Door deze eetgewoontes ben jij voortdurend moe
Een nachtje slaap inhalen de enige oplossing tegen vermoeidheid? Nope, een slecht eetpatroon blijkt meer invloed op je lichaam te hebben dan je zou denken. Wellicht dus verstandig je eetgewoontes eens te heroverwegen als je vaak vermoeid bent.
Zonder normale voeding kan ons lichaam niet normaal functioneren. Eten is als een soort medicijn en heeft invloed op het feit hoe wij ons voelen en hoe wij doen. Het is er om ons lichaam te voeden en niet te vullen. Ben jij schuldig aan deze eetgewoontes? Dan is dit de reden waarom je voortdurend moe bent!
#1. Onregelmatig eten
Je hebt een deadline die je moet halen, je bent druk aan het leren voor een tentamen of enorm druk bezig met een presentatie voor te bereiden en denkt het lunchen toch nog even een halfuurtje uit te stellen. Dit is zó enorm fout. Je zou denken dat die dertig minuutjes niks uitmaken, maar integendeel zelfs. Door niet op tijd een break te nemen, daalt je bloedsuikerspiegel, wat weer als consequentie heeft dat je de gehele tijd moe bent.
#2. Coffee addict
Ben jij de hele ochtend net een wandelende zombie tot dat je eindelijk je kopje koffie ophebt? Dit betekent dat je lichaam op het moment niet genoeg natuurlijke energie heeft. Een bakje pleur geeft je een boost die lijkt op energie voor je lichaam, maar dit is het eigenlijk niet. Niet heel lang erna voel jij je nog moeier dan daarvoor.
#3. Vlees en vis zijn een must
Tegenwoordig is het een hype dat iedereen let op wat die wel en niet kan eten, toch worden er soms dingen weggelaten die belangrijke stoffen bevatten voor ons lichaam. Vegetariërs en veganisten zijn er steeds meer, terwijl een stuk mager rood vlees juist een goed product is om genoeg ijzer binnen te krijgen. Je kunt als vegetariër wel ijzer halen uit groenten, fruit en andere supplementen, maar die worden veel moeilijker door je lichaam opgenomen. En bepaalde thee en melk belemmeren de opname van ijzer in je lichaam.
#4. Tekort aan vitamine C
Het komt zelden voor dat je lichaam vitamine C tekort komt, maar het wordt aangeraden om de vitamines binnen te krijgen in combinatie met een maaltijd die ijzers bevatten. Vitamine C zorgt ervoor dat je ijzer extra goed wordt opgenomen door je lichaam. Doe bijvoorbeeld een scheutje citroen over je spinazie. Lekker!
#5. Suikermonster
Heb jij het idee dat jouw lichaam telkens schreeuwt om eten? Dit is een manier dat je lichaam aangeeft dat het energie nodig heeft. Suiker kan op dat moment erg aanlokkelijk zijn. Het geeft je lichaam inderdaad vrijwel direct een boost, maar niet veel later krijg je een sugarcrash. Hierdoor blijf je steeds suikers naar binnen werken om je energie in stand te houden. Vervang dit daarom door volkorenproducten. Je lichaam zet dit om tot energie die langer behouden wordt.
#6. Fruit, fruit, fruit
Je lichaam heeft veel aan b6 uit verschillende fruitsoorten. Probeer daarom fruit te eten zoals papaya, bananen en sinaasappels. Verse sinaasappelsap is ook een optie, alhoewel dit wel boordevol suiker zit. Je zou het kunnen combineren met yoghurt om het suikergehalte van het sap te stabiliseren. Tekort aan kalium kan ook zorgen voor vermoeidheid en dit kun je voornamelijk halen uit aardbeien, druiven en watermeloen.