Zo zorg je dat je financieel onafhankelijk bent zonder je partner

Lifestyle door Anne-Fleur

On today's episode of over dingen praten waar we eigenlijk niet over willen praten, maar het wel belangrijk is om over te praten... Hoe zorg je dat je financieel onafhankelijk bent zonder je partner? Wat gebeurt er op financieel gebied als jouw partner wegvalt? Denk aan een scheiding, ziekte of zelfs overlijden? Nogmaals, niet leuk om over na te denken, maar wel heel erg belangrijk. Lees gauw verder.

Lees ook: Werken in de GGZ: een roeping of een fantastisch beroep?

Samen of zonder je partner

Tijdens alle leuke dingen die we meemaken in ons leven denken we natuurlijk niet aan de keerzijde eraan. Bij een bruiloft denk je niet aan een scheiding en bij het samen kopen van een huis denk je niet aan een verhuizing door een break-up. Maar de realiteit is wel: je partner kán wegvallen. Om welke reden dat dan ook gebeurt, is het goed om voorbereid te zijn mocht het ooit zover komen. Dit willen we natuurlijk niet, maar zonder voorbereiding kan zo'n periode nóg moeilijker zijn dan het al is.

Financieel onafhankelijk zijn

Marianne Bruijn, financieel expert en voormalig Rabobank-topvrouw, vertelt in een artikel van de Volkskrant dat maar liefst vijftig procent van de stellen uit elkaar gaat. Geen leuke getallen, maar nogmaals, wel de realiteit. Het is volgens haar erg belangrijk om dus wel financiële onafhankelijkheid te behouden. Uit het artikel blijkt dat je dat bent wanneer je voldoende eigen inkomen hebt, verzekerd bent tegen ongevallen, én een buffer hebt voor onverwachte uitgaven, je financieel onafhankelijk bent. Daarnaast is het ook aan te raden om in ieder geval een eigen bankrekening met wat geld te houden. Je weet namelijk maar nooit waar je het voor nodig kan hebben.

Gezamenlijk gezamenlijk houden

Als jij en je partner een gezamenlijke rekening hebben, dan is het belangrijk om dit dan ook echt alleen te gebruiken voor gezamenlijke uitgaven. Dit kan namelijk bij een scheiding heel veel gedoe voorkomen. Je split alles dan namelijk gewoon 50/50. Daarnaast is het ook verstandig om het gesprek met je partner eens aan te gaan. Hoe staan jullie er beiden in? Bespreek bijvoorbeeld hoe jullie de verdeling vinden en óf jullie het eventueel financieel kunnen redden zonder elkaar. Ga er eens rustig voor zitten en bekijk wat jullie mogelijkheden zijn. Mocht er (helaas) wel een scheiding of break-up voor jullie op de planning staan, dan is het verstanding om grote beslissingen en belangrijke afspraken vast te laten leggen bij een notaris.