Hoe kies je een zorgverzekering die bij jouw lifestyle past?

Sport & gezondheid door Djamila

In Nederland ben je verplicht een zorgverzekering te hebben. Elk jaar is er een moment om je huidige zorgverzekering onder de loep te nemen. Sluit je huidige zorgverzekering nog wel helemaal aan bij je lifestyle? Of is er iets veranderd, waardoor je beter kunt overstappen? In dit artikel vind je een paar handige tips!

Zorgverzekering vergelijken

Vanaf 12 november 2024 worden de nieuwe zorgpolissen bekendgemaakt. Vanaf dan staan alle vergoedingen en premies voor 2025 vast. Dit is ook een goed moment om je zorgverzekering aan te passen of over te stappen. Heb je geen idee wat je nodig hebt? Je kunt je zorgverzekering vergelijken om te ontdekken welke zorgverzekering bij jouw lifestyle past.

Heb je niet per se het plan om over te stappen of iets aan te passen? Dan is het toch handig om eens een rondje vergelijken te doen. Misschien blijkt dat je voor aanvullende zorg betaalt die je niet nodig hebt. Door dit tijdig aan te passen, betaal je volgend jaar waarschijnlijk minder premie.

Hoe zit het met je lifestyle en gezondheid?

Voor je gaat vergelijken kan je jouw zorgwensen in kaart brengen. Sluit je huidige zorgpolis nog helemaal aan bij de lifestyle die je hebt? Is er iets veranderd rondom je gezondheid? Zet op een rijtje welke zorg je denkt nodig te hebben. Heb je meer zorg nodig waarvoor je nu niet verzekerd bent, bijvoorbeeld door een geplande operatie, een zwangerschap of een nieuwe bril? Dan is een aanvullende zorgverzekering handig.

Ook kan je je eigen risico aanpassen, legt expert zorgverzekeringen Mirjam Prins uit. ‘Het verplichte eigen risico is voor iedereen boven de 18 jaar 385 euro per jaar. Heb je volgend jaar weinig zorg nodig? In dat geval kan je je eigen risico vrijwillig verhogen tot maximaal 885 euro. Hierdoor gaat de maandelijkse zorgpremie omlaag.’

Aanvullende zorg die past bij je lifestyle

Welke aanvullende pakketten kan je allemaal kiezen? En wat sluit aan bij jouw lifestyle?

Fysiotherapie

Misschien ga je regelmatig naar de fysiotherapeut of oefentherapeut vanwege langdurige klachten. Overweeg dan eens een aanvullend pakket te kiezen met extra behandelingen fysiotherapie en oefentherapie. Bij sommige chronische aandoeningen krijg je een vergoeding vanaf de 21ste behandeling. Staat jouw chronische aandoening niet op ‘de chronische lijst’? In dat geval krijg je alleen een vergoeding met een aanvullende verzekering.

Tandheelkundige zorg

Heb je veel last van gaatjes of andere tandproblemen? Dan is het slim om een aanvullende verzekering tandheelkundige zorg te kiezen. De kosten voor de tandarts kunnen anders hoog oplopen. Denk aan het laten plaatsen van kronen, vullingen of implantaten. Een tandarts kan je bij een controle vertellen welke ingreep voor jouw gebit nodig is.

Zorg in het buitenland

Misschien ben je voor je werk vaak in het buitenland. Of ben je iemand die dol is op reizen en veel reizen maakt naar verre bestemmingen. Dan is het fijn om goed verzekerd te zijn voor spoedeisende zorg in het buitenland. Deze zorg wordt in principe vergoed vanuit de basisverzekering, maar wel tot het Nederlandse tarief.

In sommige landen zijn de zorgkosten veel hoger. Het verschil betaal je dus zelf! Met een buitenlanddekking krijg je dubbel zoveel of soms zelfs alle zorgkosten vergoed. Check wel even of je niet al een reisverzekering hebt met een dekking geneeskundige kosten.

Alternatieve geneeswijzen

Maak je graag gebruik van homeopathie of ga je regelmatig naar de acupuncturist? Of heb je een jonge baby en wil je naar de osteopaat voor bijvoorbeeld krampjes of reflux? De kosten voor deze alternatieve geneeswijzen kunnen hoog oplopen. Met een aanvullende verzekering dek je (een groot deel van) deze kosten.