Om deze redenen is huilen goed voor je

Sport & gezondheid door Anne-Fleur

Ben jij iemand die snel huilt? Of voel jij de tranen niet zo snel in je ogen prikken? Hoe dan ook, iedereen huilt weleens. Om welke reden dan ook. Weer niet iedereen vindt dit een lekker gevoel, want ja, daar sta je dan met lekkende ogen. Toch is een potje huilen hartstikke goed voor je. Dit is waarom.

Lees ook: Oeps: blijkbaar gebruiken we maandverband al die tijd op de verkeerde manier

Potje janken

Misschien is het wel de week voor je menstruatie of is er iets ontzettend naars gebeurd in je leven, huilen gebeurt ons allemaal wel eens. Er zijn mensen die heel veel huilen, maar er bestaan ook wezens die bijna nooit een traan laten. Als je vaak en snel huilt ben je eigenlijk hartstikke goed bezig. Huil je nooit? Take some notes. Want huilen is blijkbaar hartstikke goed voor je. En dat heeft met de volgende redenen te maken!

Opluchting

Wist jij dat jouw tranen hormonen bevatten met proteïnen zoals prolactine, adrenocorticotroop en leucine? Nee? Nou, deze proteïnen zorgen ervoor dat jouw pijn (waardoor je huilt) gestild wordt. Op het moment dat je huilt is het misschien allemaal niet zo leuk, maar na jouw huilbui voel je je opgelucht en voelt jouw pijn verlicht. En yep, dat komt door die proteïnen! Er valt door janken letterlijk een grote last van je schouders.

Huilen helpt tegen stress

Door de opluchting die je ervaart wanneer je een potje hebt gejankt, wordt jouw stress ook verminderd. Je kan wel helder nadenken en je ziet dingen weer vanuit andere perspectieven. Tijdens het huilen komen er stresshormonen vrij, zoals endorfinen, die ervoor zorgen dat je weer kalm wordt. Daarnaast kan het ook zijn dat er endogene toxines worden afgevoerd door je lichaam als je na een lange tijd weer huilt.

Beter zien

Een andere reden waarom huilen zo goed voor je is, is dat je weer beter kunt zien na een jankbui. Het traanvocht dat we produceren zorgt ervoor dat onze ogen vochtig blijven, daarbij voorkomen ze ook dat onze slijmvliezen uitdrogen. Als je nooit huilt zie je veel slechter. Daarnaast doden tranen ook vervelende bacteriën. Lysozyme is iets wat in onze tranen zit en is namelijk één van de beste middelen om bacteriën te doden.

Je weet wat je te wachten staat! Zet die enorm zielige maar op en huilen maar. Voor je het weet geniet je van alle voordelen dat het heeft.