Kleutergedrag waar we ons nog steeds schuldig aan maken

Lifestyle door Mariëlle

Ja toch, nee toch?! Je gelooft het niet, maar de meeste van ons zijn de twintig al jaren gepasseerd. Dat je dat niet altijd merkt, zijn we heel eerlijk over. Want ja, elke volwassene maakt zich weleens schuldig aan kleutergedrag.

Zowel bij het naar bed gaan als uit bed komen vertonen we uitstelgedrag in de hoop dat van uitstel afstel komt, maar dat kun je niet maken op deze leeftijd. Je hebt verplichtingen, want eigenlijk leef je het volwassen leven. Hoewel we er ook net zo lief nog een potje rock, paper, scissor tegenaan gooien om te kunnen aanwijzen wie de afstandsbediening moet pakken. Soms lijkt het alsof we nooit meer volwassen zullen worden. Moeten we ons daar dan maar bij neerleggen en het accepteren? Dat is misschien maar beter. Scheelt zeker een hoop frustratie om het kinderachtige gedrag dat inmiddels onderdeel van ons karakter is geworden.


1. Je wilt nog niet naar bed

Om 22:00 uur wil je sandwichen met je dekbed en je matras. Het is al kwart voor tien… Nog héél eventjes tv-kijken. Tien voor tien: tanden poetsen. Achter voor tien: katten knuffelen. Vijf voor tien: make-up eraf halen. Twee voor tien: “doei schatje, trusten! Smak.” “Oh en doei kattenschatjes!” Vijf over tien: oplader vergeten. “Hé wat kijk je?” “Leuk!” Kwart over tien: “oké, nu echt doei. Doei! Kus!” “Doei kattenschatjes!” Tien voor half 11: Ah kggg, dorst! En dan moet je ook plassen, want anders moet je straks. Nog even tv-kijken. Wéér iedereen een fijne nacht toewensen. Uiteindelijk lig je rond een uurtje of elf in bed. En dan moet je natuurlijk nog WhatsApp, je mail, SMS, Facebook, Instagram, Pinterest, Twitter en YouTube checken. Je vriend is het inmiddels wel gewend, want dit tafereel is inmiddels je standaard routine voordat je definitief tussen het beddengoed geklemd zit.

2. Rock, paper, scissor om onder moetjes uit te komen

Ah kak. Hollands Next Top Model is afgelopen. “Oké vriend, het is jouw beurt om de afstandsbediening te pakken.” Leuk geprobeerd, maar hij zit ook lekker. Rock, paper, scissor dan maar?

3. Net zo lang zeuren tot je je zin krijgt

Je gaat nog net niet stampvoeten en gillend over de grond rollen als je je zin niet krijgen. Nee, die tijd zijn we écht vergroeid. Maar dat vuistje schiet wel de lucht in en je zet ook een zeikstemmetje op alsof hij dan ineens zegt “oké, vooruit maar dan, omdat ik zo dol ben op die zeikstem van je.” Misschien dat je je zin krijgt omdat hij zo snel mogelijk van je af wil zijn. Maar dat is nooit goed.

Bron
 
4. Stiekem snoepen

Echt, we doen het. We zeggen gewoon dat we strak aan het Kayla Itsinitsen zijn en geen idee hebben waar al die kilo’s vandaan komen. “Hè, dat is gek, die broek is gekrompen.” Natuurlijk houden we dit vol als er mensen in de buurt zijn. Maar waar blijven die stukken chocolade als niemand kijkt? Yup, in die mond van je!

5. Slecht kunnen delen

Geef toe dat jij ook wel eens de zak chips vanaf de onderkant hebt dichtgeknepen, zodat je je hand precies over de chips klemt en je zo kunt bepalen dat de gene die in de zak graait minder chips kan pakken. Mèhèhè. Enorm kinderachtig, maar hé, daar gaat dit hele artikel toch over?

6. Overal dealtjes voor maken

Hoewel veel dealtjes beter verwoord kunnen worden als een dreigement. Want “als jij niet stofzuigt, maak ik de plee niet schoon. En als jij de afwas niet doet, kook ik ook niet.” Ja, meisjes, de liefde van een man gaat nog altijd door de maag, dus dit werkt vet goed!


7. Dat het eten van iemand anders er altijd lekkerder uitziet

Menukaarten staan altijd veel te vol. Na wat ge-ienemienemut heb je een keuze weten te maken. Ja, die vis neem je. Komt je gezonde kant ook nog aan z’n trekken. En dan komt het: ligt er zo’n miezerig schepseltje op je bord. En je had nog wel zo’n honger. Wauw, in tegenstellig tot de megaburger van je vriend trouwens. Ja, sharen! Kom maar hier met de helft. Want jij hebt duidelijk het verkeerde gerecht gekozen. Dus je overtuigt hem ervan hoe smaakvol jouw visje is en jullie uiteindelijk allebei je maag vullen met een halve vis en een halve hamburger.

8. Nog steeds kinderprogramma’s bekijken

Dat journaaltje ’s ochtends zit er niet in hoor. Je checkt in de trein wel de Facebook-pagina van de NOS. ’s Ochtends is het namelijk tijd voor Zapp! In de ochtend is namelijk het enige moment dat niemand ziet dat je naar kinderprogramma’s zit te gluren.

9. Zenuwachtig zijn voor je verjaardag

Jij bent nog lang niet jarig. Maar je omgeving weet precies wanneer jouw geboortedag is en wanneer je het viert, want dat loop je maanden van de voren al van de daken te schetteren. Weken van de voren begin je in het openbaar met aftellen, dagen van te voren ben je al zenuwachtig en op de dag zelf moet ie-der-een eraan geloven. Je bent net een klein kind. Je stuitert van cadeau naar cadeau en je bent overal even blij mee. Jezus, wat is jarig zijn toch leuk.

En? Word jij ooit écht volwassen?