Dit is wat jij moet weten over je borsten

Lichaam door Anniek
Is het normaal dat je ene borst groter is dan de ander? En kunnen die bultjes op je tepel kwaad? Dit zijn dingen die elke vrouw zich weleens afvraagt. In het kader van oktober borstkankermaand lees je hier alles over je borsten!
 
De oktobermaand staat elk jaar in het teken van borstkanker, een ziekte die jaarlijks ongeveer 16.000 keer wordt geconstateerd bij zowel mannen als vrouwen. Zo'n 1 op de 7 vrouwen krijgt borstkanker en het is in Nederland doodsoorzaak nummer één voor vrouwen tussen de 35 en 55 jaar. Dagelijks eist de ziekte negen levens.
 
Maak jij je weleens zorgen over de vorm, grootte of kleur van je borsten? Of heb je andere vragen die je eigenlijk nooit hebt durven te stellen? Lees hieronder alles over je borsten en word je een beetje meer bewust van je borsten en borstkanker.
 
 
Bultjes
Deze zijn heel normaal en dus niets waar je je zorgen om hoeft te maken. Vaak zitten de bultjes op je areola, het pigmentkleurige stuk huid rond je tepel. De areola wordt ook wel tepelhof genoemd. De bultjes waar je je druk om maakt zijn kliertjes die helpen met het afscheiden van olie. Deze olie helpt om je huid soepel te houden, maar de bultjes hebben verder geen echte functie. Als de bultjes groter worden en harder gaan aanvoelen, is het verstandig om even langs je huisarts te gaan. Voorkomen is immers beter dan genezen.  
 
Haargroei
Yup, ook dit is volkomen normaal. Je hoort er misschien weinig tot geen vrouwen over, maar wie gaat er nou publiekelijk verkondigen dat ze haargroei op haar borsten heeft? De haartjes op je tepels ontstaan vanuit vetkliertjes en maken deel uit van de normale haarverdeling over je lichaam. Hoewel niet iedere vrouw haargroei op haar borsten heeft, is het dus niet iets om je zorgen over te maken. Je kunt de haartjes verwijderen als je wilt, maar doe dit het liefst met een pincet. Scheren kan namelijk voor snijwondjes en ingegroeide haartjes zorgen en dat wil je al helemaal voorkomen.

Grootte

Vaak verschillen je borsten in grootte. Sommige vrouwen hebben zelfs twee verschillende cupmaten! De grootte van je borsten is genetisch bepaald. Borstgroei begint bij meisjes twee jaar voordat hun menstruatie begint en eindigt meestal als ze begin twintig zijn. Zwangerschap kan er wel voor zorgen dat je borsten toenemen in grootte, maar meestal veranderen ze dan allebei. Er is dus niet echt een reden waarom je borsten ongelijk zijn, maar het is in ieder geval heel normaal en niets om je voor te schamen.
 

 
Hangende borsten
Misschien dat je ze niet heel mooi vindt, maar aan hangende borsten kun je helaas niet veel doen. De voornaamste reden dat je boobies gaan hangen, is je leeftijd. Hoe ouder je wordt, hoe slapper je huid wordt en hoe meer je borsten dus gaan hangen. Vrouwen met grote borsten kunnen ook last hebben van slapheid, omdat hun borsten zwaar zijn.  
 
Wil jij je borsten toch een beetje liften? Dan kun je kiezen voor een push-up beha die je borsten goed ondersteunt. Ook plastische chirurgie is een optie, maar denk hier goed over na. Stoppen met roken kan ook helpen in de strijd tegen hangende borsten, aangezien sigaretten de elasticiteit van je huid doen afnemen. Maar probeer vooral ook te onthouden dat borsten goed zijn zoals ze zijn, hangend of niet.
 
Gevoeligheid
Dit kan komen door je hormonen, alsof die dingen ons nog niet genoeg problemen geven. Vlak voor, tijdens en na je menstruatie kunnen je borsten gevoelig zijn, zoals de meeste vrouwen wel een keer hebben ervaren. Ook de hormonen in de pil en de hormonen die je aanmaakt tijdens een zwangerschap kunnen ervoor zorgen dat jouw borsten meer pijn doen dan anders. Op zich niet iets om je zorgen over te maken, tenzij de gevoeligheid maar in één borst voorkomt of steeds erger wordt.
 
 
Lekkende tepels
Zelfs als je niet zwanger bent en geen kinderen hebt, kun je last hebben van lekkende tepels. Dit kan voorkomen wanneer er heel hard in je borsten of tepels wordt geknepen, zoals tijdens het maken van een mammogram. Een mammogram is een foto van de borstklier gemaakt door middel van röntgenstraling en wordt gebruikt om borstkanker vroegtijdig op te sporen. Als je tepels af en toe spontaan beginnen te lekken, er bloed uitkomt of als slechts één tepel lekt, is het verstandig om bij je huisarts langs te gaan.
 
Jeuk
Niet zozeer een kwestie van gezondheid, als wel van hygiëne. Jeukende borsten kunnen een teken zijn dat je je beha moet wassen of dat je allergisch bent voor je kleding. Als de jeuk niet verdwijnt of erger wordt, moet je even contact opnemen met je huisarts.
 
Tot slot is het natuurlijk altijd belangrijk om je eigen lichaam te kennen en jezelf regelmatig te checken op rare bultjes en knobbeltjes die er niet horen te zitten. Check in ieder geval één keer per maand of je borsten gezond aanvoelen en neem direct contact op met een dokter als je iets ongewoons vindt.
 
Check jij je borsten elke maand op knobbeltjes?