De Menendez-broers: Hoe zit het nu met hen?

Media door Janine

In de veelbesproken Netflix-serie Monsters volgen we de beruchte moordzaak van de Menendez-broers, Lyle en Erik Menendez. Hoe gaat het nu met de broers en hoe ziet hun leven achter de tralies eruit? Wij zijn erin gedoken en vertellen je meer over hoe hun leven er vandaag de dag in de gevangenis uitziet.

Wie zijn de Menendez-broers uit de Netflix-serie Monsters?

Lyle en Erik Menendez schoten hun ouders, José en Mary Louise 'Kitty' Menendez, op 20 augustus 1989 dood in hun huis in Beverly Hills. De broers waren respectievelijk 21 en 18 jaar oud toen ze de moorden pleegden. Volgens de broers was de reden voor de moord dat hun vader hen seksueel had misbruikt. Ze beweerden dat hun moeder, Mary Louise, hiervan op de hoogte was. Dit misbruik maakte hen zo angstig dat ze geen andere uitweg zagen, wat leidde tot de moord op hun ouders. In 1996 werden Lyle en Erik Menendez beiden veroordeeld voor moord met voorbedachte rade. Hoewel ze de doodstraf hadden kunnen krijgen, kregen ze uiteindelijk twee opeenvolgende levenslange gevangenisstraffen zonder kans op vervroegde vrijlating.

Achter gesloten deuren

De straffen voor de broers begonnen in 1996. In eerste instantie vroegen Lyle en Erik om in dezelfde gevangenis te worden geplaatst, maar dit verzoek werd afgewezen. Gevangenisfunctionarissen scheidden hen, omdat ze wilden voorkomen dat medeplichtigen aan een misdaad in dezelfde gevangenis zouden zitten. Bovendien waarschuwde een rechercheur dat de broers mogelijk samen een ontsnappingspoging zouden plannen. Lyle bleef echter aandringen op hun hereniging, en op 22 februari 2018 werd hij overgeplaatst van Mule Creek State Prison in Noord-Californië naar de Richard J. Donovan Correctional Facility in San Diego, waar Erik sinds 2013 gevangen zat.

Hoe gaat het nu met de Menendez-broers?

Inmiddels zijn de Menendez-broers Lyle en Erik 56 en 53 jaar oud, een leeftijd die hun ouders nooit hebben bereikt. De broers geven aan zich te hebben aangepast aan het leven in de gevangenis en ondanks hun zware straf hebben ze de hoop op een leven buiten de tralies niet volledig opgegeven. Ondanks hun verleden en de ernst van hun misdaden, zijn de broers geen herrieschoppers in de gevangenis. Ze volgen de regels nauwgezet, wat hen in staat heeft gesteld om in een speciale eenheid te wonen waar gevangenen meer vrijheid en revalidatiemogelijkheden hebben. Binnen deze eenheid kunnen ze deelnemen aan yoga- en kunstlessen en zelfs studeren. De Menendez-broers vallen beiden binnen de categorie Groep A-gevangenen, waardoor zij de meeste privileges hebben in de gevangenis wat betreft bezoek en bellen. Op deze manier houden de broers contact met hun familie.