Sarah heeft 'ugly privilege': "Het maakt mijn leven makkelijker

Media door Juliët

Sarah beweert dat ze een 'ugly privilege' heeft. Privileges omdat je 'lelijk' bent? Ja, je leest het goed. Ze geeft aan dat het een deel van haar leven gemakkelijk maakt, omdat ze niet veel hoef te lijden. Benieuwd wat ze hiermee precies bedoelt? Lees dan gauw verder!

Wat is ugly privilege? 

We weten allemaal dat iemands persoonlijkheid veel belangrijker is dan het uiterlijk, als het gaat om connecties. Toch kunnen we niet ontkennen dat fysieke aantrekkingskracht bestaat. De term "pretty privilege" ging internet nog wel eens rond. Aantrekkelijke mensen die meer kansen zouden krijgen als gevolg van hun goede uiterlijk. Nu bestaat ook de term "ugly privilege", maar wat houdt dit dan precies in?

Sarah, deelt regelmachtig haar gedachten op TikTok en zij introduceerde het idee van "ugly privilege". Ze merkte namelijk dat ze anders behandeld werd dan vrouwen die aantrekkelijk werden gevonden. Sarah zou zichzelf niet als "lelijk" beschouwen, maar toch merkte ze dat ze niet vaak opviel bij mannen met haar uiterlijk. In haar virale TikTok-video legt ze dan ook uit dat mannen haar meestal niet aantrekkelijk vinden en haar dus daarom met rust laten. Zij ziet dit vooral niet als nadeel, maar juist als voordeel.

De voordelen

"Ugly privilege" zou vooral betekenen dat je minder ongewenste aandacht krijgt van mannen. Terwijl aantrekkelijke vrouwen vaak te maken krijgen met ongewenste opmerkingen, flirts en toenadering, heeft Sarah hier niks mee te maken. Mannen proberen nauwelijks met haar te flirten, haar nummer te vragen of haar uit te nodigen voor een date. Vaak werd ze met rust gelaten en dit vindt ze heerlijk. Ze kan zich volledig focussen op haar eigen leven en intresses, zonder telkens druk te voelen om te voldoen aan verwachtingen van anderen. Sarah wil graag ongestoord door het leven en dus geen afleiding door mannen.

Positief uitgepakt 

Sarah benadrukt wel duidelijk dat "ugly privilege" niet als een negatieve uitdrukking gezien moet worden. Zij ziet het vooral als een manier om de voordelen te omarmen en niet altijd in de schijnwerpers te staan. Ze omarmt dan ook dit "voorrecht", ondanks dat ze door velen als "mooi" wordt gezien. De boodschap roept bij velen vragen op en het zet ons aan het denken over de manieren waarop aantrekkelijkheid invloed heeft hoe we met elkaar omgaan. De ervaring van Sarah nodigt uit tot een dieper gesprek en vooral het vermijden van ongewenste aandacht. Het heeft voor haar vooral positief uitgepakt en ze richt zich vooral op wat belangrijk voor haar is.