Leuk, comfortabel én duurzaam wonen
De moderne vrouw wil comfortabel wonen, dat staat vast. Maar steeds vaker willen we ook wonen zonder de aarde verder te belasten. Gasvrij wonen is niet alleen trendy, maar het is ook de toekomst. Het Klimaatakkoord heeft als doel dat we uiterlijk in 2050 helemaal van het gas af zijn. Dat betekent lagere CO2-uitstoot, en dat voelt gewoon goed, toch? Hieronder lees je meer over hoe je met behulp van een warmtepomp leuk, comfortabel én duurzaam kan wonen.
Een warmtepomp: zo werkt het
Een warmtepomp is jouw sleutel tot comfortabel én klimaatvriendelijk wonen. En daarmee kun je het zien als het geheime ingrediënt voor jouw duurzame en comfortabele toekomst zonder gasrekening. Kort gezegd werkt een warmtepomp als een omgekeerde koelkast: hij haalt warmte uit de buitenlucht, de grond of het water en brengt dit naar binnen. Zelfs als het buiten vriest! Bijkomend voordeel? Je energierekening gaat omlaag. En we houden allemaal van lagere rekeningen, toch?
Er zijn verschillende bronnen waaraan een warmtepomp warmte kan onttrekken, en verschillende manieren om deze weer af te geven aan een woning.
-
Lucht-water warmtepomp: Deze haalt warmte uit de buitenlucht en brengt dit via water je huis in. Perfect voor huizen met vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren. Bonus: de buitenunit is vaak kleiner dan je gemiddelde wasmachine, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat je tuin wordt overgenomen door een technisch monster.
-
Lucht-lucht warmtepomp: Dit type (zoals in aircondioning) haalt ook warmte uit de buitenlucht, maar blaast de warme lucht direct je huis in. Het is vooral geschikt voor kleinere ruimtes of goed geïsoleerde huizen. Denk aan een vakantiehuisje, maar dan zonder de houten chalet-look.
-
Water-water warmtepomp: Deze haalt warmte direct uit grond- of oppervlaktewater (zoals een rivier).
-
Bodem-water warmtepomp: Deze haalt warmte uit de grond, en is daardoor relatief stabiel, zelfs bij strenge vorst. Je hebt wel wat ruimte nodig voor de grondboring, dus dit is vooral ideaal voor vrijstaande woningen met een ruime tuin.
Lucht-water warmtepompen zijn in Nederland het meest populair omdat ze vaak geschikt zijn voor bestaande woningen en relatief lage installatiekosten hebben.
De beste energiezuinige warmtepomp systemen… voor jouw woning
Het heeft niet zoveel zin lukraak te zoeken naar de beste warmtepomp, omdat dit nogal afhangt van jouw persoonlijke (woon)situatie. Zo spelen onder andere mee welk type warmtepomp geschikt is voor je woning, de beschikbare ruimte, het geluidsniveau en de terugverdientijd een rol. Je kunt dus beter vragen: welke van de beste energiezuinige warmtepomp systemen past het beste bij mijn woning?
En dat begint allemaal met een energieberekening. Daarmee kijk je naar je huidige energieverbruik, de isolatie van je huis en welke warmtepomp hier het beste op aansluit. Er zijn handige online tools die je hierbij helpen. Vul je gegevens in en je krijgt meteen een advies op maat. Het kiezen van de juiste warmtepomp voelt misschien als een ingewikkelde keuze, maar met de juiste informatie wordt het een stuk eenvoudiger. Vergeet niet dat investeren in een warmtepomp een slimme zet is voor de toekomst: minder CO2, lagere kosten, en – niet te vergeten – dat warme huis zonder schuldgevoel.
Je huis voorbereiden op een warmtepomp
Voordat je nu direct een warmtepomp aanschaft, moet je je huis eerst ‘warmtepomp-klaar’ maken. Een warmtepomp werkt het best in een goed geïsoleerd huis. Dus, begin bij de basis: dak-, vloer- en muurisolatie. Vervang enkel glas door HR++-glas, en denk ook aan vloerverwarming. Ja, dat betekent misschien een flinke verbouwing, maar denk aan die koude winterochtenden waarbij je voortaan op warme tegels loopt!
Een warmtepomp: een echte win-win-win
Of je nu droomt van een rietgedekte villa of een modern stadspand, vergeet niet: een warmtepomp is jouw stap richting gasvrij, comfortabel en duurzaam wonen. Plus, het is de perfecte manier om én bij te dragen aan het klimaat én de warmte in huis te behouden – win-win!
Leestip: Nog meer tips om minder energie te verbruiken vind je in het eerder verschenen artikel ‘Duurzame energiedilemma’s: bad of douche? Kookplaat of magnetron? Wij vertellen het je’.