Emotioneel misbruik: wanneer is hier sprake van?

Lifestyle door Charlotte


Je voelt je kleiner en kleiner worden, je twijfelt aan alles over jezelf, wat is er aan de hand in deze relatie? Het zou zomaar kunnen dat je in een relatie terecht bent gekomen waarin emotioneel misbruik plaatsvindt…
 
Emotioneel misbruik is ongelooflijk schadelijk voor je zelfvertrouwen en gevoel voor eigenwaarde. Maar wat houdt emotioneel misbruik nou eigenlijk in? Je leest het hier!


Tekenen van emotioneel misbruik
In een relatie waarin een terugkerend patroon zichtbaar is waarbij de ene partner de andere partner verbaal onderuit schopt, spreken we van emotioneel misbruik. Dit kan zich uiten in verbaal geweld, bedreigingen, blootgesteld worden aan voortdurende kritiek, intimidaties en manipulaties. Vaak is er ook een duidelijk verband te zien tussen narcisme en emotioneel misbruik. Narcisten maken vaak gebruik van emotioneel geweld. Het komt ook veel voor dat de dader iemand is die diepe wonden heeft opgelopen in zijn of haar kindertijd waar geen aandacht aan is besteed. Iemand die vaak dealt met gevoelens van angst, onzekerheid, machteloosheid en boosheid. Ze hebben niet geleerd om een gezonde positieve relatie te hebben. Maar hoe weet je nu of en wanneer je te maken hebt met emotioneel misbruik? Dit zijn de 15 tekenen van emotioneel geweld:

1. Je wordt gekleineerd en vernederd

2. Er wordt gezegd dat je overgevoelig bent voor hun opmerkingen

3. Ze kleineren je prestaties, hoop en dromen

4. Ze schelden je uit, labelen je met van alles en nog wat

5. Zijn zelden of niet emotioneel bereikbaar

6. Jouw gevoel of gekwetstheid lijkt hen zelden of niet te raken

7. Ze spelen het slachtoffer en proberen hun gedrag tot jouw verantwoordelijkheid te maken

8. Ze hanteren seks als een manipulatiemiddel of controle

9. Ze proberen je financiën te beheren of te bepalen hoe en wanneer je je geld moet uitgeven

10. Je wordt genegeerd en er is zelden tot geen communicatie mogelijk in een conflict

11. Ze kunnen zichzelf niet relativeren en niet lachen om zichzelf, maar wel om anderen

12. Ze hebben geen respect voor jouw grenzen, behoeftes of verlangens

13. Ze maken subtiele bedreigende of negatieve opmerkingen, met als doel je klein of angstig te maken

14. Ze houden zich niet aan beloftes

15. Ze corrigeren of straffen je voor je gedrag

Uiteraard zijn er nog veel meer tekenen van emotioneel misbruik. Soms is het subtiel, soms is het heftig. Belangrijk is om je eigen gevoel serieus te nemen en als iets niet oké voelt, te luisteren naar jouw grenzen en behoeftes.


Kan iemand die emotioneel misbruik toepast veranderen?
Dit is enkel en alleen mogelijk als de dader eerlijk en oprecht naar zijn of haar eigen aandeel durft en kan kijken. Als de dader zijn of haar gewelddadige patronen en de door hen veroorzaakte schade erkent. Als er echter sprake is van narcistisch misbruik, zie je vaak dat de narcist niet capabel is om aan enige vorm van zelfreflectie te doen. De ander is altijd de schuld waarom hij of zij zo reageert en wil de narcist daadwerkelijk inzien wat hij of zij doet, is dit veel te confronterend en daar loopt de narcist van weg. Het aangaan van de diepe innerlijke pijn die er vaak zit, is te heftig. En juist door emotioneel geweld toe te passen, voelt de misbruiker zich vaak krachtig. Dit, omdat het onzeker en klein maken van iemand, hen zekerder maakt van zichzelf, omdat ze zelf te maken hebben met een diep onzeker, angstig en gekwetst kind van binnen. Dus de drive om zich sterker te willen voelen dan de ander, is te groot en weegt zwaarder dan de drive om daadwerkelijk te willen of kunnen veranderen.
 
Accepteer emotioneel misbruik niet en erken naar jezelf waar je inzit. De misbruiker verandert waarschijnlijk niet, jij zal de sterke moeten zijn in deze en kiezen voor je eigen ik. Dit hoef je natuurlijk niet alleen te doen. Hier kan ik je bij helpen. Samen kijken we waar jij inzit en wat jij nodig hebt, afgestemd op jouw eigen persoonlijke behoefte.

 

 

 

_________________________________________________________________________________

Dit artikel is geschreven door Charlotte van der Hoeven, Coaching & Training. Iedere derde zondag van de maand verschijnt zij hier met een artikel op Ze.nl.
Charlotte van der Hoeven is professioneel coach en therapeut en heeft zich gespecialiseerd in narcistisch misbruik. Meer informatie hierover kun je vinden op haar website www.narcismevrij.nl of op de Facebook-pagina van Narcismevrij.nl.