Free bleeding is de nieuwste controversiële trend onder Gen Z

Sport & gezondheid door Maya Luz

Als je ongesteld bent is het een no brainer om een menstruatieproduct te gebruiken toch? Nou, niet helemaal. Onder Gen Z is het momenteel een trend om vanwege activistische redenen aan free bleeding te doen. Dit moet je erover weten.

Lees ook: Heb jij dead butt syndroom? Dit is wat dit volgens TikTok inhoudt

Wat is free bleeding en waarom doen mensen het?

Free bleeding is precies wat je denkt dat het is: het is menstrueren zonder het gebruik van tampons of maandverband. Je bloedt dus vrij, letterlijk. Dat voelt en klinkt waarschijnlijk nogal vies, dus waarom zou je dat doen? Voor veel mensen die het doen uit vrije wil, heeft het te maken met activisme. Sommige mensen doen het bijvoorbeeld als een manier om menstrueren te destigmatiseren. Anderen doen het om bewustwording te creëren voor het bestaan van menstruatie-armoede. Dit is een gevolg van armoede die mensen met een baarmoeder ervaren waardoor ze niet genoeg geld hebben om tampons of maandverband te kunnen kopen. Voor veel mensen ligt de reden bij het klimaat. Maar veel mensen die tampons en maandverband te vervuilend vinden, kiezen voor alternatieve oplossingen zoals menstruatiecups of menstruatieondergoed. Vrij bloeden is een vorm van activisme die al erg lang bestaat. Maar waarom is het dan nu zo'n ding onder Gen Z?

@thevioletfog

Waarom Gen Z aan free bleeding doet

Free bleeding bestaat dus al jaren, maar waarom is het nu weer een ding? Vrij bloeden is momenteel een onderwerp dat veel besproken wordt op apps zoals X en TikTok. De beweging heeft fans, maar krijgt ook veel kritiek. Veel mensen zien er voordelen in. Zo zou het ervoor zorgen dat je comfortabeler wordt in je lichaam en met je ongesteldheid. Daarnaast bespaart het ook geld. Het is ook een oplossing voor mensen die bang zijn om last te krijgen van toxic shock syndroom. Dit is een gezondheidsprobleem dat je op kan lopen wanneer je te lang een tampon in houdt.

Maar waar positieve geluiden zijn, zijn vaak ook negatieve geluiden. Free bleeding krijgt veel kritiek omdat het volgens veel mensen vies is om te doen. Daarnaast zou het niet het actvistische statement zijn wat het wil zijn. Zo zou free bleeding niet per se echt mensen helpen en alleen maar onhandig zijn voor de persoon die het doet.

Of free bleeding goed voor je is, dat moet nog onderzocht worden. Maar uiteindelijk is het een kwestie van persoonlijke voorkeur en natuurlijk je eigen keuze.