Deze viral schoonmaak hacks kun je beter niet meer doen

Wonen door Anne-Fleur

Als er iets is waarmee social media ons verrijkt heeft, dan zijn het wel alle hacks die er te vinden zijn. Niet alleen voor recepten, of manieren om je kleding te dragen, ook wat betreft schoonmaken heeft onder andere TikTok ons heel wat handige tips bijgebracht. Of toch niet... Er zijn namelijk een aantal van deze hacks die je tijdens je volgende schoonmaakbeurt maar beter kunt overslaan.

Lees ook: #Restock is populair op TikTok, waarom vinden we deze trend zo leuk?

Schoonmaak hacks

Zeg eens eerlijk, aan welke schoonmaak hacks maak jij je 'schuldig'?

1. Glassex gebruiken om spiegels schoon te maken

Glassex wordt vaak gebruikt om spiegels schoon te maken. Het kan echter het reflecterende oppervlak van de spiegel beschadigen en het verwijdert niet de vette of witte waas, het maakt het alleen maar viezer. Wat je beter kunt doen, is in plaats hiervan warm water en een zacht schoonmaakdoekje gebruiken. Heb je na het schoonmaken nog steeds strepen op je spiegel? Gebruik dan vochtig krantenpapier om de strepen te verwijderen en het weer te laten blinken!

2. Wasmiddel gebruiken om tapijt schoon te maken

Je zou denken dat wasmiddel ook geschikt is om tapijt schoon te maken. Helaas zorgen de chemicaliën van sommige wasmiddelen ervoor dat de tapijtvezels worden beschadigd. Hierdoor gaat jouw tapijt eerder rafelen en kunnen er juist vlekken ontstaan. Gebruik een speciaal reinigingsmiddel voor vloerkleden en tapijt als er een ongelukje ontstaat.

3. Azijn gebruiken voor alles

Azijn kan gebruikt worden om veel dingen schoon te maken, maar helaas: het is niet dé schoonmaak oplossing voor alles. Voor het reinigen van hardhouten vloeren kun je deze schoonmaak hack beter overslaan. De zuurgraad van azijn kan jouw vloer beschadigen en het meer vatbaar maken voor krassen en slijtage. Gebruik in plaats hiervan een speciale schoonmaakmiddel voor hardhouten vloeren. Daarnaast is azijn ook niet geschikt voor granieten en marmeren bladen, stenen vloertegels, strijkijzers of eivlekken! Good to know.

4. Bleek gebruiken om voegen schoon te maken

Je zou denken dat bleek het perfecte schoonmaakmiddel is om voegen schoon te maken in de badkamer, sterk genoeg om vlekken en schimmel aan te pakken. Helaas is bleek niet geschikt omdat het middel voegmateriaal kan laten slijten. Azijn is in dit geval wel dan wel weer de oplossing.

5. Allerlei schoonmaakmiddelen mixen

Je ziet op TikTok (of #cleantok) vast weleens video's van mensen die hun badkamer of keuken extreem 'goed' schoonmaken. Hierbij mixen ze vaak liters aan schoonmaakmiddelen. Het lijkt erop dat jij dit ook moet doen om een schone wc of wasbak te hebben, maar niets is minder waar. Je hoeft écht niet vijf flessen aan verschillende schoonmaakmiddelen te gebruiken als je je toilet wil schrobben. Deze 'schoonmaak hacks' heb je dus ook niet nodig.