Russell Brand officieel aangeklaagd: dit is wat je moet weten

Russell Brand (49), ooit dé bad boy van de Britse tv en Hollywood, staat nu centraal in een serieuze rechtszaak. De Britse komiek is officieel aangeklaagd voor verkrachting, aanranding en seksueel misbruik van vier vrouwen. De incidenten zouden zijn gebeurd tussen 1999 en 2005. Yep, deze zaak gaat ver terug, maar laat nu pas echt van zich horen. Let op: de inhoud van dit artikel kan als schokkend worden ervaren.
De beschuldigingen stapelen zich op
Volgens de Metropolitan Police gaat het om vijf ernstige aanklachten, verspreid over meerdere jaren. In 1999 zou een vrouw zijn verkracht in Bournemouth. Twee jaar later, in 2001, vond er volgens de politie een ongepaste aanranding plaats in Westminster, Londen. In 2004 zou een vrouw zowel oraal verkracht als seksueel misbruikt zijn, ook in Westminster. En tussen 2004 en 2005 werd daar nog een vierde vrouw seksueel aangerand.
Het politieonderzoek kwam echt in beweging na de spraakmakende documentaire van Channel 4 en het diepgravende journalistieke werk van The Sunday Times en The Times in september 2023. Sinds die onthullingen is Brand meerdere keren door de politie verhoord.
Brand houdt vol: “Alles was met instemming”
Russell Brand ontkent alle beschuldigingen en zegt dat de verhalen over hem “heel, heel pijnlijk” zijn. Volgens hem waren zijn relaties altijd met wederzijdse instemming. Toch denkt het Britse Openbaar Ministerie daar anders over. Zij hebben, na grondig onderzoek door de politie, besloten om hem officieel aan te klagen voor verkrachting, seksuele aanranding en ongepaste betasting. De aanklachten gaan allemaal over niet-recente incidenten die zouden hebben plaatsgevonden tussen 1999 en 2005, en betreffen vier vrouwen. Justitie benadrukt ook dat Brand recht heeft op een eerlijk proces en waarschuwt dat online speculatie de rechtsgang kan verstoren.
2 mei: alle ogen op Westminster
Op 2 mei moet Brand zich melden bij de rechtbank in Westminster. Maar op dit moment verblijft hij in de Verenigde Staten. Mocht hij niet vrijwillig terugkeren naar het VK, dan kunnen de autoriteiten zelfs een uitleveringsverzoek indienen – dit is dus allesbehalve vrijblijvend.
Het politieonderzoek loopt ondertussen gewoon door. Volgens hoofdinspecteur Andy Furphy worden de betrokken vrouwen begeleid door speciaal opgeleide agenten. De politie roept ook anderen op die informatie hebben of zich door deze zaak geraakt voelen, om zich te melden. Er is zelfs een speciaal team beschikbaar dat via e-mail bereikbaar is, en ook Rape Crisis biedt 24/7 ondersteuning.
Wie is Russel Brand eigenlijk (nog)?
Even rewind: Russell Brand begon zijn carrière begin 2000 als stand-up comedian en brak door met Big Brother’s Big Mouth. Daarna ging het snel: hij presenteerde grote shows als de MTV Awards, de Brit Awards en Live Earth. Maar hij stond net zo bekend om zijn chaos als om zijn charisma. Zijn grootste schandaal? De beruchte telefoongrap met acteur Andrew Sachs in 2008, die leidde tot zijn ontslag bij de BBC.
Na zijn BBC-exit probeerde hij het in Hollywood met films als Forgetting Sarah Marshall en Get Him To The Greek. De laatste jaren ging hij een heel andere kant op: hij werd een YouTube-persoonlijkheid met video's over politiek, wellness en ja, ook complottheorieën. Sinds de coronapandemie bouwde hij een trouwe fanbase op met zijn alternatieve kijk op de wereld.
Wat deze rechtszaak betekent voor zijn toekomst? Het ziet er niet bepaald rooskleurig uit. De kans dat hij zijn publieke imago ooit nog herstelt, lijkt met de dag kleiner te worden.