Heb jij ook last van het phantom vibration syndrome?

Vrije tijd door Sabine

Het is je vast weleens overkomen: je bent samen met je vrienden aan het borrelen en opeens voel je je getril op je been. Oeh, je krijgt een berichtje. Je vist behendig je telefoon uit je broekzak maar… je hebt helemaal geen berichtje!

Terwijl je onderuit gezakt op je stoel zit, voel je getril in je broekzak. Snel kijken wie het is. Maar gek genoeg blijk je helemaal geen berichtje te hebben gekregen. Of erger nog: je hebt je telefoon niet eens in je broekzak zitten! Toch zou je zweren dat je een vibratie in je broekzak voelde. Herkenbaar? Dan heb jij wellicht last van het phantom vibration syndrome.



Verslaving

Geef maar eerlijk toe: je hebt wel vaker dan één keer naar je telefoon gegrepen om erachter te komen dat het loos alarm was. Maar maak je geen zorgen: je bent namelijk bij lange na niet de enige die last heeft van het phantom vibration syndrome, zo blijkt uit onderzoek. 90 procent van de mensen heeft hier namelijk last van. Wetenschappers denken dat het komt doordat we zo afhankelijk zijn van technologie dat het langzaam in ons gedrag is geslopen. Een spierspasme of kleding die over je been beweegt kan hierdoor worden aangezien voor het getril van je telefoon.  

Rehab?

Nee, je hoeft de trilfunctie van je telefoon niet meteen uit te zetten of je poekoe dramatisch uit het raam te gooien. En je hoeft ook je biezen niet te pakken om jezelf in te checken bij een verslavingszorgkliniek. De meeste ondervraagden vonden de trillingen niet storend. Wel vertelde Dr. Robert Rosenberger, één van de onderzoekers, dat we steeds gevoeliger worden voor de zogenoemde phantom vibrations. Zolang je je vibrator maar niet aanziet voor een appje, lijkt ons dat er geen reden is voor paniek. 

Heb jij er last van? En hoe vaak per dag grijp jij onnodig naar je telefoon?