Delicieuse donuts uit de oven
Als er iets is waar we op een zondag gemakzuchtig naar willen grijpen, is dat wel naar een verpakking vol donuts. Heerlijk vinden we die dingen. Maar ze zijn ook supervet. Daar hebben we gelukkig een oplossing voor: donuts uit de oven!
Deze donuts zijn nou niet per se gezond te noemen, maar zijn wel echt een stuk minder slecht dan de gefrituurde variant die we regelmatig in de supermarkt tegenkomen. Comfort Snacks kwam met dit fantastische recept voor minder vette donuts, maar ze zijn wel minstens net zo lekker!
Wat heb je nodig?
(Voor 10/12 donuts)
- 230 gram bloem
- 1 theelepel zout
- 100 gram suiker
- Anderhalve theelepel gist
- 40 gram roomboter
- 120 milliliter karnemelk (melk mag ook)
- Twee theelepels vanille-extract
- 1 ei
Voor de glazuur:
- 125 gram poedersuiker
- 25 milliliter water
- Kleurstof (optioneel)
-
Hagelslag (optioneel)
Zo maak je het:
- Mix de bloem, gist, zout en suiker door elkaar.
- Verwarm de karnemelk in een andere kom en voeg daarna het water en de boter roe. Wacht tot de boter is gesmolten en voeg dan het vanille-extract en eieren toe. Mix dit goed.
- Voeg de karnemelk toe aan de bloem en klop alles door tot het goed is vermengd. Leg nu een theedoek over de kom en laat het deeg voor ongeveer een uur/ anderhalf uur rusten.
- Vet een donutbakblik in en vul je bakblik voor ongeveer twee derde met het deeg. Heb je geen donutbakblik: voorzie dan je werkblad van bloem zodat je het deeg hierover kunt uitrollen. Rol het deeg uit tot het ongeveer een centimeter dik is. Pak daarna twee glazen. Een glas moet groter zijn dan de ander. Met de glazen kun je donuts uit het deeg steken. Steek eerst met het grote glas een rondje en vervolgens met het kleinere glas nog een rondje in het midden. Herhaal dit tot er geen deeg meer over is.
- Bak de donuts in het midden van je oven gaar voor ongeveer 8/10 minuten op 200 graden of wanneer je er met een tandenstoker inprikt er geen deeg meer aan de prikker zit. Als je de donuts niet in een bakblik bakt, vet dan een bakplaat in en leg de donuts daarop.
- Maak ondertussen het glazuur voor de donuts. Mix de poedersuiker, water en eventueel kleurstof. That’s it.
- Vervolgens kun je de donuts meteen vanuit de oven in het glazuur dippen. De donut neemt de glazuur dan meteen op. Wellicht moet je de donuts daarna even laten afkoelen en opnieuw dippen zodat je meer kleur krijgt en daarnaast wordt je donut dan nog zoeter. Je kunt de donuts ook volledig laten afkoelen en de donuts daarna in de glazuur dippen. That’s up to you! Ook kun je de donuts in gesmolten chocolade dippen wat de donut voor chocoladeliefhebbers nóg lekkerder maakt!
- Wanneer het glazuur nog nat is kun je voor een extra speels effect nog hagelslag of andere vlokken over de donut strooien.
-
Nu rest je nog één ding en dat is wachten tot de glazuur helemaal is opgedroogd.