Waarom je je goede voornemens voor je moet houden

Lichaam door Sabine

Open je tijdlijn en je ziet heel wat mensen die plechtig op Facebook beloven hun goede voornemens waar te maken. Maar doe dat nu niet! Ook niet als zogenaamde stok achter de deur, want uit onderzoek is gebleken dat het een heel slecht idee is!

Het is weer de tijd van het jaar waarop iedereen ‘New Year, New Me’ instagramt, (ook altijd in het Engels hè, niet: ‘nieuw jaar, nieuwe ik’ want dat klinkt natuurlijk voor geen meter). Vervolgens komen kiekjes van gezond eten en sportkleding tevoorschijn. Dat iemand als voornemen heeft om af te vallen, moet natuurlijk wel openbaar gemaakt worden op social media. Maar volgens onderzoek is het een heel slecht idee om met je goede voornemens te koop te lopen!



Voornemens breken

Oké, we zijn een beetje verward. Het is toch handig dat iedereen om je heen weet dat je wilt lijnen zodat ze geen punt appelgebak met een toef slagroom voor je neus houden? Maar volgens The Science of Us breek je je goede voornemens juist sneller wanneer je ze openbaart. Dat komt namelijk doordat je dan sneller het idee hebt dat je het al hébt gedaan, terwijl je alleen maar hebt lopen reveleren over je goede voornemens en ze dus helemaal niet hebt uitgevoerd.

Wanneer je bijvoorbeeld je conditie wilt opbouwen en je je nieuwe sportschoenen op Twitter, Facebook en Instagram plaatst, heb je het idee dat je al goed bezig bent. Ook wanneer je een kiekje post van je eerste sportschoolbezoek, heb je het gevoel dat je al een conditie hebt van een Mountain Everest-beklimmer. Doordat je dit post, heb je het gevoel al de persoon te zijn die je wilt zijn en haak je al snel af omdat je doel is ‘bereikt’. 

Realiteit

We verdraaien de werkelijkheid maar al te graag als het in ons voordeel is. Maar bewust doen we het niet eens altijd. Het effect waarbij je denkt je doel al bereikt te hebben, wordt ‘social reality’ genoemd. Het betekent dat wanneer iedereen iets over je denkt, je zelf ook het gevoel hebt dat het waar is.



 

En laten we eerlijk zijn: hoe vaak heb jij niet op je werk gebruld dat je gezond ging eten. En je at daadwerkelijk de hele werkdag gezond. Tot je ’s avonds thuiskwam en vond dat je wel een beloning verdiende omdat je de hele dag zo goed bezig was geweest.

Geloof jij erin? Of mag iedereen weten wat jouw goede voornemens zijn?