bak het gehakt gaar. Voeg dan de ui en de knoflook toe. 
  4. Hak de rozemarijn en de tijm fijn en voeg dit allemaal, inclusief de andere kruiden, toe aan het gehakt. Bak alles ongeveer 5 minuten. 
  5. Dep daarna de plakken aubergine droog met keukenpapier. Verwarm de oven ondertussen op 190 graden. 
  6. Maak dan de bechamelsaus. Smelt de boter, doe de bloem erbij en voeg de melk in gedeelten toe. Strooi er vervolgens wat kaas en nootmuskaat bij. 
  7. Pak vervolgens de ovenschaal erbij en leg een laagje aardappelen onderin. Voeg het gehaktmengsel toe en daarbovenop de aubergine. Daarna kun je de bechamelsaus erover gieten. 
  8. Plaats de ovenschaal in de oven en laat het hier 20 minuten instaan. Gril de moussaka daarna nog zo’n 5 tot 10 minuten. 

Dit recept is afkomstig van Kookse.tv. Voor meer lekkere recepten kijk op de website van Kookse.tv