ZeTest: Vegan voor een maand

Eten door Xandra
Gezonder eten: hét goede voornemen onder de goede voornemens. Steeds meer mensen zijn er van overtuigd dat het stoppen met eten van dierlijke producten een stuk beter is voor je gezondheid. Maar is dat echt zo? Ik nam de proef op de som.
 
Veganistisch eten klinkt ingewikkeld en vooral erg moeilijk, toch? Want het zal je verbazen hoeveel producten een dierlijk bestanddeel bevatten. Zo mag je naast – uiteraard – vlees en zuivel ook geen eieren en honing eten, omdat ook die producten dierenleed veroorzaken en daarnaast niet erg bevorderlijk voor het milieu én je gezondheid zijn. Redenen genoeg om die producten eens te schrappen, toch?
 
 
Wel of niet eten?
Van tevoren heb ik me eens goed ingelezen, want wat mag je als echte vegan eigenlijk niet eten? Op de verboden lijst staan onder meer verschillende E-nummers en strikt gezien ook witte suiker (dit wordt namelijk vaak verwerkt of gefilterd met botten). In veel broden zitten daarnaast zuivelproducten en ook bier en wijn bevatten vaak dierlijke bestanddelen. Kijk, nu wordt het ingewikkeld. Mag ik dan helemaal niks lekkers meer eten? Jawel joh! En ik zou bijna zeggen 'helaas', want met Oreo's, pure chocolade en havermoutkoekjes – allemaal vegan – in overvloede, is gewicht verliezen niet makkelijk. Ook zijn er veganistische versies van roomijs én kaas die echt wel lekker zijn. Honger lijden is dus nergens voor nodig. 
 
Het valt me de eerste week dan ook erg mee. Er zijn verbazingwekkend veel websites en social media-pagina's vol tips en tricks. Erg handig zijn vooral de lijsten met vegan-producten die gewoon in de supermarkt te verkrijgen zijn en de vegan-versie van veelgebruikte ingrediënten bij bakken en koken die je als echte veganist niet mag eten, zoals eieren en honing. Wat ook helpt is van tevoren bedenken wat ik ga eten: ontbijt, lunch, diner én tussendoortjes dus. Gelukkig ben ik gek op fruit, havermout en hummus en is dat allemaal hartstikke vegan. Wat ik wel mis is de melk in mijn koffie en de kwark die vaak fungeert als lunch. Sojamelk en -yoghurt lossen dit enigszins op, maar zijn een stuk prijziger en dus geen dagelijkse optie. 
 
 
Frietjes
Maar de echte moeilijkheden beginnen pas halverwege de maand, als ik achtereenvolgend onverwacht ga lunchen met vriendinnetjes en een etentje heb met familie. Een grote smoothie en een zakje nootjes fungeert uiteindelijk als mijn lunch. Het restaurant 's avonds heeft weliswaar een vegetarische kaart, maar alle gerechten daarop hebben ten minste één kaassoort als hoofdingrediënt. Ik smokkel een beetje en neem naast mijn karige salade – de vissalade zonder vis, can you imagine? – stiekem frietjes.
 
Ook eten bij vriendinnetjes zorgt voor een uitdaging, want niet iedereen kan – en wil – rekening houden met mijn nieuwe dieet. Vaak los ik dit op door een extra portie groente, maar erg afwisselend eten is het dan niet. Toch houd ik vol, want zelf kook ik de lekkerste dingen. Wat dacht je van couscous met een sausje van sojayoghurt en knoflook, visvrije sushi of wraps met gegrilde groentes? En voor mijn broertjes verjaardag bakte ik een veganistische kokostaart die door sommigen zelfs verkozen werd boven de overheerlijke rijstenvlaai van de plaatselijke bakker (die ik niet mocht eten, inderdaad). 
 
 
Het resultaat
Inmiddels is mijn veganistische maand ten einde en dan komt natuurlijk de hamvraag: is het gelukt? Niet helemaal, eerlijk gezegd. In een onbewaakt moment at ik per ongeluk een oliebol en op een gegeven moment was mijn keelpijn – hallo herfst! – zo hevig dat ik toch stiekem wat honing in mijn thee gooide. Oeps! Desondanks is het verschil merkbaar. Zelfs met al die veganistische chocolade, koekjes en ijsjes achter de kiezen, slaat mijn weegschaal aan het einde van de maand toch echt een paar kilo lager uit dan voorheen. Daarnaast merk ik dat ik beter slaap én meer energie heb. Sceptisch als ik ben, had ik dat van tevoren niet verwacht.
 
Dus wat nu? Blijf ik vegan? Nee, toch niet. Tegenstrijdig misschien, maar het heeft vooral te maken met het feit dat er soms gewoon echt geen veganistische optie is en ik er niet van houd om mijn eetgewoontes aan anderen 'op te dringen'. Als ik ergens ga eten, wil ik niet van tevoren een lijstje inleveren met dingen die ik niet eet. Ik kwam laatst de term AVAP tegen, As Vegan As Possible. Dat lijkt me een goede tussenweg. En het klinkt nog best fabulous ook.

Zou jij het kunnen, veganistisch eten voor een maand?