Dit recept is afkomstig van Kookse.tv. Voor meer lekkere recepten kijk op de website van Kookse.tv.
Kerstrecept: Vitello tonnato
Wil je met Kerst iets spectaculairs voorschotelen, maar moet het niet te ingewikkeld zijn? En wil je indruk maken op je familie? Maak dan deze Vitello Tonnato. Het klinkt super fancy, maar het is niet moeilijk om te maken.
Wat heb je nodig?
(voor 4-6 personen)
- 700 gr. kalfsvlees
- 1 ui
- 2 stengels bleekselderij
- ½ winterwortel
- 2 laurierblaadjes
- 2 kruidnagels
- 1/2 liter droge witte wijn
- 15 peperkorrels
Voor de tonijnsaus
- zout
- 2 ½ dl. mayonaise
- 140 gr. tonijn
- 50 gr. zure augurkjes
- 40 gr. kappertjes
- 4 ansjovisfilets
- bouillon van het kalfsvlees
Voor de garnering
- schijfjes citroen
-
platte peterselie
Hoe maak je het?
- Snijd de wortel, ui en bleekselderij in plakjes en doe de helft in een kom. Leg het vlees bovenop de groenten in de kom, giet de wijn eroverheen en leg daarna de rest van de groenten bovenop het vlees.
- Zet het vlees minimaal 5 uur (het liefst een nacht) in de koelkast en draai het vlees een keer om.
- Doe het vlees daarna in een passeer- of neteldoek, maak hier een pakje van en bind het dicht.
- Verhit de marinade en kook in een andere pan nog wat water. Leg het kalfsvlees in de pan met de groenten en giet hier vervolgens het kokende water uit de andere pan bij tot het vlees onderstaat.
- Gaar het vlees op een laag vuur in 60-90 minuten.
- Maak ondertussen de tonijnsaus: hak de kappertjes, augurkjes en ansjovis klein en pureer dit met een staafmixer.
- Meng de mayonaise met de augurkenpuree en verdun dit met wat bouillon tot het net zo dik is als slagroom. Laat het daarna in de koelkast afkoelen.
- Haal het vlees uit de pan, laat het afkoelen en zet het in de koelkast. Zeef de bouillon en bewaar deze om er bijvoorbeeld macaroni in te koken.
-
Wanneer je het wilt serveren, snijd je het vlees in dunne plakken van ongeveer 4 mm en schenk je er daarna de tonijnsaus overheen. Garneer het met de schijfjes citroen en wat fijngehakte peterselie.