Recept: Tzatzikisaus

Eten door Rosanne
Dol op komkommers en dol op knoflook? Mooi! Wij hebben namelijk een heerlijk tzatzikirecept voor je. Lekker voor over de gyros. Enne, als Griekenland uit de EU wordt geschopt, kunnen we maar beter leren om zelf tzatziki te maken.

De echte Griekse versie van tzatziki bevat alleen dille. Als je ook munt toevoegt, wordt het een Turkse versie. Kies jij voor Turks of Grieks? Twijfelen geeft niet; Cyprus is er ook nog niet uit.
 
Wat heb je nodig?

  • 200 gram Griekse yoghurt
  • 1 eetlepel limoensap
  • 1 teentje knoflook
  • 1/3 stuks komkommer (geschild)
  • snufje zout
  • snufje zwarte peper
  • 3 takjes dille (vers)
  • 5 takjes munt (vers)
     

 
Hoe maak je het?
1. Snijd de komkommer in stukjes en bestrooi deze met zout. Laat dit een halfuurtje staan, zodat het water uit de komkommer trekt – anders krijg je erg waterige tzatziki. In plaats van het bestrooien van de komkommer met zout om het vocht eruit te trekken, kun je de komkommer ook raspen en de rasp uitwringen in een schone theedoek. Spoel de komkommer daarna af en dep droog met keukenpapier.
2. Snijd de komkommer, knoflook, limoensap, dille, munt en peper heel fijn of doe ze even in de keukenmachine.
3. Doe dit mengsel in een kom en roer de Griekse yoghurt erdoorheen.
4. Breng dit op smaak met een snufje zout.
5. Laat de tzatziki minimaal een uur in de koelkast koud worden.
 
Tip: Maak er zelf lekkere speltbroodjes bij om erin te dippen! 

Dit recept is afkomstig van ons zusje Foodness. Voor meer lekkere én gezonde recepten en info over gezond eten, kun je kijken op de site van Foodness.nl.