Babes in Business: Lieke is au pair op Hawaii
Sommige dames hebben van die beroepen waarvan je denkt: wat gaaf! In deze rubriek laten we deze businessbabes aan het woord over hun carrière. Deze keer Lieke. Zij is au pair in Amerika.
Op 20 juli 2014 vertrok Lieke (22) van Amsterdam naar Amerika om hier te werken als au pair. “Dat is nu 6 maanden geleden. Ik had mijn opleiding pedagogie net afgerond en wist niet wat ik wilde gaan doen. Het was op dat moment moeilijk om een baan te vinden en om direct met een andere opleiding te starten, zag ik niet zitten. Tijdens het zoeken naar een stage in mijn derde leerjaar kwam ik bij Activity International terecht. Hier zag ik dat je als au pair naar Amerika kon gaan. Dit was voor mij de uitkomst. Ik kon mijn beroep uitoefenen en ik had nog een jaar bedenktijd of ik met een nieuwe opleiding wilde gaan starten.”
Het begin
“Er is bijna een jaar aan voorbereidingen voorafgegaan voordat ik een match met een gezin had. Ik had me ingeschreven voor het programma en vanaf dat moment begon de bal te rollen. Ik moest een portfolio over mezelf opstellen met informatie over mijzelf, ervaring met kinderen, interesses, wanneer ik wilde beginnen, enzovoort. Nadat alles was goedgekeurd, is mijn portfolio online gezet.” Vanaf dat moment konden gastfamilies Lieke’s profiel bekijken en op die manier is ze in contact gekomen met haar huidige gastgezin. Voor ze het wist, zat ze op Hawaii.
“De eerste week was heel onwerkelijk. Ik was in het begin vooral uitgeput van de reis, alle informatie die ik had gekregen en de taal die je je eigen moest maken. En het kostte natuurlijk energie om het gezin te leren kennen.” Het gezin waar Lieke oppast, bestaat uit drie kinderen. “Twee jongens van 10 en een meisje van 1. Een van de jongens heeft ADHD en autisme. Voordat het sollicitatieproces begon, had ik me al voorgenomen dat ik graag een gezin wilde met een kindje tussen de 0 en 2 jaar en een kind met een stoornis of een beperking. Ik was daardoor meteen enthousiast over dit gezin. Alleen moesten we elkaar natuurlijk nog leren kennen. Op de tweede dag kwam het meisje al op mij afgelopen met haar handen gespreid en beide jongens hadden mij al volledig ondervraagd de eerste dagen. Ze betrokken me graag bij hun activiteiten en spelletjes. Daardoor had ik meteen het gevoel dat er een klik was.”
Cultuurverschillen
“Ik dacht dat de Amerikaanse cultuur en de Nederlandse cultuur aardig overeenkwamen, maar dat is niet zo. Het temperatuurverschil met Nederland is heel anders. 30 graden is hier een leefbare temperatuur.” Maar ook de verkeersregels zijn heel anders. “Rechts afslaan bij rood licht, op een kruising voorrang geven aan degene die als eerste aan komt rijden en je mag links en rechts inhalen.” Daarnaast vindt Lieke dat Amerikanen heel dankbaar en erg zelfredzaam zijn. “Ik hoor bijna iedere dag 'bedankt' als ik klaar ben met werken. Je ziet ook terug in gebaren dat ze heel dankbaar zijn. Nederlanders kunnen daar nog wel wat van leren. Je kunt merken dat ze zelfredzaam zijn door de manier van opvoeden. Een gemiddelde Amerikaan verhuist regelmatig. Ze gaan dan naar een andere staat waar ze niemand kennen. Aangezien kinderen dit al vanaf kleins af aan meekrijgen, zie je dat bij bijna iedereen terug.”
Gemiddelde dag
“Mijn dagen verschillen qua tijden. Ik start altijd om 6.00 uur ’s ochtends, maar mijn eindtijd is iedere dag anders. Als ik begin, zorg ik samen met de ouders dat de kinderen klaar zijn voor school. Om 6.20 uur vertrekt de vader met een van de jongens naar school. Om 7.30 uur breng ik de andere jongen naar school. Daarna hoef ik alleen nog voor het meisje te zorgen. We gaan dan wandelen of we gaan binnen- of buitenspelen. Tegen 11.00 uur gaat ze naar bed en dan ruim ik de slaapkamer van de jongens op. Ook zorg ik dat ik de spullen bij elkaar heb die ik ’s middags nodig heb, want dan ga ik met de kinderen naar de sport of de activiteiten die gepland staan.”
Au pair
Volgens Lieke is er niet een standaard eisenlijst waar je aan moet voldoen als au pair. “Ieder gezin vraagt iets anders; daardoor kun je ook niet met iedereen matchen. Ik denk wel dat er een aantal dingen is waar iedere au pair aan moet voldoen. Je moet natuurlijk met kinderen willen werken. Je brengt immers vijf tot zes dagen in de week met ze door. Daarnaast moet je ook flexibel zijn. Je werkt verschillende uren, maar je moet ook rekeninghouden met iemand anders' huishouden en gezinsleven. En om het werk leuk te blijven houden, moet je creatief zijn in het bedenken van activiteiten.”
Het leukst aan het werk vindt Lieke het werken met de kinderen. “De leuke uitspraken die ze doen en de energie die ze hebben, zien hoe ze nieuwe dingen ontdekken. De uitdaging en vooral het plezier wat de kinderen hebben wanneer ik tijd met ze doorbreng.” Wat Lieke lastig vindt, is om haar werktijd en vrije tijd gescheiden te houden, omdat ze bij haar gastgezin inwoont. “Voor mij is dat soms een nadeel. Ik ben namelijk niet de persoon die in haar vrije tijd de kinderen en het gezin links laat liggen. Op die manier heb ik niet altijd het gevoel dat ik vrij ben. Ik leef en werk met dezelfde personen. Het is voor mij geen minpunt, want ik heb hier bewust voor gekozen omdat ik de Amerikaanse leefstijl wil ervaren. Het is alleen wel goed om dit te beseffen voor je de keuze maakt om au pair te worden.”
Leven op Hawaii
“Ik ben iemand die graag het eiland en de cultuur verkent. Zo volg ik op woensdagavond Hula en aangezien onze achtertuin aan een baai ligt, ga ik er nog weleens peddelen of snorkelen om zeeschildpadden te spotten. Daarnaast trek ik er op zaterdag of zondag meestal op uit met andere au pairs. We gaan dan kajakken, stranden bezoeken, hiken, shoppen, stappen of naar de bioscoop. Daarnaast ga ik regelmatig naar de sportschool en vind ik het ook lekker om gewoon thuis een filmpje te kijken, een boek te lezen of gezellig te skypen met het thuisfront.”
“In principe werk je een jaar als au pair. Je kunt dit verlengen met 6, 9 of 12 maanden. Als je verlengt met 6 of 9 maanden, blijf je in hetzelfde gezin. Als je besluit om te verlengen met 12 maanden, kun je de keuze maken om naar een ander gezin te gaan of in hetzelfde gezin te blijven. Ik heb ervoor gekozen om na een jaar weer naar huis te gaan, zodat ik dan met een nieuwe studie kan beginnen. Of misschien dat er dan wel een baan voor mij is.”
Lees ook de vorige edities van Babes in Business!