Geld besparen? Probeer Loud Budgeting van TikTok
Stel, je bent een avondje uit met vrienden en je laat je steeds overhalen om langer te blijven. Dat is gezellig maar daardoor geef je wel meer geld uit dan je eigenlijk zou willen. De oplossing volgens TikTok? Loud Budgeting.
Lees ook: Wellness stacking is de nieuwste selfcare trend van TikTok
Wat is Loud Budgeting?
Als je leuke dingen doet met vrienden, geef je geld uit. Je betaalt bijvoorbeeld voor eten, drankjes en je transport. Soms kun je tijdens het socializen meer geld uitgeven dan je eigenlijk zou willen, bijvoorbeeld als je vrienden je pushen om nog wat te drinken te bestellen. Het is dan lastig om eerlijk te zijn tegen je vrienden over je budget. Hierdoor blijf je ongezellig thuis of geef je veel meer geld uit dan je eigenlijk zou willen. Beide uitkomsten zijn niet ideaal. TikTok moedigt je daarom aan om eerlijk te zijn over je budget en om duidelijk je grenzen aan te geven bij je vrienden. Dit wordt op de app ook wel Loud Budgeting genoemd. Door aan Loud Budgeting te doen, doorbreek je het taboe rondom praten over geld. Je geeft aan dat je niet meer geld uit wil geven zonder schaamte of schuldgevoel. En je hoeft het niet te zeggen met het excuus dat je niet genoeg geld hebt, niet meer willen uitgeven is net zo valide. Loud Budgeting is een goede manier om opener te worden over geldzaken met je vrienden, maar ook om beter te worden in sparen of nee zeggen tegen onnodige uitgaven.
Zo kun je het zelf proberen
Maar hoe ziet dit er dan precies uit in de praktijk. Stel je voor dat je wordt uitgenodigd om mee uit eten te gaan met vrienden. Het restaurant is erg prijzig en dus geef je aan dat je niet komt omdat de kosten die bij dit etentje komen kijken niet passen bij je huidige financiële doelen. Je bent dus gewoon eerlijk tegen je vrienden. Door eerlijk te zijn tegen je vrienden, maak je het ook makkelijker voor jezelf om niet over je eigen grenzen heen te gaan.
In dit soort situaties kun je een goedkoper alternatief voorstellen. Maar het belangrijkste is dat je luid en duidelijk vertelt waarom je niet komt. Door anderen op de hoogte te stellen van je financiële doelen, kan je jezelf namelijker aan je doelen houden. Je moet dan wel je verantwoordelijkheid nemen voor je uitgaven wanneer je vrienden je erop aanspreken. En als je eerlijk bent tegen je vrienden, zullen ze ook minder snel geneigd zijn om te proberen om je over te halen.
@mohaewithjennypark
Waarom je het zou moeten proberen
Loud Budgeting is een goede techniek als je iemand bent die het lastig vindt om te praten over geldzaken. Het is ook goed voor wanneer je makkelijk over te halen bent en daardoor vaak te veel geld uitgeeft. Stel dus een doel voor jezelf op. Denk aan het afbetalen van schuld of sparen voor een grote aankoop. Door middel van Loud Budgeting kunnen je vrienden je vervolgens helpen bij het behalen van dat doel.